Andrzej Wilhelmi 04.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 ... Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł swoje foto dachu z podbitką prostopadłą do dachu pokazać bo jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić. Bardzo proszę w dwóch wersjach z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 04.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie za zdjęcia. Masz może jeszcze jakieś robione bardziej z oddali żeby było więcej widać? jeśli nie chcesz tutaj wrzucić to będę wdzięczna za wiad. prywatną.Jak już wspomniałąm jestem za opcją równolegle z dachem a mój mąż za tą prezentowaną na pierwszym ujęciu. Czy faktycznie jest aż tak duża różnica cenowa w materiale przy opcji równolegle z połacią vs prostopadle do elewacji? Nam powiedzieli że nawet 30% więcej materiału idzie w 1 opcji. I jeszcze pytanie czy robiłeś i polecasz bądź odradzasz opcję wykończenia tego trójkąta powstałego z brzegu (połać dachu - front domu) zamiast podbitką to elewacja? Mąż gdzieś widział takie rozwiązanie i mówi że nieźle to wyglądało ale nie mogę online znaleźć takich realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 05.04.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Andrzej ta podbitka na dwóch pierwszych zdjęciach to modrzew?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.04.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Świerk. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.04.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Czy faktycznie jest aż tak duża różnica cenowa w materiale przy opcji równolegle z połacią vs prostopadle do elewacji? Nam powiedzieli że nawet 30% więcej materiału idzie w 1 opcji. W przypadku montażu na tak zwaną mijankę praktycznie nie ma żadnej różnicy. Kto powiedział, że jest obowiązek łączenia na krokwiach? Jest natomiast inne zagrożenie. W przypadku gdy okap nie jest równoległy do ściany wyjdą kliny. Trójkąt można deklować tak jak się komu podoba bo to rzecz gustu. Nie mam zbyt dużo zdjęć dachów dwuspadowych bo takich dachów robię bardzo mało a do tego część zdjęć nie "wchodzi" na Forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Tu jeszcze inne realizacje gdzie dwa pierwsze zdjęcia pokazują, że równoległy montaż jest praktycznie nie możliwy a deklowanie wykonaliśmy blachą. Trzecie zdjęcie pokazuje podbitki na lukarenkach. Na tej bliżej zadeklowaliśmy blachą na tej dalej wykonaliśmy tynkiem tak jak bok lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 07.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki, ale ta natura trochę mnie przestraszyła, wyobrazilem sobie jak ta część przed szpilką odpada pod naporem krokwi : ) Mam jeszcze niektóre krokwie spękane, zrobię jutro zdjęcia. Pozdrawiam Zrobiłem fotkę tej krokwi, która najbardziej spękała. Mam jeszcze pytanie do obróbek komina, mam z cegły klinkierowej i po zimie dekarz chce skończyć to co zaczął ale nie wiem, czy w nietypowy sposób. Chce użyć taśmy ołowianej, gdzieś ją zakładać jakby pojedynczo z zakładkami na każdą dachówkę ( mam płaską ) pewnie wyciągnąć to na komin, a na to dopiero obróbka blacharska z blachy aluminiowej, oczywiście w bruździe wyciętej w kominie, silikon dekarski itd. Spotkał się ktoś z takim "podwójnym" zabezpieczeniem, rozwiązaniem ? Pozdrawiam Świątecznie : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.04.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nic groźnego przynajmniej na podstawie tych zdjęć. Zakrywaj folię od spodu. Twój dekarz dobrze sugeruje tak się robi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi5 08.04.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam, jestem zainteresowana odkupieniem dachówki creaton domino łupek angoba. Jeśli komuś zostało z krycia i chce sprzedać proszę o kontakt, tel. 694 219 231,mail:[email protected]. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 09.04.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Nic groźnego przynajmniej na podstawie tych zdjęć. Zakrywaj folię od spodu. Twój dekarz dobrze sugeruje tak się robi. Pozdrawiam. O ... Myślałem, że wymyślił znowu coś nowego, bo trochę z nim przebojów już miałem ; ). Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 09.04.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Nic groźnego przynajmniej na podstawie tych zdjęć. Zakrywaj folię od spodu. Twój dekarz dobrze sugeruje tak się robi. Pozdrawiam. Co do zakrycia folii to nie wystarczy między murlatą, a podbitką. Tak zrobiłem. Dach już dawno przykryty dachówką, światło nie pada przez inne otwory, okna dachowe zabezpieczone. Muszę zakrywać całość od spodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 A na co tu czekać? Gdyby coś się zaczęło dziać to z tego co piszesz już straciłeś gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1984 10.04.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pojęcie solidny jest pojęciem względnym natomiast jeden i drugi może być solidnie wykonany. Z całą pewnością komin obłożony płytką włóknocementową, łupkiem czy płytką miedzianą przy profesjonalnym wykonaniu będzie na 100% szczelny. Kilka moich realizacji w załączeniu. Pozdrawiam. Dziękuję Panie Andrzeju za odp. Mam jeszcze prośbę, czy mógłby Pan opisać jak wyglądają etapy obkładania komina łupkiem, tzn. co po kolei (jakie materiały) trzeba montować, żeby to dobrze zrobić. Proszę o taki szczegółowy opis dlatego, że pan który będzie nam robił taki komin ma małe doświadczenie w obkładaniu łupkiem i boję się, że może popełnić jakiś błąd. Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Jak nie wykonywał takiego komina choćby płytką włóknocementową to może mieć problemy i mój opis nic nie pomoże. Stelaż z łat drewnianych, pełne deskowanie, folia wysokoparoprzepuszczlna i łupek mocowany gwoździami miedzianymi lub cynkowanymi ogniowo. Od góry czapa blaszana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i wojtek 10.04.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam. Proszę o pomoc w wyborze koloru dachówki Braas - Bałtycka w kolorze kasztan czy Celtycka w kolorze brązowym? Okna są w kolorze orzech, elewacja będzie w tonacji ecri.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 12.04.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Nic groźnego przynajmniej na podstawie tych zdjęć. Zakrywaj folię od spodu. Twój dekarz dobrze sugeruje tak się robi. Pozdrawiam. No i zrobił, tylko czy poprawnie ? Pomijam estetykę, z dołu wygląda całkiem przyjemnie z bliska już trochę gorzej ale na dachu nie będę mieszkał. Blacha aluminiowa w wydrze uszczelniona klejem szczeliwem dekarskim wurtha. taśma ołowiana "nabierze "koloru dopiero po opadach deszczu jak zmyje kurz z roboty. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Zet77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie ma za bardzo do czegoś się przyczepić. Tylko jedno mnie ciekawi ; Dlaczego górna warstwa cegieł na kominie jest cofnięta do środka ? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Napiszę tak: karbowany ołów do płaskiego pokrycia nie ma żadnego uzasadnienia. Właśnie ze względu na walory estetyczne go nie używam ale zobacz co się dzieje za kominem te karby utrudniają wypływ wody do puki się nie zapełnią szlamem. Może wystąpić porastanie. Gładki ołów byłby idealnym rozwiązaniem. Rozumiem, że za kominem pod dachówką ołów ma sztywne podparcie aż do następnej łaty czyli drugiej za kominem. Z reguły za kominem ołów wykłada się na dachówkę podchodząc nim pod następną dachówkę. Co do komina to podzielam zdziwienie Jan bo to cofnięcie górnej warstwy cegieł nie ma żadnych walorów estetycznych gdyż jest przykryte czapą, z której będzie kapać na wystającą warstwę cegieł. To wszystko nic w porównaniu z zasadniczymi błędami w murowaniu tego komina a mianowicie otwory wentylacyjne za nisko otwarte a ten otwór z tyłu komina to już zupełne kuriozum bo bardzo nisko i nie na przestrzał. Śnieg zsuwający się z połaci po mimo zainstalowania kratki będzie wdzierał się do otworu a przy dużych opadach zasłoni twór. Na 100% wentylacja grawitacyjna nie bezie sprawna, może następować zawiewanie do pomieszczeń. Murarz był niskich lotów. Czy kierownik budowy odebrał te kominy? W moim przekonaniu domin do poprawy dolna krawędź otworu wentylacyjnego minimum 60 cm od połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 13.04.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie ma za bardzo do czegoś się przyczepić. Tylko jedno mnie ciekawi ; Dlaczego górna warstwa cegieł na kominie jest cofnięta do środka ? Jan. Niezrozumienie z murarzem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 13.04.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Napiszę tak: karbowany ołów do płaskiego pokrycia nie ma żadnego uzasadnienia. Właśnie ze względu na walory estetyczne go nie używam ale zobacz co się dzieje za kominem te karby utrudniają wypływ wody do puki się nie zapełnią szlamem. Może wystąpić porastanie. Gładki ołów byłby idealnym rozwiązaniem. Rozumiem, że za kominem pod dachówką ołów ma sztywne podparcie aż do następnej łaty czyli drugiej za kominem. Z reguły za kominem ołów wykłada się na dachówkę podchodząc nim pod następną dachówkę. Co do komina to podzielam zdziwienie Jan bo to cofnięcie górnej warstwy cegieł nie ma żadnych walorów estetycznych gdyż jest przykryte czapą, z której będzie kapać na wystającą warstwę cegieł. To wszystko nic w porównaniu z zasadniczymi błędami w murowaniu tego komina a mianowicie otwory wentylacyjne za nisko otwarte a ten otwór z tyłu komina to już zupełne kuriozum bo bardzo nisko i nie na przestrzał. Śnieg zsuwający się z połaci po mimo zainstalowania kratki będzie wdzierał się do otworu a przy dużych opadach zasłoni twór. Na 100% wentylacja grawitacyjna nie bezie sprawna, może następować zawiewanie do pomieszczeń. Murarz był niskich lotów. Czy kierownik budowy odebrał te kominy? W moim przekonaniu domin do poprawy dolna krawędź otworu wentylacyjnego minimum 60 cm od połaci. Pozdrawiam. Będzie rekuperacja, więc kwestia wysokości posadowienia kratki wentylacyjnej w moim przypadku nie ma najmniejszego znaczenia. Co do kuriozum to zamieściłem zdjęcia dwóch kominów - "moja wina" i dlatego tak to może z pozoru wyglądać, a wrzeczywistości jest na przestrzal, chociaż przy wentylacji mechanicznej tak jak pisałem nie ma to żadnego znaczenia. Co do cofnięcia ostatniej warstwy cegieł miałoby jak by dekarz nie przesadził z czapą, prawdopodobnie pojdzie do poprawki. Jezeli będą jakieś problemy z karbowanym olowiem za kominem to mam 5 lat gwarancji - będzie poprawka. Pozdrawiam i dzięki za Wasze spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts