Jan P. 29.12.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Styk szalówki i dachówki na boku lukarny to przykład bezmyślności . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.12.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ogólnie bardzo ładnie gdyby jednak zastosowali obróbkę na nokach byłoby super. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 30.12.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Styk szalówki i dachówki na boku lukarny to przykład bezmyślności . Jan. Mistrzu Janie, mógłbyś, rozwinąć trochę myśl odnośnie styku szalówki i dachówki nie jestem specjalistą - w tym momencie mam jeszcze ludzi na dachu - można cokolwiek poprawić blacha powinna być na wierchu? z góry dziękuję Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 30.12.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Ogólnie bardzo ładnie gdyby jednak zastosowali obróbkę na nokach byłoby super. Pozdrawiam. 1. hm... znowu "noki". szukałem w necie i ni choinki nie mogę wynaleźć jak to powinno wyglądać. dałoby radę podeśłać jakieś zdjęcie, ewentualnie linka do strony w necie? jak mówię, mam ludzi na dachu może da się jeszcze coś przerobić... 2. a rząd dachówki nad lukarną - do spiłowania (?) proszę o pomoc Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.12.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No nie da się przerobić bo należałoby zdemontować elewację boczną lukarny (swoją drogą trochę dziwnie zamontowaną). Obróbkę na nokach powinni znać lub choćby o niej słyszeć Twoi dekarze. Załączam profesjonalną literaturę fachową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 31.12.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 dziękuję Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 01.01.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 A ja dalej wałkuję temat kolejnych rzeczy, które nie wydają mi się fachowe i tu znowu dwa pytania do Mistrza Jana : 1 czy takie wypuszczenie membrany jest do przyjęcia ( chyba powinno to wyglądać trochę inaczej ) i ewentualnie czym może skutkować. Zaznaczam, że podbitka była bita na krokwie od góry. 2. Czy takie "posadowienie" krokwi koszowych na murłacie, które w związku z radosną twórczością dekarza musiały zostać przycięte ( w projekcie lukarna była krótsza a dekarz pociągnął do deski czołowej " bo ładniej " i teraz musiał poobcinać ) jest też do przyjęcia. Oczywiscie pójdą dodatkowe łączniki stalowe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Na deskach powinna być papa lub folia przystosowana do kładzenia na podłoże drewniane. Ta folia paro przepuszczana , jak nazwa wskazuje przepuszcza wilgoć w obie strony co przy ewentualnym przecieku czy nawianiu śniegu skutkuje zaciekiem. Blacha podrynnowa powinna być wywinięta na dach z 10 cm i na to przyklejona papa. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Czy tą więźbę odebrał kierownik budowy? Krokwie za krótko przycięte. Okap źle wykonany będą zastoiny i przecieki. W koszu folia źle wyłożona. Do tej dachówki grzebień zbyteczny wystarczy sama kratka wentylacyjna. Wydaje mi się, że pierwsza łata postawiona jest na sztorc (choć mogę się mylić) co łącznie z kratką spowoduje uniesienie pierwszego rzędu dachówek. Tania folia droga dachówka gdzie tu sens. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 02.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Na deskach powinna być papa lub folia przystosowana do kładzenia na podłoże drewniane. Ta folia paro przepuszczana , jak nazwa wskazuje przepuszcza wilgoć w obie strony co przy ewentualnym przecieku czy nawianiu śniegu skutkuje zaciekiem. Blacha podrynnowa powinna być wywinięta na dach z 10 cm i na to przyklejona papa. Jan. Na załączonych zdjęciach nie widać tego do końca ale ja nie mam pelnego deskowania. Podbitka od deski okapowej jest pociągnięta ok 1 m w górę a potem membrana ( tyvek ultra ) leży już na krokwiach. Co do blachy podrynnowej to rzeczywiście mogło to wyglądać "książkowo" a tu znowu lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Właśnie chodzi o ten 1 m. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 02.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Czy tą więźbę odebrał kierownik budowy? Krokwie za krótko przycięte. Okap źle wykonany będą zastoiny i przecieki. W koszu folia źle wyłożona. Do tej dachówki grzebień zbyteczny wystarczy sama kratka wentylacyjna. Wydaje mi się, że pierwsza łata postawiona jest na sztorc (choć mogę się mylić) co łącznie z kratką spowoduje uniesienie pierwszego rzędu dachówek. Tania folia droga dachówka gdzie tu sens. Pozdrawiam. Kierownik budowy będzie jutro przeprowadzał oględziny. To, że krokiew powinna być na ząb wiem ale pytanie, czy coś się złego może wydarzyc przy takim rozwiązaniu, czy to tylko razi w oczy. Dlaczego w koszu folia jest źle wyłożona. Kolejność była taka : na krokwiach deski ułożone w "koryto koszowe" na to membrana podwójnie przekładana ( na załączonym zdjeciu jest jeszcze nie przyklejona ), kontrłaty, łaty i na tym jest blacha koszowa, która nie dostaje do membrany tylko wspiera się na kontrłatach i łatach. Wydaje się, że dachówka nie jest uniesiona, bo jest w jednej płaszczyźnie ( równo ) z resztą. Dlaczego tania folia ( tania nie była), polecił mi ją kolega ( nie sprzedawca ), który pracuje w tyveku i taką samą położył u siebie. Parametrami bije niektóre dużo droższe na łeb na szyję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 02.01.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Właśnie chodzi o ten 1 m. Jan. Czyli się rozumiemy jednak. I co do porawki ? Czy aż takie ilości wody będą się przetaczać przez dach, że będą przecieki ? Przecież taka sama folia leży na krokwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Folie powinno się montować z lekkim zwisem właśnie po to aby ewentualna woda nie wchodziła pod kontrę. Ja bym przerobił ten 1m. i poprawił okap . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 02.01.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Dokładnie, tylko ta sama folia przez producentów jest przewidywana do styku z materiałym ociepleniowym poddasza ( wełna etc. ) więc jak się styka z membraną jakąkolwiek wysokoparoprzepuszczalną to czy nie dochodzi do przemakania i tak nieporządanego zawilgacania wełny? Z dwojga złego wolę przeciek na podbitce niz wełnie. Oczywiście lepiej by było układać wełnę z małą przerwą ale kto tak robi ?Jeżeli do przeróbki to co zastosować ? Pas folii dedykowanej na pełne deskowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Przeczytaj dokładnie ^ Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 03.01.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Przeczytaj dokładnie ^ Jan. Właśnie ostatnio dużo czytam. Każda kolejna ekipa stwierdza, że za dużo : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Do Marka. Deski powinny być ucięte z 10 cm wyżej połaci dachu , a tak końcówki będą gniły. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 04.01.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Zet77 - trochę Ci współczuję. Wygląda na to, że Twoja ekipa nie do końca się zna na tym co robi. Z drugiej strony nie wiem czym sobie zasłużyłeś, ale na specjalną życzliwość forumowych fachowców też chyba liczyć nie możesz (jak widać). Nie rozumiem. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.01.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Asbe , chyba nie śledzisz tematu o dachach . Jest tu sporo dobrych fachowców , którzy poświęcają swój czas i ZAWSZE z życzliwością pomagają w kłopotach. Jak ktoś ma sp... dach to nie będę owijał w bawełnę i mówię bolesną prawdę ( ale z życzliwością). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts