Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poproszę o poradę, czy folia paroprzepuszczalna o nazwie Aqua Control XL1,5x50m 75m 165g/m2 pod blachodachówkę (bez deskowania) będzie dobra? Taką zaproponował mi mój potencjalny sprzedawca pokrycia dachowego. I jeszcze przy okazji - czy produkty Blachprofil są ok? - myślę np. o blachodachówce OMEGA Eco Protect mat.grafit.

Nie wiem w jakiej cenie on Ci chce to sprzedać, ale ja bym wybrał najtańszego Tyveka (Solida) i wiesz, że masz spokój na lata, a nie jakieś wynalazki z prywatnych marek IVT.

Bardzo ładnie. Mam tylko dwie uwagi i obie estetyczne. Pierwsza to do ładnego domu zastosowałbym rynny w kolorze miedzi a druga to kalenice nie są na jednym poziomie a różnica jest minimalna. Czyżby to zamierzony efekt? Pozdrawiam.

Bardzo ładnie. Mam tylko dwie uwagi i obie estetyczne. Pierwsza to do ładnego domu zastosowałbym rynny w kolorze miedzi a druga to kalenice nie są na jednym poziomie a różnica jest minimalna. Czyżby to zamierzony efekt? Pozdrawiam.

Andrzeju, bardzo dziekuje:) nie tylko za komentarz ale i za wszystkie Twoje dotychczasowe uwagi na forum, bo były nie raz wskazówką, i pozwoliły na otwarta dyskusje z wykonawcą- chyba czasami nawet lekko go irytowały:P:) ale seria pytan przed robota pt., - a jak Pan bedzie to a to robił ....?:)działała

co do kalenicy, tak to efekt zamierzony, i w efekcie rozmieszczenia pomieszczenia- jaskini lwa dla M w postaci duuuzego pokoju nad garażem- jako przyszłego kina domowego, zeby innym nie przeszkadzały głosne dzwieki jest tak zastosowane łamane przejscie i bardzo grube- mam nadzieje dźwiękoszczelne ściany, jest tez tak troche odrebny od pozostałych pomieszczeń.

A co do rynien, powiem Ci, ze beda ładnie komponowały sie z ciemno-brazowa obróbka okien i słupów, miedziane by zgineły....przynajmniej tak mi sie na razie wydaje.....

a tak poza tym to jakos strasznie szybko to poszło....myslałam nad dachem dobrych kilka miesiecy a po 7 dniach juz po sprawie i po kasie:D

5555.jpg3333.jpg1111.jpg4444.jpg

wreszcie i ja mogę się pochwalić. Nastąpiło kilka zmian w konstrukcji, ale stwierdzili że tak będzie lepiej. Kosztowało mnie to 1100zl więcej za drewno które musiałem dokupić. Ale jest zrobione solidnie. Fajna ekipa. Są dokładni. Ładnie pozacinane krokwie, wszystko równiutko od nitki. Laser można przykładać :)

5555.jpg

3333.jpg

1111.jpg

4444.jpg

Tak się obawiałam tych wiązarów, ale już po wszystkim. Ekipa Moderndachu to niesamowicie sprawni i fachowi ludzie. Mój kierownik budowy przy odbiorze powiedział "nic dodać, nic ująć", chociaż skakał po budowie i sprawdzał każdy szczegół. Na każde pytanie skierowane do ekipy pana Kamila z Moderndachu otrzymywał wyczerpujące odpowiedzi (dla mnie to był budowlany gryps, ale kierownik widać był zadowolony). Polecam wszystkim wiązarowcom firmę Moderndach - cenowo wypadli najlepiej i efekt jest super - bez żadnych poprawek. Dość skomplikowany dach (jak dla mnie) postawili w dwa dni. Edytowane przez asbe

Witam,

A ja się zastanawiam nad murłatą, która po półrocznym leżakowaniu popękała, chyba za bardzo. Dziwne, że tylko z jednej strony budynku, z drugiej wszystko o.k. Pewnie tartak przyrzeźbił i drewno nie było z jednego sortu. Zastanawiam się, czy trzeba ją jakoś "spinać" śrubami czy jakieś inne rozwiązanie, bo mam taką możliwość, nie ma jeszcze ocieplenia i jest miejsce na takie zabiegi, czy zostawić w spokoju, chociaż trochę mnie to niepokoi. Wymiana nie wchodzi w rachubę, dach dawno położony.

P1020535.jpg

P1020536.jpg

P1020538.jpg

P1020539.jpg

P1020540.jpg

POSZUKUJĘ zdjęć dachów dwuspadowych z podbitką prostopadłą do elewacji. Wszędzie widziałam tylko równoległą do dachu i taką ja bym chciała, ale mąż ze względów ekonomicznych upiera się na prostopadłą. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł swoje foto dachu z podbitką prostopadłą do dachu pokazać bo jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić.

Aha, i jeszcze jak radzicie kłaść? Jedna pod drugą (bardziej nam się podoba) czy jednak z przesunięciem (tak radzi sprzedawca, tłumacząc, że jak woda wpadnie w szczelinę to popłynie do dołu szczeliną a tak wypadłaby na pełną dachówkę)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie jakby w innym kontekście. Dziś dowiedziałam się od dekarza, że ceramiczną mogę kłaść jak chcę, ale cementowego tegalita to już muszę układać naprzemian. Czy to prawda?

Witam Wszystkich budujących.

Mam pytanie czy ktoś ma obłożony komin łupkiem lub struktonitem? Jeżeli tak to czy jest jakiś problem z zaciekaniem wody za ten łupek? Bo ja też mam plan obłożyć komin łupkiem, ale zaczęłam mieć wątpliwości, czy komin z łupkiem będzie tak solidny jak np. z cegły klinkierowej.

Pojęcie solidny jest pojęciem względnym natomiast jeden i drugi może być solidnie wykonany. Z całą pewnością komin obłożony płytką włóknocementową, łupkiem czy płytką miedzianą przy profesjonalnym wykonaniu będzie na 100% szczelny. Kilka moich realizacji w załączeniu. Pozdrawiam.

P1030656.jpg

P1030184.jpg

P1030217.jpg

P1030479.jpg