DACxxxAZ 10.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 i to jest najlepszy dowód jaką blacha ma pozycję w naszym kraju. Wszyscy myślą że jest tania, ładna, nie porasta mchem. Niestety prawda jest inna. Blacha nie jest już tańsza niż inne pokrycia, nie jest ładna (nawet udaje dachówkę - po co skoro można mieć dachówkę w tej cenie) i porasta mchem. Dodatkowo powyżej wymieniłem szereg jej wad. Zalet brak. Zaleta to ciężar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mały ciężar pokrycia to wada bo dach to nie spadochron. Ciężkie pokrycie daje korzystne naprężenia wstępne i stabilizuje dach. Imitacja (bo o niej tu mowa) ma oczywiście jedną zaletę doskonale się nadaje na renowację starych dachów gdy z różnych powodów nie zmieniamy więźby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 11.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Zaleta to ciężar zaleta? Już pisałem kilka postów wcześniej, że najwięcej latających dachów podczas dużych wiatrów to dachy blachowe. Tak więc niestety. Blacha nie ma zalet. ŻADNYCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.02.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 zaleta? Już pisałem kilka postów wcześniej, że najwięcej latających dachów podczas dużych wiatrów to dachy blachowe. Tak więc niestety. Blacha nie ma zalet. ŻADNYCH. Nieprawda,skąd te statystyki ? Latające dachy czy latająca fuszerka? Nie widziałeś jeszcze jak wiatr wyrywa dachówki z połaci dachu lecą jak liście z drzew na jesieni Karpiówka kręcona na wkręty zostają tylko wkręty w łatach i kawałki dachówek,zakładkowa na spinki wyrywa nawet zapięte dachówki "ma oczywiście jedną zaletę doskonale się nadaje na renowację starych dachów gdy z różnych powodów nie zmieniamy więźby." Po prostu waga blachy,czyż to nie ta jedna z zalet Andrzeju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 11.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 to już chyba wolę uzupełnić część dachu dachówkami, niż robić cały dach od nowa. Przyjmujesz typowy charakter postawy dla obrońców blachy. Nawet wadę przedstawiasz jako zaletę.A jak już tak dosłownie chcesz brać to co napisał Andrzej, to trzeba powiedzieć sobie szczerze. Blacha się nadaje tylko na stare spruchniałe więźby na których nic innego już położyć się nie da. Czy to zaleta? Nie wiem. Ja tego tak nie odbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ...Po prostu waga blachy,czyż to nie ta jedna z zalet Andrzeju ? Znasz moją opinię o blachodachówce. Praktycznie jej nie montuję. Co innego tradycyjne krycie blachą płaską czy panelowe na rąbek a nawet ten "klik". W swojej karierze widziałem już powyrywane dachówki (naprawa bardzo prosta i szybka) i poprzesuwane a nawet zdmuchnięte dachy pokryte blachodachówką (konieczny demontaż i ponowny montaż całego dachu). Widziałem też blachę płaską na rąbek zrolowaną na dachu tak jak się kiedyś otwierało pudełko sardynek. Jak wiesz jestem zwolennikiem ciężkich dachów bo w moim przekonaniu mają same zalety. Serdecznie Cię pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 "Przyjmujesz typowy charakter postawy dla obrońców blachy. Nawet wadę przedstawiasz jako zaletę." Nie jestem obrońcą czy tam zwolennikiem blachy,podałem tylko jedną zaletę blachy i o tym właśnie rozwijamy wątek.Dla jednych będzie to wada dla innych zaleta. Dla mnie jest to zaleta,jak się mają do tego dachy pokryte blachą na rąbek,gonty bitumiczne i inne rodzaje pokryć lekkich ? "A jak już tak dosłownie chcesz brać to co napisał Andrzej, to trzeba powiedzieć sobie szczerze. Blacha się nadaje tylko na stare spruchniałe więźby na których nic innego już położyć się nie da. Czy to zaleta? Nie wiem. Ja tego tak nie odbieram." Spróchniałe więźby się wymiania lub reperuje a nie kryje na siłę,czasami konstrukcja dachu nie pozwala na ciężkie pokrycie,na taki dach stosuje się pokrycie lekkie co nie oznacza że przy większym wietrze odleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 11.02.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam W temacie dachów... chciałabym się pochwalić swoim ale na tę chwilę napiszę tylko tyle, że od paru dni dostaję oferty cenowe na dach z ruuki monterey oraz Koramic Allegra 9 i ceny minimalne... największa odczuwalna różnica jest na orynnowaniu np wavin czy galeco - bo takie brałam pod wagę... dodatkowo różnice w cenie okien połaciowych - tutaj rozmach wielki jak i kominków wentylacyjnych, których to mam aż 6 sztuk i ceny od 1500 aż po 3600 - masakra... Powiedzcie mi jaką polecacie też folię izolacyjną? i pod blachę i pod dachówkę ? Chętnie też zobaczę zdjęcie dachu pokrytego allegrą 9 z koramica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 13.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 U mnie dach wyglada jak ponizej na zdjeciach.. Na moje kaprawe oko wykonanie wygada OK. ale moze sie myle... dachówka braas bałtycka brązowa... zastanawia mnie natomiast czy podklejac folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 13.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Witam. Temat sklejania zakładów dobrze położonej folii dachowej - membrany paroprzepuszczalnej przy dachu o spadku powyżej 20 stopni (wg. mnie): NIE SKLEJAMY. Dlatego, że przy prawidłowym ułożeniu i właściwych zakładach poszczególnych pasów nie powinno być podwiewania śniegu. A sklejona folia zmniejsza możliwość oddychania dachu.Twoja folia, szczególnie przy oknach połaciowych jest trochę niestarannie położona. Tak to powinno wyglądać w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.02.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ...... A sklejona folia zmniejsza możliwość oddychania dachu..... ale to chyba tylko jeśłi przy okazji skleimy płuca dachy, albo oskrzela, albo nos mu zatkamy i będzie miał dach niedotlenienie mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 13.02.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Panowie nie robcie sobie jaj :>to jak z ta folia? kleic czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mf-fizjoterapia 14.02.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 U mnie blacha koloru... granatowego. http://www.patryk.nikirowicz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.02.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zrobiłam sobie szacunkową kalkulację dachu i za 197m2 wychodzi mi ok 33 tyś.W skład tej kwoty wchodzi:- więźba- dachówka i wszystkie wykończenia Koramic Allegra 9- okna wraz z kołnierzami Roto x5- orynnowanie wavin- kominki wentylacyjne szt 6- wentylacja dachu ok 10 - 12 sztuk (każda wycena ma inną ilość) Nie doliczałam wełny do jego ocieplenia i nie doliczałam kominów szt 2. Nie wiem co mam o tym myśleć czy to dużo czy normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.02.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 U mnie blacha koloru... granatowego. http://www.patryk.nikirowicz.pl u mnie Twoja strona się nie otwiera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 16.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 A oto mój dach, Brras TEGALIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 16.02.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 wow pięknie jaki duży masz dach i jakie koszty poniosłaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 16.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 W granicach 85 tyś. mamy pełne deskowanie, a tu wrzucam jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 16.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 W granicach 85 tyś. mamy pełne deskowanie, a tu wrzucam jeszcze jedno [ATTACH=CONFIG]170985[/ATTACH] Super a gdzie to się moi ziomale budują,bo my jesteśmy z Szotkowic dach super i dom ciekawy,taki inny niż wszystkie życzę bezstresowego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 16.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Na pograniczu Jastrzębia a Żor przed wejściem do domu dorobiliśmy schody 3 stopnie na szerokość 60 cm, taras (balkon) trochę przedłużyliśmy nad wejściem do budynku i dwa słupy przed wejściem mamy. Ha, żeby się tak dało bezstresowo. Ten dom to projekt mój i męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts