Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

i to jest najlepszy dowód jaką blacha ma pozycję w naszym kraju. Wszyscy myślą że jest tania, ładna, nie porasta mchem. Niestety prawda jest inna. Blacha nie jest już tańsza niż inne pokrycia, nie jest ładna (nawet udaje dachówkę - po co skoro można mieć dachówkę w tej cenie) i porasta mchem.

Dodatkowo powyżej wymieniłem szereg jej wad. Zalet brak.

Zaleta to ciężar

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały ciężar pokrycia to wada bo dach to nie spadochron. Ciężkie pokrycie daje korzystne naprężenia wstępne i stabilizuje dach. Imitacja (bo o niej tu mowa) ma oczywiście jedną zaletę doskonale się nadaje na renowację starych dachów gdy z różnych powodów nie zmieniamy więźby. Pozdrawiam.

zaleta? Już pisałem kilka postów wcześniej, że najwięcej latających dachów podczas dużych wiatrów to dachy blachowe. Tak więc niestety. Blacha nie ma zalet. ŻADNYCH.

Nieprawda,skąd te statystyki ? Latające dachy czy latająca fuszerka? Nie widziałeś jeszcze jak wiatr wyrywa dachówki z połaci dachu lecą jak liście z drzew na jesieni :) Karpiówka kręcona na wkręty zostają tylko wkręty w łatach i kawałki dachówek,zakładkowa na spinki wyrywa nawet zapięte dachówki :)

"ma oczywiście jedną zaletę doskonale się nadaje na renowację starych dachów gdy z różnych powodów nie zmieniamy więźby."

Po prostu waga blachy,czyż to nie ta jedna z zalet Andrzeju ? :)

to już chyba wolę uzupełnić część dachu dachówkami, niż robić cały dach od nowa. Przyjmujesz typowy charakter postawy dla obrońców blachy. Nawet wadę przedstawiasz jako zaletę.

A jak już tak dosłownie chcesz brać to co napisał Andrzej, to trzeba powiedzieć sobie szczerze. Blacha się nadaje tylko na stare spruchniałe więźby na których nic innego już położyć się nie da. Czy to zaleta? Nie wiem. Ja tego tak nie odbieram.

...Po prostu waga blachy,czyż to nie ta jedna z zalet Andrzeju ? :)

Znasz moją opinię o blachodachówce. Praktycznie jej nie montuję. Co innego tradycyjne krycie blachą płaską czy panelowe na rąbek a nawet ten "klik".

W swojej karierze widziałem już powyrywane dachówki (naprawa bardzo prosta i szybka) i poprzesuwane a nawet zdmuchnięte dachy pokryte blachodachówką (konieczny demontaż i ponowny montaż całego dachu). Widziałem też blachę płaską na rąbek zrolowaną na dachu tak jak się kiedyś otwierało pudełko sardynek.

Jak wiesz jestem zwolennikiem ciężkich dachów bo w moim przekonaniu mają same zalety. Serdecznie Cię pozdrawiam.

"Przyjmujesz typowy charakter postawy dla obrońców blachy. Nawet wadę przedstawiasz jako zaletę."

Nie jestem obrońcą czy tam zwolennikiem blachy,podałem tylko jedną zaletę blachy i o tym właśnie rozwijamy wątek.Dla jednych będzie to wada dla innych zaleta. Dla mnie jest to zaleta,jak się mają do tego dachy pokryte blachą na rąbek,gonty bitumiczne i inne rodzaje pokryć lekkich ?

"A jak już tak dosłownie chcesz brać to co napisał Andrzej, to trzeba powiedzieć sobie szczerze. Blacha się nadaje tylko na stare spruchniałe więźby na których nic innego już położyć się nie da. Czy to zaleta? Nie wiem. Ja tego tak nie odbieram."

Spróchniałe więźby się wymiania lub reperuje a nie kryje na siłę,czasami konstrukcja dachu nie pozwala na ciężkie pokrycie,na taki dach stosuje się pokrycie lekkie co nie oznacza że przy większym wietrze odleci

Witam

W temacie dachów... chciałabym się pochwalić swoim ale na tę chwilę napiszę tylko tyle, że od paru dni dostaję oferty cenowe na dach z ruuki monterey oraz Koramic Allegra 9 i ceny minimalne... największa odczuwalna różnica jest na orynnowaniu np wavin czy galeco - bo takie brałam pod wagę... dodatkowo różnice w cenie okien połaciowych - tutaj rozmach wielki jak i kominków wentylacyjnych, których to mam aż 6 sztuk :( i ceny od 1500 aż po 3600 :( - masakra...

Powiedzcie mi jaką polecacie też folię izolacyjną? i pod blachę i pod dachówkę ?

Chętnie też zobaczę zdjęcie dachu pokrytego allegrą 9 z koramica

Witam.

Temat sklejania zakładów dobrze położonej folii dachowej - membrany paroprzepuszczalnej przy dachu o spadku powyżej 20 stopni (wg. mnie): NIE SKLEJAMY.

Dlatego, że przy prawidłowym ułożeniu i właściwych zakładach poszczególnych pasów nie powinno być podwiewania śniegu. A sklejona folia zmniejsza możliwość oddychania dachu.Twoja folia, szczególnie przy oknach połaciowych jest trochę niestarannie położona.

Tak to powinno wyglądać w tym miejscuZdjęcie011.jpg

Zrobiłam sobie szacunkową kalkulację dachu i za 197m2 wychodzi mi ok 33 tyś.

W skład tej kwoty wchodzi:

- więźba

- dachówka i wszystkie wykończenia Koramic Allegra 9

- okna wraz z kołnierzami Roto x5

- orynnowanie wavin

- kominki wentylacyjne szt 6

- wentylacja dachu ok 10 - 12 sztuk (każda wycena ma inną ilość)

Nie doliczałam wełny do jego ocieplenia i nie doliczałam kominów szt 2.

Nie wiem co mam o tym myśleć czy to dużo czy normalnie?