Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Co do trudności otwierania zimą to zdajemy sobie z tego sprawe, ale chcieliśmy aby okno było na równi z dachówką. Kołnieże i samo zamontowanie okna jest prawidłowe, oglądałem kilka filmów na youtube i czytałem na stronach producentów okien jak się powinno je montować i pilnowałem aby to było robione prawidłowo. Do tego okno jest ocieplone od zewnętrznej strony wełną, tak jak to producent okien zaleca. dachówki wokól okien zostały od spodu zeszlifowane, tzn porobione rowki aby to co wystaje się w nie chowało, aby te dachówki były równo, ponieważ trochę je podnosiło do góry.

Jesze nie wiem dokładnie co rozumieć pod pojęciem "okna obsadzone na krokwiach"? Bo z tego co widziałem to były pod oknem i nad oknem z luzem 4cm (jak karze producent) zantowane kontrłaty i to do niech jest okno przymocowane.

Brak dachówki szczytowej jest podyktowany względami wizualnymi, nie podobały się nam one i zdecydowaliśmy się na taką obróbkę, widzieliśmy ją już na innym dachu i nam się podoba, jest bardziej nowoczesna (przynajmniej z wyglądu).

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

proszę o ocenę prac wykonawcy dachu. Powstał mały spór i chcaiłabym zasięgnąć opinii osób, które wykonują podobne prace tj. porycia dachowe z dachówki ceramicznej , kominy oraz wstawiają okna dachowe:

Proszę zwrócić szczególną uwagę na:

- montaż okna, jego uszkodzenia wewnętrzne i zewnętrzne. Co w takim przypadku? podczas otwierania chaczą jakieś blachy.

- wykończenia blachą i docinane dachówki.

- wykonanie komina, montaż kratek i blach.

link

https://picasaweb.google.com/100493685073890349227/Dach?authuser=0&authkey=Gv1sRgCK2ixvuP9sWCdQ&feat=directlink

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Nic dodać nic ująć. Żałosne wykonanie. Dla mnie nie do przyjęcia. Zniszczone obróbki okien do wymiany. Odnośnie uszkodzeń wewnętrznych drewna radzę skonsultować się z doradcą Roto. Reszta do poprawy. Ten kto fugował kominy powinien je umyć. Czapy na kominach pożądane. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam,

budujemy dom z poddaszem użytkowym, nad częścią pomieszczeń poddasza planujemy zrobić strop (pomiędzy jętkami), a nad częścią nie chcemy zrobić stropu, tzn chcemy aby było widać jętki i skos do samej kalenicy.

Czy ktoś z Was tak ma, oraz czy takie rozwiązanie rodzi problemy odnośnie wentylacji w szczycie. Jak w takim razie zapewnić wentylację, aby na styku (w szczycie) płyt gipsowych nie tworzył się grzyb.

Utworzyłem wcześniej osobny post pod to pytanie, lecz nikt nie wykazał nim zainteresowania :) dlatego liczę, że tu mi pomożecie.

Pozdrawiam

Zauważ, że ocieplenia jeszcze nie ma więc na razie jest wszystko OK. Nie widać żadnych obróbek przyściennych. W tych warunkach ocieplenie nie będzie montowane. W moim przekonaniu wykonawca poprawnie zakrył tyle ile mógł i słusznie. Pewnie wiosną zdemontuje te dachówki i przytnie odpowiednio do elewacji.

Pozostałe uwagi w innym wątku. Pozdrawiam.

Witam, proszę o opinie dotyczącą wykonania koszowej. Firma dekarska oświadczyła, że jest to prawidłowe wykonanie a poszarpanie blachy to efekt cięcia arkuszy nożycami. Nie odebrałam tych prac, firma stwierdziła że poprawią bo się czepiam, maja dociąć nozycami tak aby była prosta linia, a fale przykrecić wkrętami, wg mnie blacha jest zagięta;( Na jednym ze zdjęć widać takie kreski (miejsce łączenia arkuszy)? czy jest to wynik nie złożenia się blachy ? Czy mokra membrana widoczna na zdjęciu, to wynik złego uszczelnienia okna czy kondensacji, w dniu w którym wykonano zdjęcie padał deszcz. Dom jest w stanie otwartym więc jest wentylacja. Proszę o opinię.

kosz (4)1.jpgkosz (3)1.jpgkosz (2)1.jpgzeby (2)1.jpgwoda (3)1.jpg

Edytowane przez gradar

.... Dom jest w stanie otwartym więc jest wentylacja.

To, że folia jest mokra nie musi oznaczać, że przecieka. Wilgotność powietrza zbliżona d0 100%.

Zdecydowałeś się na blachodachówkę (imitację dachówki) więc coś musi być widać. Odnośnie kosza jest trochę nieestetyczny ale cięli nożycami. Gdyby jednak firma miała niblera byłoby prościej. Skoro deklarują że poprawią to cała reszta jest OK. Pozdrawiam.

DSC_9373.jpgDSC_9379.jpgDSC_9380.jpgDSC_9381.jpgDSC_9389.jpg

Jeszcze pare pytań co do obróbki okien.

Poniżej zdjęcia, na niektórych zaznaczyłem czerwonym kolorem co mi nie pasuje...

fot1. [ATTACH=CONFIG]154846[/ATTACH]

jakby dachówki przy oknie znacząco odstawały od pozostałych, dachowki pod oknem nie trzymaja linii z dachowkami nad oknem