Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Nie widać gdzie kończy się krycie wstępne. Gdzie zatem popłyną skropliny? Twój dekarz powinien to wyjaśnić. Łatwo to sprawdzić lejąc wodę na krycie wstępne. Obróbka krycia wstępnego na kominie też nie ciekawie wygląda. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie widać gdzie kończy się krycie wstępne. Gdzie zatem popłyną skropliny? Twój dekarz powinien to wyjaśnić. Łatwo to sprawdzić lejąc wodę na krycie wstępne. Obróbka krycia wstępnego na kominie też nie ciekawie wygląda. Pozdrawiam.

Dziękuje bardzo za opinie.

Krycie wstępne kończy się na pasie podrynnowym. Komin rozumiem, że do poprawki?

No bo wyszło bardzo ładnie. Mam tylko jedną uwagę te rozcinacze nie zablokują śniegu. Tak się czasami zastanawiam co skłania projektantów do projektowania połaci dachowych tak blisko siebie. To galernicza robota dla dekarza. Gdyby choć raz projektant miał wykonać taki dach to by się zastanowił. Pozdrawiam.

Dziękuje Panie Andrzeju. Co do śniegołapów też mnie to zastanowiało i dekarzy równierz - ale ponoć to są właśnie śniegołapy do dachówki płaskiej - tylko takie proponowali i tłumaczyli, że to są do karpiówki i do dachówki płaskiej. Ale nawet na pierwszy rzut oka zastanawia jak to może powstrzymać śnieg.

Co do bliskości połaci dachu wyszło faktycznie bardzo blisko, Panowie się naprawdę namęczyli żeby to ładnie wykończyć i przede wszystkim zabezpieczyć styk ściany i tego niższego dachu.

Pozdrawiam, cieszy mnie pozytywna opinia z ust fachowca.

Edytowane przez Justyna P

Czasami z płaską dachówką trudno sobie poradzić. Twój wykonawca nie do końca sobie poradził. Z całą pewnością wyprowadził płaszczyznę połaci natomiast źle rozmierzył łaty (dachówki skrajne montowane są na "styk"). Co dalej z okapem? Będzie zaciekało na podbitkę. Dachówki przy oknach niedopracowane. Obróbka komina teoretycznie poprawna ale estetyka do bani. Można to było wykonać na nokach lub ostatecznie gładkim ołowiem. Przy płaskiej dachówce w okapie wystarczy kratka wentylacyjna (grzebień zbyteczny). Szczyty za wysoko podmurowane. Będzie przemarzanie i folia może ulec uszkodzeniu. Pozdrawiam.

Witam.

Ostatnio mam dużo zajęć więc dopiero teraz mogę odpowiedzieć. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę i proszę o rady co dalej robić. Dopiero teraz do mnie dotarło że nie mam miejsca na deskę która jest montowana na skrajne krokwie. I jestem zmuszony robić obróbkę z blachy. Co do obróbki komina i okien to czy to prawda że przy rynnach tytanowo-cynkowych nie można używać obróbek z blachy miedzianej? Pasowała by mi do obróbki komina i okien jak zasugerował MistrzJan, oczywiście jak już znajdę ekipę koło Wrocławia która mi to fajnie zrobi. Wydawało mi się że okap jest dobrze zrobiony. Dlaczego będzie ciekło na podbitkę? I nie wiem co teraz robić ze szczytami? Membrana praktycznie leży na murze. Od strony domu krokiew jest od muru 1 cm, od zewnątrz od muru do krokwi jest 15 cm. Czy jest możliwość docięcia teraz muru, ile musiałbym ciąć i czym to można zrobić. Mur to pustak ceramiczny o szer. 25 cm. Rozumiem że ta przerwa która powstanie po docięciu pustaka musi być wypełniona materiałem izolacyjnym ze względu na ciągłość izolacji. Przyznam się że dachówka od początku mi się bardzo podobała ale jak bym wiedział że takie z nią kłopoty to bym się drugi raz nie zdecydował. Chociażby dlatego że mogłem kupić jedynie pełne palety i po zakończeniu prac zostało mi 200 sztuk których teraz nie mogę zwrócić. Taka polityka firmy Creaton. Jeszcze raz proszę o cenne rady. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

... czy to prawda że przy rynnach tytanowo-cynkowych nie można używać obróbek z blachy miedzianej?

Prawda. A co do szczytów to niech się teraz murarz martwi. Dekarz też powinien na to zwrócić uwagę. Niestety żadnemu z nich nie starczyło wiedzy. Tera to tylko od strony dachu albo wyciąć pod krokwiami. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Jak widać dekarz zastosował oryginalną technologię mocowania blachodachówki nad falą a nie pod falą. Źle rozmierzył łaty. Pomiędzy pierwszą a drugą łatą powinien być mniejszy odstęp niż pomiędzy pozostałymi. Na wykuszu brakuje kawałka pasa nadrynnowego, który powinien podchodzić pod blachę koszową. Pozdrawiam.