Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... czy membrana na kalenicy też musi być położona z zakładem, czy też w tym miejscu może być na styk?

Jak masz położoną na styk to nie masz zachowanej ciągłości krycia wstępnego. Ten styk powinien być przekryty. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

(przelepiam tu mój wątek licząc na komentarz specjalistów)

Witam

W tym tygodniu rozpoczynam kładzenie dachówki płaskiej TURMALIN (RUPP CERAMIKA)

Generalnie dachówka w zestawie akcesoriów posiada spinki do jej przytwierdzania do łat. Aczkolwiek w samej dachówce są też zaszykowane otwory do mocowania wkrętami do łaty.

Mój dekarz chciałby mocować na wkręty? (twierdzi że będzie prościej leżała. spinka podważa następną dachówkę - jestem skłonny się z nim zgodzić)

Pytanie: czy są jakieś przeciwwskazania kładzenia z wkrętami?

Proszę o komentarze

Marek

to w końcu ma być ciągłość czy szczelina?

Nawet jak zrobisz szczelinę (jak sugeruje Jan) to musi być ona przekryta aby zachować ciągłość krycia wstępnego. Prz niezakrytej szczelinie na wełnę może dostać się zawiewany pod dachówkę śnieg. Pozdrawiam.

u siebie zrobilem jak na obrazku,co prawda dawalem "deskowanie" z osb i papa

-mozesz podobnie polozyc pasek membrany miedzy kontrlaty i laty na szczycie kalenicyhttp://img189.imageshack.us/img189/3825/bababr.jpg

dziękuję

doczytuje w róznych miejscach i jeśli dobrze to rozumiem, to wentylacja odbywa się w zalezności od rodzaju membrany, albo w warstwie pomiędzy membraną a wełną i pomiedzy membraną a dachówkami, albo tylko w przestrzeni membrana-dachówki, a więc przy membranie wysokoparoprzepuszczalnej:

- czy faktycznie mozna połozyc wełnę na styku z membraną, czy wówczas ciąć folię na kalenicy i czy do właściwej wentylacji wystarczy kontrłata 2,5cm?

- czy raczej zrobić przerwę folia-wełna (ile?) i zostawic przerwę na kalenicy (zabezpieczoną j.w.)?

... czy do właściwej wentylacji wystarczy kontrłata 2,5cm?

Jan Ci odpowiedział, że to zależy od długości połaci. Do 6 m teoretycznie wystarczy konrtłata o grubości 2,5 cm powyżej 6 m 3 cm, 4 cm a nawet 5 cm. Im więcej tym lepiej. Pozdrawiam.

Jan Ci odpowiedział, że to zależy od długości połaci. Do 6 m teoretycznie wystarczy konrtłata o grubości 2,5 cm powyżej 6 m 3 cm, 4 cm a nawet 5 cm. Im więcej tym lepiej. Pozdrawiam.

mam 7 i kontrłaty 2,5 cm przybite - czyli źle czy do uratowania?

i dalej nie wiem - położyc wełnę na styku z membraną, po co wówczas przerwa w membranie na kalenicy?

- zrobić przerwę do wentylacji folia-wełna (ile?) i wówczas na kalenicy membrana przecięta?

W czwartym rzędzie od góry należy wstawić dachówki wentylacyjne 1 szt na 1 mb okapu i będzie OK. Jest zwolennikiem niedosuwania wełny do folii. Przerwa to 1~2 cm. Nie ma potrzeby rozcinania kalenicy gdy folia jest wysokoparoprzepuszczalna. Pozdrawiam.

astra.jpgPytanie do Mistrza Jana i do Andrzeja Wilhelmi

Proszę o ocenę czy szczotka spod gąsiora nie wystaje za mocno. Dodam, że widać to z daleka, rzuca się mocno w oczy, wygląda to nieestetycznie.

Edytowane przez Piotr_20061

Czy to oznacza, że tak ma zostać? a może to nieumijętność osoby, która to położyła? Czy są jakieś sposoby na ukrycie tego. We wtorek spotykam się z wykonawcą i chcę to reklamować jakiej odpowiedzi z jego strony mogę sie spodziewać?

Pozdrawiam wszystkich

Witam

Zapodają parę zdjęć z mojego dachu

Turmalin Rupp Ceramiki

z 1/4 położonego na razie dachu jestem zadowolony ( z tego co widziałem na forum przy prostej dachówce mogą być cuda) a chłopaki naprawdę bawili się ważąc łaty

Proszę "fachmanów" z forum o opinie

-2-gie zdjęcie to rządek dachówki nad wystawką. jest podniesiony jako że zmienia się kąt położenia dachówki poniżej. dekarz zamierza je spiłować (od spodu) dla wyrównania.

-3-cie zdjęcie obróbka wokół lukarny - dekarz zamierza zmienić obróbkę blacharską w momencie wstawiania okien

4 i 5 to "ogólny widok"

Pozdrawiam

Marek

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg