Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakby przybił łatę 3-4 cm od kalenicy to taśma i tak byłaby na płaskim. Ta dachówka ma ok. 1 cm tolerancji . więc można rozmierzyć bez docinek + pole manewru na pasie. Teraz przerabiać to to rujnacja dachu.Będziesz się z nim procesował ? . Pewno byś wygrał. Są gąsiory początkowe i końcowe . Z obróbką komina coś nie gra. Tak zostało ? Jan.

Wiem, że pewnie bym wygrał. Co do gąsiorów to chyba nie miał pojęcia o co chodzi bo mam po 2 sztuki inne, więc to do przeróbki ( też mi się to nie podobało jakiś łącznik ... ). Obróbki komina i okna dachowe chcę zostawić na wiosnę z różnych względów.

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie, czy ktoś zakupił dachówkę w firmie Mczekaj z Rogaszyc kolo Ostrzeszowa? Jeżeli tak to proszę o opinie o tej firmie, mają w ofercie dachówkę Meyer Holsen która mnie interesuje.

Tak ,ja kupiłem . Jestem z Ostrzeszowa. Bez obaw wszystko u nich ok. Okazało sie że musieliśmy połowe dachówki reklamować bo był inny kolor ale w ciagu dwóch dni przyjechał przedstawiciel i firmy wszystko załatwił ,przysłali nową dostawę ,zabrali uszkodzone i pokryli wszystkie koszty transportu ,rozladunku i dodatkowej pracy dekarzy.

Pozdr.:wiggle:

15122011449.jpg15122011455.jpg15122011452.jpg15122011451.jpg15122011450.jpg

Tak ,ja kupiłem . Jestem z Ostrzeszowa. Bez obaw wszystko u nich ok. Okazało sie że musieliśmy połowe dachówki reklamować bo był inny kolor ale w ciagu dwóch dni przyjechał przedstawiciel i firmy wszystko załatwił ,przysłali nową dostawę ,zabrali uszkodzone i pokryli wszystkie koszty transportu ,rozladunku i dodatkowej pracy dekarzy.

Pozdr.:wiggle:

15122011449.jpg15122011455.jpg15122011452.jpg15122011451.jpg15122011450.jpg

Do maly06 : Dach super! Zainteresowały mnie Twoje okna. Czy te " nadstawki " to fixy? Ja chciałabym okna tak samo dzielone, jak Twoje, ale z otwieraną /uchylaną/w dół nadstawką. Jak wyszły Twoje okna cenowo w porównaniu z typowymi dwudzielnymi?

Do góry to fixy.W tej chwili nie wiem jak cenowo, jestem za granicą jak wróce w sobote to odpowiem jaka jest róznica cenowa.

mam pytanie dotyczące położenia membrany - czy membrana na kalenicy też musi być położona z zakładem, czy też w tym miejscu może być na styk?

membrana delta vent S

pytam, bo mam położoną na styk i wydaje mi się, że jest to nieprawidłowo

mam nadzieję, że się mylę

Edytowane przez mamik

Okno obsadzone prawdopodobnie na krokwiach , za nisko. Jan.

ak na krokwiach - za nisko tzn za płytko względem dachówki ? bardziej powinny wystawać do góry ? jakie mogą być problemy / konsekwencje takiego obsadzenia?

Konrad

--------------brak odpowiedzi Mistrzu Janie ......

MistrzJan wiem o czym myslisz,ja rowniez mialem te watpliwosci

ale kosz jest jedna dachowke wyzej,pozatym woda nie wali pod dachowke ani nawet pod scianke lukarny(jest blache podrynnowa)

sztucer byl nawet przymierzany ale glupio wyglada,wiec zrobiismy jak w planach

w rzeczywistosci woda spada pionowo na dachowke jak ze sztucera

http://img534.imageshack.us/img534/2832/42699370.jpg

braas tegalit przylega bardzo mocno do siebie(zaklad 9cm)

bez narzedzia/szpachelki ciezko jest podwazyc dachowke aby ja podniesc

Edytowane przez the one