Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma jeszcze kominów (będą je robili po położeniu dachu - parodia i podwójna robota ale to ich problem), okien dachowych również nie ma, parterówka bez użytkowego poddasza.

system typowego szefa polaka...

"resztę się później zrobi, kładźcie dachówkę" :bash:

Po tych zdjęciach ciężko ocenić, możliwe że wygląda to tak ze względu na podniesienie ostatniej łaty by nie było efektu załamania dachu.

Zrób zdjęcie centralne miejsca gdzie łączą się dwie płaszczyzny dachowe możliwie z jak najwyższego punktu.

A jeżeli masz większe wątpliwości to najłatwiej rozwiać je wchodząc na dach z 2m łatą i po prostu przyłożenie jej wzdłuż kosza, łat itp dla sprawdzenia równości wykonania.

Edycja po przejrzeniu zdjęć położonej dachówki:

TRAGEDIA, fale Dunaju posiadają chociaż sznurek Ci fachowcy?

Wszystko można poprawić dla oka, ale strzelać z tego nie będzie można, ewidentnie niektóre dachówki nie leżą prawidłowo i trzeba je poprawić by się zazębiły.

Napisz czy chociaż zapinają je od czasu do czasu :)

Edytowane przez cefas

zależy od kątów dachu... podejrzewam że nie masz więcej niż 30-35stopni więc co 2 rząd dachówki i naprzemiennie co 2 dachówka. Czyli jeżeli w drugim rzędzie zapinane były 2,4,6,8,10 itp łata to w czwartym rzędzie 1,3,5,7,9,11 i znów parzyste i nieparzyste. Taka jest reguła ale nie muszą się jej trzymać wystarczy że dają...

Możesz to policzyć sam... zapytaj ile im poszło do tej pory. Na logikę około 4 zapinki na m2 w zależności od dachówki. Przy nowych typach dachówki gdzie jest mała waga pojedynczej sztuki lepiej nie mieć za mało :)

Znając życie przybiją zszywkami do pierwszej łaty a na to pas nadrynnowy...

zrobię jutro i pozwolę sobie wrzucić.

Z ciekwaości, jak powinno byćto wykonane?

dokładam zdjęcie jak jest zrobione :)

da9.jpg

da8.jpg

Edytowane przez Irek 11
zdjęcie

witam .

mam szybkie pytanko do was , bo juz mnie szlak trafia .

mam 4 okna dachowe i 2 włazy , w tym tygodniu padał u nas dość mocno śnieg i wszystko podwiało pod oknami do środka i jest śnieg. dobrze że poddasze nie ocieplone jeszcze . i moje pytanie brzmi , czy ten kto montował okna źle to zrobił ze zawiewa do środka ,pomiędzy deskowaniem i papa ??

Mam deskowanie i 2 razy papę bo ta pierwsza dość uległ zniszczeni zanim położyłem dachówkę i nie zrywałem jej tylko dałem na to jeszcze jedną.

Proszę o szybko odp . pozdrawiam Damian

witam .

mam szybkie pytanko do was , bo juz mnie szlak trafia .

mam 4 okna dachowe i 2 włazy , w tym tygodniu padał u nas dość mocno śnieg i wszystko podwiało pod oknami do środka i jest śnieg. dobrze że poddasze nie ocieplone jeszcze . i moje pytanie brzmi , czy ten kto montował okna źle to zrobił ze zawiewa do środka ,pomiędzy deskowaniem i papa ??

Mam deskowanie i 2 razy papę bo ta pierwsza dość uległ zniszczeni zanim położyłem dachówkę i nie zrywałem jej tylko dałem na to jeszcze jedną.

Proszę o szybko odp . pozdrawiam Damian

Źle obrobione okna brak rękawa połączeniowego papy z oknem dachowym .