Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam paraktyków.

Czy to prawda, że zamontowane okna znikają w nocy lub odfruwa dachówka (Warszawa)?

Poważnie rzecz biorąc, mam dylemat jak zorganizować budowę, szczególnie dalszy etap po ukończeniu stanu surowego otwartego.

Ze wzgledów finansowych nie będę mógł ciągnąć budowy od początku do zakończenia prac i złapię oddech po ukończeniu stanu surowego otwartego, zadaszonego.

Z uwagi na brak możliwej pomocy ze strony rodziny będę zmuszony wykonanie stanu surowego zlecić firmie. Nie wiem czy byłbym w stanie dopilnować wszystkiego i wszystkich prowadząc inwestycję systemem gospodarczym (kradzieże materiałów budowlanych, jakość prac na każdym ich etapie itd. sami wiecie jak jest.

Ale poźniej jestem w stanie zrobić sam: instalacje elektryczne, alarmowe, co (bez gazu oczywiście), woda - to moja koncepcja na oszczędności. Tynki i cyklinowanie pozostawię fachowcom.

Wierzcie mi - wiem jak się kładzie płytki i potrafię zaprojektować i wykonać instalacje (mam też praktykę w tym zakresie), ale to będzie niewątpliwie trwało. Po ukończeniu stanu surowego będę miał czas - przynajmniej rok na takie prace.

Problem w tym, że w tym okresie trudno jest mieszkać na budowie i pracować zawodowo. Przez część dnia i w nocy budowa jest narażona na odwiedziny. Czy należałoby zamontować okna i szybko wykonać instalaje alarmową, a następnie podpisać umowę z firmą ochroniarską? Ostatnio rozmawiałem z instalatorem okien (drewnianych - Wołomin) i tu niespodzianka. Twierdzi, że okna drewniane należy montować po wykonaniu tynków wewnętrznych i wylewek, czyli mając wszystkie instalacje. Przyznam, że coś wtym jest nawet jeżeli okna oprą się wilgoci, to przecież pomieszczenia trzeba wietrzyć intensywnie po otynkowaniu, a otwartych okien tym bardziej nie zostawię na budowie. Kładąc kabelki i rury przy braku okien narażam się na kradzież, chyba że PVC - te można montować w dowolnym czasie, co i tak nie zmnienia faktu konieczności ich pilnowania to w większości moje dylematy. Chciałbym uniknąć przykrych niespodzianek, a przynajmniej je ograniczyć do minimum.

Liczę na Wasze doświadczenia w tym zakresie i uwagi.

Dzięki

https://forum.murator.pl/topic/623-zabezpieczenie-budowy/

• 6 years później...
Całkowicie się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że okna należy montować po tynkach... itp.Ja mam okna drewniane, podczas prac mokrych i malowania nic im się nie stało (były dobrze zabezpieczone folią).Co do kradzieży radziłbym ci na razie nie montować okien dachowych, założyłbym od razu po wstawieniu okien system alarmowy, jeżeli masz życzliwego sąsiada zapytaj, czy możesz postawić na jego parapecie kamerę internetową przez kórą będziesz mógł obserwować z dowolnego komputera co się dzieje na twojej budowie jeśli będziesz miał odpowiednie oprogramowanie, kamerka wychwyci zmianę obrazu i prześle ci sms-a że coś jest nie tak.
https://forum.murator.pl/topic/623-zabezpieczenie-budowy/#findComment-2638308

Ja mam okna drewniane, podczas prac mokrych i malowania nic im się nie stało (były dobrze zabezpieczone folią)..

A udzielisz gwarancji na te okna które krzysztofh zamontuje?

Ja mam słonia w ogródku i czego to dowodzi?

Co do głównego pytania to skoro nie sam to może stóża wynajmnij jak tam u was tak kradną. Ja u siebie w czasie wykończeniówki ustawiałem reflektory z czujakmi ruchu tak ze reagowały nawet jak ktoś do okien tarasowych podchodził. dodatkowo miałem wyjca bezprzwodowego, tzn czujka ruchu u mnie a wyjec w najbliższym zamiekszałym domu.

https://forum.murator.pl/topic/623-zabezpieczenie-budowy/#findComment-2638406

Krzysztof -> u mnie był podobnie - ja pracowałem , a firma dom budowała - oczywiście codziennie popołudniu po pracy jeździłem na budowę kontrolować stan wykonanych prac .

U mnie wyglądało to tak : wybudowany stan surowy otwarty z dachem / bez okien dachowych / - w październiku - / na zimę okna i drzwi zabite płytami OSB i dechami / , potem instalacja elektryczna i od razu alarmowa . Na wiosnę jak zaczynałem wykańczać dom od razu montaż i uruchomienie instalacji alarmowej i powiadomienia do miejscowej agencji ochrony .

Niestety ja mieszkałem w czasie budowy około 25 km od miejsca budowy . Sąsiadów w pobliżu zbyt wiele nie miałem ...

https://forum.murator.pl/topic/623-zabezpieczenie-budowy/#findComment-2638455