Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim zdaniem i tak robiłem najpierw działówki ale murowane. Potem wszystkie instalacje, potem tynki i wylewki a potem po wyschnięciu ocieplenie.

Moim zdaniem przy inej kolejności skoda kasy na wełnę.

A działówki przynajmniej u nas nie wchodziły pomiędzy krokwie.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

czy taka kolejnosc prac jest prawidlowa?

elektryk

instalator

posadzki

tynki

Pozdr

Witolo

A podłogóweczkę robimy? Czasami hydraulik musi przyjść wcześniej, a czasami nie :)

Kwestia jaki schludny instalator.

Jak nie poora Ci tynków to może wchodzić po tynkarzach.

Jak masz uzupełniać po nim duże ilości podkuć i bruzd w ścianach, bez sensu niech robi przed tynkarzami.

Poza tym ostatnio ciężko skoordynować terminy i czasem te wymuszają prace jednej ekipy po drugiej i możesz nie mieć wyboru

• 2 weeks później...
a ja okna drewnane mam a tynków jeszcze nie...... nie bardzo rozumiem, przecież okan połaciowe zwykle sa przed tynkami a też sa drewnane?? czy chodzi o diałanie wilgoci czy o co??? Mi jakoś nikt nie mówił, że musi być najpierw tynk. Tynk chcę robić dopiero wiosna by wszystko dobrze mogło sie wietrzyć.
Ludzie gdzie wy zyjecie ja mam okna dachowe elektryke i złozony styropian na podłogę jak narazie nic mi jeszcze nie zginęło a nie mam jeszcze okien

Żyjemy w PL. I nie krzycz tak głosno, że nic Ci nie ukradli. Licho nie śpi :wink: . Mi też nic nie ukradli ale o kradziezy kabli ze ścian (także tych pod tynkami) słyszałem na moim terenie. Tak samo z Veluxami.

I dlatego u mnie okna, dzrwi i brama były montowane tego samego dnia co alarm i monitoring.

• 1 month później...
Zaczynając instalace proponuję zacząć od instalacji kanalizacyjnej, później rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego (jeżeli kotś planuje), potem instalacje związane z przewodami czyli elektryczna, alarmowa, telefoniczna, antenowa i komputerowa.

czy bardzo utrudni to montaż instalacji centralnego odkurzacza jeśli się ją będzie robiło po instalacjach elektrycznych?

Prośba o odpowiedź. Jeżeli tynkujecie a póżniej układacie inst. ogrzewania to trzeba kuć tynki z doprowadzeniem rur do grzejników, czy tak ??

Piotr M

Masz rację trzeba kuć. Ale u mnie tylko około 10 cm bo rury z rozdzielacza do grajników idą w podłodze