Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki mistrzu,mam jeszcze pytanko odnośnie papy ponieważ dach będzie deskowany i majster cieśla każe papować a sprzedawca dachówki radzi uważać z papą bo trzeba dobrze wentylować nad i pod papą bo będzie ciekło po gipsach o co chodzi?dodam że cieśla to fachura starej daty ciosał dachy jeszcze toporem:D

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie a'propos krokwi, kilka z nich dziwnie się "pochyla" na całości długości ( wichruje ) i koszowa krótka i długa w innym rejonie konstrukcji i nie wiem czy to normalne zjawisko nie zagrażające bezpieczeństwu, czy coś jest nie tak. Zastanawiam się także nad osadzeniem okna połaciowego, które nie jest rownolegle do obydwu krokwi między którymi jest zamontowane. Zmierzyłem odległości na kilku odcinkach krokwi i stąd chyba różnica. Czy zabudowa karton gipsem to zgubi ?

Pozdrawiam.

P1030064.1.jpg

P1030067.1.jpg

P1030069.1.jpg

P1030071.jpg

P1030070.jpg

Ta jak stwierdził Jan nie jest wina okna, że krokwie nie są prostopadłe do okapu. Poprawność zamontowania okna sprawdzisz kładąc po otworzeniu skrzydła poziomicę na dolnej krawędzi ościeża. Ma być poziomo. Z tych zdjęć nie wiele wynika poza tym, że drewno było mokre i dość szybko schnie w tych temperaturach więc kręci. Jak długo masz nie zakrytą folię? Pozdrawiam.

To nowe zdjęcie tylko aparat miałem pożyczony i data była nie ustawiona :)

To wrzucę trochę starsza fotkę, robiłem jakoś w listopadzie:)

Dachówka wkońcu mniej typowa i rzadko wybierana więc może komuś niezdecydowanemu pomoże w podjęciu decyzji.

DSCN7229.jpg

Edytowane przez Przemo1977

Ta jak stwierdził Jan nie jest wina okna, że krokwie nie są prostopadłe do okapu. Poprawność zamontowania okna sprawdzisz kładąc po otworzeniu skrzydła poziomicę na dolnej krawędzi ościeża. Ma być poziomo. Z tych zdjęć nie wiele wynika poza tym, że drewno było mokre i dość szybko schnie w tych temperaturach więc kręci. Jak długo masz nie zakrytą folię? Pozdrawiam.

No i akurat z tym jednym oknem do końca poziomo nie jest - do małej poprawki. Folia jest zakryta od spodu pomiędzy murłatą, a podbitką i od tej strony nic nie dociera, okna połaciowe też ale zastanawiam się po co i czy to jest potrzebne. Producenci nic o takich zabiegach nie piszą, a dzisiaj miałem członka Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy, którego porosiłem o ocenę dachu pod kątem poprawnosci wykonania dachu i który stwierdził, że nie trzeba zakrywać membrany od spodu dlatego, że warstwa polimerów wrażliwa na uv jest od "góry" i tą część trzeba chronić przed promieniami.

Pozdrawiam.

A to dość ciekawa teoria. Z całym szacunkiem dla tego kolegi dekarza ale myślę, że delikatnie mówiąc mija z prawdą. Skoro tak by było wszyscy kładliby folię odwrotnie! Warto skontaktować się z doradcą technicznym producenta. Z racji swojego zawodu oglądam wiele dachów i widzę jakie są skutki niezakrywania folii. Oczywiście zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam.

ZET77 - również zastanawiamy się nad jasną klienkierką przy obudowie komina, nie wiem jednak jak wygląda sytuacja z jej brudzeniem się?

Przy kotle gazowym pewnie bez znaczenia, ale przy paleniu w kominku lub ogrzewaniu węglem różnie może być. Klinkier dobrze jest zabezpieczyć przed wodą dobrym środkiem, a tym samym i sadza może trudniej siada. Jak będzie u mnie czas pokaże, bo jeszcze nie mieszkam ale cudów raczej się nie spodziewam i po jakimś czasie na pewno zabrudzenia będa.