Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zakryć część nierównej ściany.... pomóżcie!

natt

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mam taki nietypowy dośc problem, mianowicie w ostatnim czasie odbył się u mnie remont pokoju, w założeniu drobny i prosty, bo samo malowanie, niestety z koszmarnym skutkiem. Po niewłaściwym gipsowaniu dziur pozostałych wskutek szpachlowania, zostały mi spore 'wyrwy' na jednej ze ścian, niestety jest to ściana najbardziej wyeksponowana w pokoju. Nierówności mają szerokość ok 1,5m i mieszczą się nieco poniżej połowy ściany. Przy tej ścianie stoi kanapa, a nierówności zaczynają się tuż nad nią, więc sa bardzo wyeksponowane i wygląda to okropnie. O ponownym gipsowaniu ściany nie ma już w tym roku niestety mowy, więc zwracam się do Was z pytaniem: może orientujecie się, czy istnieje sposób, by zakryć tę nierówność, w miarę niewielkim kosztem i nakładem pracy? O zawieszeniu obrazu nie ma mowy, bo jest to zbyt nisko, zastanawiam się czy daloby się może jakoś zamaskować ten fragment ściany jakąs dekoracja, zeby uzyskać w miarę ciekawy efekt?

Myślałam nad stworzeniem w tym miejscu małej ścianki kartonowo-gipsowej na wysokość 1,5m, która pelniłaby równiez funkcję półki, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i czy jest to bardzo pracochlonne?

dodatkowy kłopot jest taki, że ściana, na ktorej wydarzyło się to 'nieszczęście' jest w kolorze jasnej jagody, więc ewentualny zasłaniający element dekoracyjny musi pasować do reszty ściany lub ewentualnie do koloru pozostałych ścian lub sufitu (mango i piaskowy żółty).

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, będę bardzo, bardzo wdzięczna.

Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam serdecznie.[/img]

tak sobie kombinuje...

hm. a może przetarcie i wygładzenie papierwm ściernym cos pomoże. nie trzeba gipsować, koszt niewielki - papier + trochę farby...

czasem stosowanym fortelem maskującym nierowności jest silne światło z przodu skierowane na to miejsce. nie widac wtedy tych krzywizn. ale - masz tam kanape .... więc chyba odpada...

no właśnie niestety przetarcie odpada, bo to jest tak nietypowy kolor, że ciężko dobrać do niego coś do przecierki. ale bardzo dziękuję za zainteresowanie:)

a może ktoś orientuje się czy stworzenie malej ścianki (ok 2m x 1,5m) w tym miejscu, pełniącej przy okazji funkcję zakanapowej pólki, byłoby bardzo kosztownym i pracochlonnym rozwiązaniem?

pozdrawiam serdecznie

Natalia