andrek 09.05.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 komin oczywiście:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.05.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Płytka powinna iść na obróbkę ( z wodą) , czyli po lub w trakcie krycia. Chyba , że będzie dobry fachura i zrobi teraz górną część wydry i póżniej podsunie noki. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrek 09.05.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 dzięki mistrzu,mam jeszcze pytanko odnośnie papy ponieważ dach będzie deskowany i majster cieśla każe papować a sprzedawca dachówki radzi uważać z papą bo trzeba dobrze wentylować nad i pod papą bo będzie ciekło po gipsach o co chodzi?dodam że cieśla to fachura starej daty ciosał dachy jeszcze toporem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.05.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Poszukaj, wałkowaliśmy do znudzenia. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Skoro masz tak dobrego cieślę i uda Ci się znaleźć równie dobrego dekarza to nie powinno być żadnych problemów. Otwarta kalenica i loty powietrza przy okapach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 21.05.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Witam, Mam pytanie a'propos krokwi, kilka z nich dziwnie się "pochyla" na całości długości ( wichruje ) i koszowa krótka i długa w innym rejonie konstrukcji i nie wiem czy to normalne zjawisko nie zagrażające bezpieczeństwu, czy coś jest nie tak. Zastanawiam się także nad osadzeniem okna połaciowego, które nie jest rownolegle do obydwu krokwi między którymi jest zamontowane. Zmierzyłem odległości na kilku odcinkach krokwi i stąd chyba różnica. Czy zabudowa karton gipsem to zgubi ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 A może krokwie nie są prostopadle do okapu. Miałem takie przypadki. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Ta jak stwierdził Jan nie jest wina okna, że krokwie nie są prostopadłe do okapu. Poprawność zamontowania okna sprawdzisz kładąc po otworzeniu skrzydła poziomicę na dolnej krawędzi ościeża. Ma być poziomo. Z tych zdjęć nie wiele wynika poza tym, że drewno było mokre i dość szybko schnie w tych temperaturach więc kręci. Jak długo masz nie zakrytą folię? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 22.05.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 To i ja się pochwale i pokaże jak wyszło czy dobrze sami oceńcie:) Dachówka Meyer-Holsen tandem w kolorze czerń nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.05.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Wzorowo ale nie masz nowszych zdjęć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1977 23.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 (edytowane) To nowe zdjęcie tylko aparat miałem pożyczony i data była nie ustawiona To wrzucę trochę starsza fotkę, robiłem jakoś w listopadzie:) Dachówka wkońcu mniej typowa i rzadko wybierana więc może komuś niezdecydowanemu pomoże w podjęciu decyzji. Edytowane 23 Maja 2012 przez Przemo1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1984 24.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 To i ja pokażę dach swojego domku. Dach przykryty dachówką Meyer-Holsen Piano Graphit, komin obłożony łupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.05.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Do obłożenia komina stosuje się płytki prawe i lewe. Bok komina masz obłożony "po włos". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.05.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 czy przy deskowaniu dachu trzeba naciągać krokwie jeśli je "nieco" powyginało? Czy przybijać tak jak się ułożyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Tak jak się ułożyły. Prostujemy wyłącznie skrajne oraz pola, w których są okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccone 30.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Mój dach: Creaton Domino łupek angoba + opierzenia i rynny Prefa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 01.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ta jak stwierdził Jan nie jest wina okna, że krokwie nie są prostopadłe do okapu. Poprawność zamontowania okna sprawdzisz kładąc po otworzeniu skrzydła poziomicę na dolnej krawędzi ościeża. Ma być poziomo. Z tych zdjęć nie wiele wynika poza tym, że drewno było mokre i dość szybko schnie w tych temperaturach więc kręci. Jak długo masz nie zakrytą folię? Pozdrawiam. No i akurat z tym jednym oknem do końca poziomo nie jest - do małej poprawki. Folia jest zakryta od spodu pomiędzy murłatą, a podbitką i od tej strony nic nie dociera, okna połaciowe też ale zastanawiam się po co i czy to jest potrzebne. Producenci nic o takich zabiegach nie piszą, a dzisiaj miałem członka Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy, którego porosiłem o ocenę dachu pod kątem poprawnosci wykonania dachu i który stwierdził, że nie trzeba zakrywać membrany od spodu dlatego, że warstwa polimerów wrażliwa na uv jest od "góry" i tą część trzeba chronić przed promieniami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 A to dość ciekawa teoria. Z całym szacunkiem dla tego kolegi dekarza ale myślę, że delikatnie mówiąc mija z prawdą. Skoro tak by było wszyscy kładliby folię odwrotnie! Warto skontaktować się z doradcą technicznym producenta. Z racji swojego zawodu oglądam wiele dachów i widzę jakie są skutki niezakrywania folii. Oczywiście zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechu 03.06.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 ZET77 - również zastanawiamy się nad jasną klienkierką przy obudowie komina, nie wiem jednak jak wygląda sytuacja z jej brudzeniem się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zet77 03.06.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 ZET77 - również zastanawiamy się nad jasną klienkierką przy obudowie komina, nie wiem jednak jak wygląda sytuacja z jej brudzeniem się? Przy kotle gazowym pewnie bez znaczenia, ale przy paleniu w kominku lub ogrzewaniu węglem różnie może być. Klinkier dobrze jest zabezpieczyć przed wodą dobrym środkiem, a tym samym i sadza może trudniej siada. Jak będzie u mnie czas pokaże, bo jeszcze nie mieszkam ale cudów raczej się nie spodziewam i po jakimś czasie na pewno zabrudzenia będa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts