Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

uchwyty gąsiorowe - są mocowane na gąsiory , a uchwyty na spadach - są mocowane pod dachówką do łat :)

projektowane indywidualnie, cynkowane i malowane proszkowo

Czyli na gąsiorach masz te klamrowe mocowane wokół gąsiorów?

Czy na szczytach musiałeś podcinać dachówkę pod te uchwyty, czy masz to jakoś inaczej zamocowane?

My musimy zrobić zejście po szczytach (dachówkę mamy już położoną) i planowaliśmy jakoś sprytnie puścić uchwyty po desce 'czołowej' (szczytowej?) ale Twój sposób też nie wygląda źle.

Mógłbyś podać na priva kto Ci robił te uchwyty i czy robią różne kolory z palety RAL?

I jeszcze jakby się dało jakieś zbliżenie tych uchwytów :-)

hej

nic na gąsiorach nie musiałem podcinać - uchwyty są zaprojektowane tak aby b.dokładnie przylegać do gąsiorów , które są płaskie w kształcie "trójkąta" w przekroju i od dołu te uchwyty mają zaprojektowane takie niby uchwyty, którymi zaczepiają się o dolne krawędzie gąsiorów a nad gąsiorem jest śruba, po skręceniu - uchwyt przylega ściśle do powierzchni gąsiora i nie m opcji żeby się zsuwał. Uchwyty spadowe - umieściłem kilkadziesiąt cm od krawędzi dachu - ponieważ z fundamentów mam wyprowadzone bednarki - więc zejście po dachu licuje się z "wyjściem" bednarek

pzdr

R

jak pojadę na działkę - zrobię fotkę takiego uchwytu gąsiorowego - i wkleję :)

ale to dopiero koło soboty

hej

nic na gąsiorach nie musiałem podcinać - uchwyty są zaprojektowane tak aby b.dokładnie przylegać do gąsiorów , które

Chodziło mi o uchwyty przy zejściu z dachu, na gąsiorach wiem jak to wygląda :-)

ponieważ z fundamentów mam wyprowadzone bednarki - więc zejście po dachu licuje się z "wyjściem" bednarek

No to tak jak u nas, tylko interesuje mnie dokładnie jak wygląda "przejście uchwytu" przez dachówkę.

Przy płaskiej dachówce jedna leży na drugiej i dekarze mi tłumaczyli że bez podcięcia dachówki się nie da, chyba że akceptujemy fakt że dachówka będzie odstawać.

jak pojadę na działkę - zrobię fotkę takiego uchwytu gąsiorowego - i wkleję :)

ale to dopiero koło soboty

Dzięki, tylko zrób proszę raczej zdjęcia tych uchwytów nie-gąsiorowych :-)

• 2 weeks później...