entrofik 23.09.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Może ktoś pomoże w wyborze pieca gazowego. Interesuje mnie piec dwu funkcyjny kondensacyjny. Powierzchnia domu 150 metrów, ma służyć do ogrzewania+woda+podłogówka[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola222 24.09.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 kupiłem takiego Vaillant VCW PLUS 296/3-5 też mam 150m2 z garażem 70 m2 podłogówki reszta kaloryfery,będzie to pierwszy sezon więc niewiem jak on zda egzaminpozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 24.09.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam. Proponuję zapoznać sie z ofertą Vaillanta np: ecoTEC VCW pro. Jest to kociołem wiszący dwufunkcyjny. Może jednak warto zastanowić sie nad kociołkiem stojącym z zasobnikiem wody? Teraz jest promocja w Vaillancie zaś z tego co sie oriętuję po zakonczeniu promocji ceny mają iść w górę................ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
contes 25.09.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Może ktoś pomoże w wyborze pieca gazowego. Interesuje mnie piec dwu funkcyjny kondensacyjny. Powierzchnia domu 150 metrów, ma służyć do ogrzewania+woda+podłogówka[/b] Witam ! Polecam piec Vaillanta eco Compact VSC 196 C150 . Jest to piec jednofunkcyjny z zasobnikiem . Ten model ma u mnie kilku znajomych i wszyscy sobie chwalą . Odradzam piec dwufunkcyjny , słaby komfort , jeśli chodzi o ciepłą wodę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.09.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Viessman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 26.09.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 A nie interesuje Cię cena i parametry kotła. Moim zdaniem to najlepszy będzie ten, który będzie miał najlepszą cenę i - jak najmniejszą moc min. - jak największą moc max. - duży wydatek ciepłej wody z możliwością chwilowego zwiększenia - zasobnik (wcale nie musi być wielki) - będzie miał pogodowkę - może współpradcować z podłogówką - będzie prosty w obsłudze (żona , rodzice, dzieci) - nie będzie zajmował dużo miejsca - będzie miał długą gwarancję Poza tym nie ma znaczenia czy to będzie Vaillant, Wiessman, Buderus czy inny. Ja osobiście mam Immergasa Victrixa i jestem bardzo z niego zadowolony. Dzisiaj może bardziej skłaniałbym się w stronę Wolf-a. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 01.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Witam. Jak najbardziej polecam Vaillanta VSC ecoCompakt 196. Jest to kociołek ze 100 litrowym zasobnikiem warstwowym. Stabilna temperatura ciepłej wody stabilność temperatury w całym okresie poboru c.w.u wyższy niż przy zasobniku konwencjonalnym komfort c.w.u. początkowy wydatek ciepłej wody jak ze 170 litrowego zasobnika z wężownicą (220 l / 10 min, dla VSC 246 C170) Szybko ciepła woda o stałej temperaturze natychmiast po rozpoczęciu ładowania odbiór ciepłej wody o zadanej temperaturze z górnej warstwy zasobnika czas ładowania zasobnika krótszy niż 15 minut możliwość podłączenia cyrkulacji. Wysoka sprawność średnioroczna wynikająca ze specjalnych procedur pracy kotła 109% -przy parametrach obliczeniowych ogrzewania podłogowego 40/30 °C 107% - przy parametrach obliczeniowych instalacji grzejnikowych 75/60 °C 104% - przy ładowaniu zasobnika dokładne dostosowanie mocy cieplnej do zapotrzebowania modulacja 33% do 100% mocy nominalnej maksymalna sprawność w pełnym zakresie modulacji palnika oszczędność gazu w stosunku do innych kotłów do 20% w stosunku do nowych kotłów niekondensacyjnych małe straty postojowe 1,15 kWh/24 h - doskonała izolacja cieplna zasobnika Pozostaje tylko cena. Jest jednak na to sposób. Mozna zamówić taki kociołek u instalatora, który sprzeda on panstwu po cenie Netto być może z rabatam. Przu usłudze nalicza tylko 7% Vatu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.10.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Zawsze jest dla mnie żenujące jak ludzie podający się na znających się na rzeczy podają sprawność kotła ponad 100%... Ciekawe czy gazownia nie interesuje się tym, że gaz płynie w odwrotną stronę i cofa licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 01.10.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Zawsze jest dla mnie żenujące jak ludzie podający się na znających się na rzeczy podają sprawność kotła ponad 100%... Ciekawe czy gazownia nie interesuje się tym, że gaz płynie w odwrotną stronę i cofa licznik u mamy super speca odkrywcę prawdy, tylko iż sprawność w takich wartościach podają sami producencji, którzy akurat znają się na rzeczy. Ci sami producencji też informuję nas z czego takie wartości wynikają i że jest to wynik przeliczania, a nie do końca faktycznej sprawności, a chodzi tylko o pewne odniesienie i pokazanie różnic jakie są po zastosowaniu technoloogi kondensacyjnej. Dlatego nie ma co się żenować na darmo, a przy oznaczniech powienno się pisać nie 108%, a 108%* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Zawsze jest dla mnie żenujące jak ludzie podający się na znających się na rzeczy podają sprawność kotła ponad 100%... Ciekawe czy gazownia nie interesuje się tym, że gaz płynie w odwrotną stronę i cofa licznik To tylko kwestia metody obliczania sprawności. Aktualne normy nie uwzględniają ciepła odzyskanego ze spalin w procesie kondensacji pary wodnej jako energii dostarczonej wraz z paliwem. Pewnie niedługo się to zmieni i nie będzie takich "kwiatków". Niestety nawet w przypadku kotłów kondensacyjnych ani gaz nie płynie w odwrotną stronę ani licznik się nie cofa A tak wogóle, to zamiast się zżymać, mógłby kolega wyjaśnić ogółowi w czym jest rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.10.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 A tak wogóle, to zamiast się zżymać, mógłby kolega wyjaśnić ogółowi w czym jest rzecz. Masz rację... W linku dokładny opis skąd się takie dziwy przyrody wzięły: http://www.muratordom.pl/6932_10469.htm Jakoś za oceanem sprawę już dawno załatwiono i nie ma sprawności ponad 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.10.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 A tak wogóle, to zamiast się zżymać, mógłby kolega wyjaśnić ogółowi w czym jest rzecz. Masz rację... W linku dokładny opis skąd się takie dziwy przyrody wzięły: http://www.muratordom.pl/6932_10469.htm Jakoś za oceanem sprawę już dawno załatwiono i nie ma sprawności ponad 100%... Amerykanie, jako naród praktyczny, zawsze byli "do przodu" w takich kwestiach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.10.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 A kup sobie Termeta jak ja.Chodzi 2 sezon bez miałknięcia.I tani był, pogodówkę ma, mały jest, prosty w obsłudze jest.No i przegląd kosztuje 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 01.10.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Witam. Można zrobić i tak, że licznik bedzie sie cofał . Jeżeli zaś chodzi o sprwność to dokładne dane podaje producent ponadto nie jest to zwiazane z cofaniem sie licznika Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.10.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam. Można zrobić i tak, że licznik bedzie sie cofał . Jeżeli zaś chodzi o sprwność to dokładne dane podaje producent ponadto nie jest to zwiazane z cofaniem sie licznika Pozdrawiam ...na podstawie aktualnie obowiazujących w Europie norm. Jak szanowna UE zaakceptuje normy amerykańskie to sprawność kotłow kondensacyjnych (niekondensacyjnych również) podawana w katalogach nie dojdzie do 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 19.10.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 A nie interesuje Cię cena i parametry kotła. Moim zdaniem to najlepszy będzie ten, który będzie miał najlepszą cenę i - jak najmniejszą moc min. - jak największą moc max. - duży wydatek ciepłej wody z możliwością chwilowego zwiększenia - zasobnik (wcale nie musi być wielki) - będzie miał pogodowkę - może współpradcować z podłogówką - będzie prosty w obsłudze (żona , rodzice, dzieci) - nie będzie zajmował dużo miejsca - będzie miał długą gwarancję Poza tym nie ma znaczenia czy to będzie Vaillant, Wiessman, Buderus czy inny. Ja osobiście mam Immergasa Victrixa i jestem bardzo z niego zadowolony. Dzisiaj może bardziej skłaniałbym się w stronę Wolf-a. Pozdrawiam Wszystkie te i inne wymagania spełnia Buderus Logomax 112. Świetny sprzęt za przystępne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts