Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Przypilnuj wstawienia kołnierzy z foli przy oknach. Jan.

Aby uszczegółowić: okna będą 140x78 Velux GZL B z kołnierzami EDZ. Czy mam rozumieć, że jeszcze do tego idzie jakaś folia? Jeśli tak to proszę o szczegóły, bo jutro właśnie okna będą wstawiać. Niestety nie będę mógł być przy tej "operacji".

Mam rozumieć, że do reszty (tak jak to widać na zdjęciach) nie masz większych uwag Mistrzu Jan?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miejski

dachowka ok:) zaje...e mi sie podoba:)

teraz zle opinie:

okucie komina?? gdzie jest?ta czarna hmmm...to cos czarne na dachu??do tego przybite gwozdziami widocznymi z km??

wybacz, moze nie skonczone ale zenada- na takim dachu?? dopilnuj

brak okucia jaskolki- dopilnuj

Edytowane przez face

Dzięki za uwagi.

Co do wyderki, zwrócę uwagę dekarzom, aby dorobili. Tylko z ciekawości jaką wysokość powinna mieć ta pionowa część wyderki (na ścianie lukarny) aby było OK?

Co do komina to ma on być na wiosnę obrabiany płytką klinkierową, więc nie wiem czy jest sens poprawiać tą obróbkę, bo chyba jej nie będzie widać.

EDIT: Dekarze o niczym nie zapomnieli, gdyż wyderka jest jeszcze w planie do zrobienia. Tyle, że ja o tym nie wiedziałem:oops:

Edytowane przez miejski

A ja ciągle o jednym! Skoro macie juz domy, za duże pieniądze, to może coś gratis do domu- taki zwykły pies ze schroniska?? Zaadoptujcie, dajcie dom, podzielcie się swoim szczęściem, one czekają na pomoc!!!! Głos tych, którzy nie mogą prosić!!!!

adanielak1 niestety nie pochwaliłaś czyjejś, lub nie pokazałaś swojej dachówki, wiec zostałaś zignorowana....

Biorąc psa ze schroniska można się nim tak samo pochwalić sąsiadom jak "labradorem" z allegro.

Witam Wszystkich!

Proszę Was o pomoc.

mamy z Żoną mały kłopocik przy wyborze dachówki , wiem że raczej powinniśmy Wam pokazać Nasz dach , ale obiecujemy że jeśli tylko pomożecie to zaraz jak dach zostanie skończony powstawiam zdjęcia.

zastanawiamy się przy wyborze pomiędzy:

Dachówka:

BRAAS

Grecka LUMINO - kolor ceglany

Celtycka LUMINO - kolor ceglany

Dachówka:

Creaton

BALANCE NAUNCE - miedziana angobowana

Dachówka:

ROBEN

Bornholm - dachówka średzka typ S - miedziana angobowana

MONZAplus - dachówka średzka falista plus - miedziana angobowana

Proszę pomóżcie i pokażcie swoje dachy z tymi właśnie dachówkami (co innego na stronce producenta a co innego na całym dachu)

To i ja się mogę w końcu pochwalić moim dachem.

Meyer holsen piano grafit kryształowa angoba

Witam Myszonik.

Możesz podzielić sie opinią na temat Piano.

Czy duża jest różnica pomiędzy Domino, jak z jakością wykonana (zamki, lakier, twardość) jaka jest cena za metr podstawowej, czy dodatki(skrajna, gąsiory itd..) nie powalają cenowo.

Co sądzą o niej twoi dekarze.

Bardzo mi sie podoba twój dach, jest super estetyczny i oczywiście na topie.

keri

dzięki za komplementy dla dachu:)

Co do dachówki to jej jakość jest świetna, dekarze zachwyceni. Nie pytałam ich jaka jest ich ocena w porównaniu do domino, bo nie byłam zainteresowana. Dla mnie podstawowa różnica była taka, że creaton nie miał koloru łupka glazury i stąd pozostał meyer holsen.

Ta sama firma robiła niedaleko inny dom z domino w kolorze łupka angoba i moim zdaniem prezentuje się gorzej ten dach. Tzn. kolor łupka, który robi creaton na różnych modelach dachówek wygląda zupełnie inaczej. I tak np. premion lupek w glazurze wygląda bardzo ładnie, a właśnie domino w kolorze łupka już niestety nie... jak dla mnie jest za jasne.

Powłoka jest moim zdaniem bez zarzutu, pozostałe cechy trudno mi ocenić, nie znam się na tym.

Szef firmy dachowej mówił mi jeszcze, że meyer holsen robi dachówki z innej ceramiki (o innym składzie), która lepiej "oddycha".

Ceny z września ubiegłego roku netto: podstawowa - 4,17/szt., boczne - 37,69/szt, gąsiory podstawowe - 28,64/szt, gąsiory początkowe - 60,30/szt.

Nie mam już wyceny domino, ale różnice w cenie nie były powalające. Myślę, że domino było ok. 10-15% tańsze.

Zobacz na tę fotę

http://lh5.ggpht.com/_A0A2CO3ZnuI/TG1rlpqdtII/AAAAAAAAAgU/ibaQixFxTvk/s720/DSC01932.JPG

Od prawej: meyer - holsen piano grafit angoba, creaton domino kolor łupka angoba i meyer - holsen piano grfit angoba krystaliczna.

Tak mi sie podoba ( Linia AKTUELL angoba krystaliczna grafitowa )ze nie mogę zasnąć:yes:

Niema co Domino jakoś średnio wypada miedzy tymi MH-Piano.

Dziwnym trafem wszyscy producenci płaskich dachówek od początku roku podnieśli ceny tylko na płaskie produkty :o na moje nieszczęście.

Jeszcze raz gratuluję dobrego wyboru i przepięknego dachu.

Mam nadzieję ze i ja w tym roku pochwalę sie płaszczakiem:yes:

Ceny z września ubiegłego roku netto: podstawowa - 4,17/szt., boczne - 37,69/szt, gąsiory podstawowe - 28,64/szt, gąsiory początkowe - 60,30/szt.

To ja tylko dodam że te ceny to bliżej Odry, bo im bliżej Buga tym bardziej rosną.

I w ten sposób np. w okolicach Wawy Meyer-Holsen Piano jest najdroższą dachówką płaską.

Do tego cen za sztukę nie ma co podawać bo różni producenci mają rożne wymiary dachówki - lepiej podawać ceny za m2 (podstawowej).

Witam Wszystkich!

Proszę Was o pomoc.

mamy z Żoną mały kłopocik przy wyborze dachówki , wiem że raczej powinniśmy Wam pokazać Nasz dach , ale obiecujemy że jeśli tylko pomożecie to zaraz jak dach zostanie skończony powstawiam zdjęcia.

zastanawiamy się przy wyborze pomiędzy:

Dachówka:

BRAAS

Grecka LUMINO - kolor ceglany

Celtycka LUMINO - kolor ceglany

Dachówka:

Creaton

BALANCE NAUNCE - miedziana angobowana

Dachówka:

ROBEN

Bornholm - dachówka średzka typ S - miedziana angobowana

MONZAplus - dachówka średzka falista plus - miedziana angobowana

Proszę pomóżcie i pokażcie swoje dachy z tymi właśnie dachówkami (co innego na stronce producenta a co innego na całym dachu)

Może jednak ktoś miał by jakieś zdjęcia tych dachówek??

No fakt ja z Wielkopolski, więc może taniej, ale u mnie MH też była najdroższa z wszystkich.

A co do metrów, to nie mam siły liczyć - mam 245 m2 dachu, a według wyceny potrzebowałam 3840 dachówki podstawowej - może jakieś 50 sztuk zostało.

keri

czekamy na Twój dach... a podnoszą ceny na płaską pewnie dlatego, że się tak popularna zrobiła.

czekamy na Twój dach... a podnoszą ceny na płaską pewnie dlatego, że się tak popularna zrobiła.

Niestety.

Zresztą pod koniec roku popyt przerósł podaż i od mniej więcej drugiej połowy października, nie dało się zamówić ani Tegalitu ani Domino (znaczy dało się, ale z terminem dostawy w okolicach luty 2011).

Edytowane przez salik

Niestety.

Zresztą pod koniec roku podaż przerosła popyt i od mniej więcej drugiej połowy października, nie dało się zamówić ani Tegalitu ani Domino (znaczy dało się, ale z terminem dostawy w okolicach luty 2011).

Jak byly klopoty z kupnem dachowki i byl dlugi okres oczekiwania na dachowke to raczej popyt przerosl podaz Ty Ekonomisto :p