Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój hydraulik upiera się przy instalacji całej hydrauliki po tynkach. Tłumaczy to pionami :wink: Podobno po jego wyjściu zostaną mi do tynkowania ponownego jedynie doprowadzenia przy kaloryferach. Jeśli to prawda to niewiele... :-?
  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, jestem na etapie wstawiania okien/parapetów/tynków. Jaka powinna byc prawidłowa kolejność tych prac? Ci od okien mówią, ze parapety przed tynkowaniem, Ci od tynków ze parapety po tynkowaniu. A Waszym zdaniem?

Największy syf na budowie robią tynkarze.

Jak dla mnie dobra kolejność to wstawienie parapetu po tynkowaniu.

Wielokrotnie jużwidziałem jak podcina się flexem miejsce na parapet.

Choć z drugiej strony widziałem też parapety wstawione przed tynkami ale to moim zdaniem gorsze rozwiązanie

dodam, ze tynki będa gipsowe robione maszynowo

u nas poszły najpierw okna- do tego drewniane- parapetów jeszcze nie ma a tynki już dawno suche :D

Z perspektywy czasu zrobiłabym tak samo. Nie masz co wierzyć w to, ze tynkarze beda uważac na twoją własność- nam uszkodzili jedno okno kablem :o a gdyby parapety pojawiły się przed nimi obawiam się że strat byloby więcej tym bardziej że cokolwiek mieli ze sobą trzymali przy oknach- fleje. Najgorsza i najbardziej syfiata ekipa jaką widzialam gdziekolwiek i kiedykolwiek- do dzisiaj mam nerwy!!!

Największy syf na budowie robią tynkarze.

Jak dla mnie dobra kolejność to wstawienie parapetu po tynkowaniu.

Wielokrotnie jużwidziałem jak podcina się flexem miejsce na parapet.

Choć z drugiej strony widziałem też parapety wstawione przed tynkami ale to moim zdaniem gorsze rozwiązanie

Muszę się sprzeciwić :wink: Być może mieliśmy ekipę, która jest wyjątkiem potwierdzającym regułę, ale... Nasi tynkarze, to była najbardziej solidna firma, która przewinęła się przez budowę - zabezpieczyli folią dokładnie wszystkie okna i parapety, a po robocie umyli okna :o

pozdrawiam

Jeżeli rozmawiamy o tynkach zewnętrznych to najlepiej montować parapety równocześnie z tynkowaniem. Czyli zrobią ścianę - piętro to od razu montować parapety i tak jest moim zdaniem najlepiej.

Tylko przypilnuj, żeby pod parapet napchali piankę.

A jeżeli tynki wewnętrzne to parapety po tynkowaniu.

• 1 month później...

PRzewertowalem archiwum ale jakos nie moge znalezc odpowiedzi na dreczace mnie pytania. Niektore pewnie troche lamerskie ale sprobojmy:

1. Jesli chodzi o sciany dzialowe to na jakim etapie je stawiamy? Na chudziaku, czy juz na gotowej wylewce?

2. Przed zima chce zrobic dach, posadzki ( znaczy wylewki ) i dzialowki - moze byc czy za duzo czegos?

3. Jak polaczyc robienie wylewek z kladzeniem podlogowki tylko w lazience. Chce miec kominek z plaszczem, kaloryfery a w lazienkach dodatkowo podlogowke. Czy sama instalacje podlogowki mozna zrobic przed zima? CZy moze jednak musze sie z wszystkimi tymi wylewkami i chudziakami wstrzymac do wiosny?

4. Gorne czesci kominów( te z klinkieru ) murujemy po wiezbie czy przed wiezba?

5. Czy dachowke mozna klasc w niesprzyjajcej aurze. Generalnie podejrzewam ze bede musial klasc dachowke w listopadzie a niewiadomo jak pogoda dopisze.

No... to by bylo na tyle. Moze ktos pomoc?

Spróbuję odpowiedzieć -bo etap chyba mamy podobny :)

1. ściany dzialowe stawialiśmy na fundamentach wykopanych w piachu -przed jakimikolwiek wylewkami.

2. Przed zimą -mamy ściany konstrukcyjne, dzialowe na górze i dole, zrobimy pierwszą wylewkę, za tydzień kładziemy dachówkę cementową.

3. My też planujemy kominek z płaszczem (+ kocioł kondensacyjny) i podłogówkę w części pomieszczeń (kuchnia, hol, wc -dół, plus łazienka na poddaszu). Na parterze nie ma problemu -wybierzemy w tych pomieszczeniach więcej piachu -wylewki zaczną się tam więc niżej o ok. 7cm -tyle ile wymaga podłogówka -po drugiej wylewce wszystko się wyrówna -i nie będzie np schodka z kuchni do salonu. na poddaszu trochę trudniej -mieliśmy strop teriva, i tam gdzie ma być łazienka został zalany dosłownie 1,5cm warstwą betonu -w reszcie pomieszczeń ok 5cm. Pozostałe ok. 4cm zniwelujemy styropianem i drugą wylewką (w sypialniach da się ich więcej -w łazience mniej -aby uniknąć różnicy poziomów). Wszystkie instalacje robimy przed zimą -elektryczną, c.o. -w tym podłogówka, kanalizacja i gaz. Oczywiście nie wieszamy gniazdek, czy kaloryferów -same podejścia będą wykonane :)

4. kominy z klinkieru murarz murował u nas przed więźbą.

5.Co do kładzenia dachówki -nie wiem -my kładziemy za tydzień. Ale chyba jej nic pogoda nie przeszkadza -w końcu nie idzie tam żadna zaprawa :wink:

http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html

PRzewertowalem archiwum ale jakos nie moge znalezc odpowiedzi na dreczace mnie pytania. Niektore pewnie troche lamerskie ale sprobojmy:

1. Jesli chodzi o sciany dzialowe to na jakim etapie je stawiamy? Na chudziaku, czy juz na gotowej wylewce?

2. Przed zima chce zrobic dach, posadzki ( znaczy wylewki ) i dzialowki - moze byc czy za duzo czegos?

3. Jak polaczyc robienie wylewek z kladzeniem podlogowki tylko w lazience. Chce miec kominek z plaszczem, kaloryfery a w lazienkach dodatkowo podlogowke. Czy sama instalacje podlogowki mozna zrobic przed zima? CZy moze jednak musze sie z wszystkimi tymi wylewkami i chudziakami wstrzymac do wiosny?

4. Gorne czesci kominów( te z klinkieru ) murujemy po wiezbie czy przed wiezba?

5. Czy dachowke mozna klasc w niesprzyjajcej aurze. Generalnie podejrzewam ze bede musial klasc dachowke w listopadzie a niewiadomo jak pogoda dopisze.

No... to by bylo na tyle. Moze ktos pomoc?

I Ty to wszystko sam zrobisz??? :roll:

1. ściany dzialowe stawialiśmy na fundamentach wykopanych w piachu -przed jakimikolwiek wylewkami.

Znaczy kopaliscie jakies fundamenty pod te dzialowki??

Dziekuje za odpowiedz!

I Ty to wszystko sam zrobisz???

Nie, no tak mi sie napisalo, ekipe mam oczywiscie :-)

Znaczy kopaliscie jakies fundamenty pod te dzialowki??

Dziekuje za odpowiedz!

I Ty to wszystko sam zrobisz???

Nie, no tak mi sie napisalo, ekipe mam oczywiscie :-)

W miejscach ścian działowych porób pogłębienia na 25cm na szerokość 25cm i zalej to razem z chudziakiem, jak dobrze podbudowa zagęszczona to nie musisz zbroić. Zależy z czego te ściany, jak z gazobetonu to można na chudziaku gr 15cm.

W miejscach ścian działowych porób pogłębienia na 25cm na szerokość 25cm i zalej to razem z chudziakiem, jak dobrze podbudowa zagęszczona to nie musisz zbroić. Zależy z czego te ściany, jak z gazobetonu to można na chudziaku gr 15cm.

wystarczy sam chudziak, bez dołów i 10cm grubości, prędzej serce pęknie niż taki chudziak

wystarczy sam chudziak, bez dołów i 10cm grubości, prędzej serce pęknie niż taki chudziak

Pewnie wystarczy. Generalnie ścianki działowe stawia się na chudziaku, czasem z pogłębieniem, ale takie rzeczy ciężko ustalić na telefon nie znając jakości przygotowania podkładów :lol: