mamik 18.12.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Wełna odsunięta .Łata 2,5 chyba ,że długa połać. Jan. połać ok. 7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.12.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Teraz dobrze widać . Fakt jest trochę luzu. Nie zaszkodzi w zamki wrzucić trochę uszczelniacza . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (edytowane) ... czy membrana na kalenicy też musi być położona z zakładem, czy też w tym miejscu może być na styk? Jak masz położoną na styk to nie masz zachowanej ciągłości krycia wstępnego. Ten styk powinien być przekryty. Pozdrawiam. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 18.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jak masz położoną na styk to nie masz zachowanej ciągłości krycia wstępnego. Ten styk powinien być przekryty. Pozdrawiam. to w końcu ma być ciągłość czy szczelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 18.12.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 (przelepiam tu mój wątek licząc na komentarz specjalistów) Witam W tym tygodniu rozpoczynam kładzenie dachówki płaskiej TURMALIN (RUPP CERAMIKA) Generalnie dachówka w zestawie akcesoriów posiada spinki do jej przytwierdzania do łat. Aczkolwiek w samej dachówce są też zaszykowane otwory do mocowania wkrętami do łaty. Mój dekarz chciałby mocować na wkręty? (twierdzi że będzie prościej leżała. spinka podważa następną dachówkę - jestem skłonny się z nim zgodzić) Pytanie: czy są jakieś przeciwwskazania kładzenia z wkrętami? Proszę o komentarze Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.12.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 brak przeciwskazań jeśli dachówka nie ma otworów wtedy dekarze wola kłaść na spinkachjesli otwory juz są żaden problem u mnie mimo ze miałem spinki do dachówki cietej - dekarze przywiercali ja a spinki finalnie oddałem na sklad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2011 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 to w końcu ma być ciągłość czy szczelina? Nawet jak zrobisz szczelinę (jak sugeruje Jan) to musi być ona przekryta aby zachować ciągłość krycia wstępnego. Prz niezakrytej szczelinie na wełnę może dostać się zawiewany pod dachówkę śnieg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the one 19.12.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) u siebie zrobilem jak na obrazku,co prawda dawalem "deskowanie" z osb i papa-mozesz podobnie polozyc pasek membrany miedzy kontrlaty i laty na szczycie kalenicyhttp://img189.imageshack.us/img189/3825/bababr.jpg Edytowane 19 Grudnia 2011 przez the one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 u siebie zrobilem jak na obrazku,co prawda dawalem "deskowanie" z osb i papa -mozesz podobnie polozyc pasek membrany miedzy kontrlaty i laty na szczycie kalenicyhttp://img189.imageshack.us/img189/3825/bababr.jpg dziękuję doczytuje w róznych miejscach i jeśli dobrze to rozumiem, to wentylacja odbywa się w zalezności od rodzaju membrany, albo w warstwie pomiędzy membraną a wełną i pomiedzy membraną a dachówkami, albo tylko w przestrzeni membrana-dachówki, a więc przy membranie wysokoparoprzepuszczalnej: - czy faktycznie mozna połozyc wełnę na styku z membraną, czy wówczas ciąć folię na kalenicy i czy do właściwej wentylacji wystarczy kontrłata 2,5cm? - czy raczej zrobić przerwę folia-wełna (ile?) i zostawic przerwę na kalenicy (zabezpieczoną j.w.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 19.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 brak przeciwskazań jeśli dachówka nie ma otworów wtedy dekarze wola kłaść na spinkach jesli otwory juz są żaden problem u mnie mimo ze miałem spinki do dachówki cietej - dekarze przywiercali ja a spinki finalnie oddałem na sklad RK dzięki Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 ... czy do właściwej wentylacji wystarczy kontrłata 2,5cm? Jan Ci odpowiedział, że to zależy od długości połaci. Do 6 m teoretycznie wystarczy konrtłata o grubości 2,5 cm powyżej 6 m 3 cm, 4 cm a nawet 5 cm. Im więcej tym lepiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.12.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jan Ci odpowiedział, że to zależy od długości połaci. Do 6 m teoretycznie wystarczy konrtłata o grubości 2,5 cm powyżej 6 m 3 cm, 4 cm a nawet 5 cm. Im więcej tym lepiej. Pozdrawiam. mam 7 i kontrłaty 2,5 cm przybite - czyli źle czy do uratowania? i dalej nie wiem - położyc wełnę na styku z membraną, po co wówczas przerwa w membranie na kalenicy? - zrobić przerwę do wentylacji folia-wełna (ile?) i wówczas na kalenicy membrana przecięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W czwartym rzędzie od góry należy wstawić dachówki wentylacyjne 1 szt na 1 mb okapu i będzie OK. Jest zwolennikiem niedosuwania wełny do folii. Przerwa to 1~2 cm. Nie ma potrzeby rozcinania kalenicy gdy folia jest wysokoparoprzepuszczalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 20.12.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 W czwartym rzędzie od góry .... bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_20061 25.12.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Pytanie do Mistrza Jana i do Andrzeja Wilhelmi Proszę o ocenę czy szczotka spod gąsiora nie wystaje za mocno. Dodam, że widać to z daleka, rzuca się mocno w oczy, wygląda to nieestetycznie. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Piotr_20061 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik77 25.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Jutro podeślę fotkę, dziś nie zdążę zrobić.http://browar-lubicz.malopolska.pl Edytowane 18 Grudnia 2012 przez chomik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 ... wygląda to nieestetycznie. Takie są uroki szczotki. Taśmę można ukryć pod gąsiorami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_20061 26.12.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Czy to oznacza, że tak ma zostać? a może to nieumijętność osoby, która to położyła? Czy są jakieś sposoby na ukrycie tego. We wtorek spotykam się z wykonawcą i chcę to reklamować jakiej odpowiedzi z jego strony mogę sie spodziewać?Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Skoro zdecydowałeś na taki materiał to musisz pokochać. Nie ma żadnej winy wykonawcy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 28.12.2011 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam Zapodają parę zdjęć z mojego dachu Turmalin Rupp Ceramiki z 1/4 położonego na razie dachu jestem zadowolony ( z tego co widziałem na forum przy prostej dachówce mogą być cuda) a chłopaki naprawdę bawili się ważąc łaty Proszę "fachmanów" z forum o opinie -2-gie zdjęcie to rządek dachówki nad wystawką. jest podniesiony jako że zmienia się kąt położenia dachówki poniżej. dekarz zamierza je spiłować (od spodu) dla wyrównania. -3-cie zdjęcie obróbka wokół lukarny - dekarz zamierza zmienić obróbkę blacharską w momencie wstawiania okien 4 i 5 to "ogólny widok" Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts