hilsyl 11.02.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 KOchani tak sie zlozylo, ze z budowa zostalam sama:) i prosze o podpowiedzi jaka kolejnosc robot - mam juz stan surowy otwarty ale teraz kto pierwszy elektryk ? czy hydraulik? kiedy okna? kiedy tynki? kiedy wylewki jednym slowem jak umawiac ekipy? no i jak to zrobic zeby nie rozkradli? ALARM oki ale kiedy co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.02.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 może zajrzeć tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2315429#2315429 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 13.03.2008 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam! Na początku przedstawię stan budowy na dzień dzisiejszy. Jest to typowy stan surowy otwarty. Dom niepodpiwniczony parter + poddasze użytkowe. Na początku kwietnia montują okna i zapewne drzwi. W domu działa już elektryk i powoli powstaje instalacja elektryczna. Mam takie wątpliwości co do właściwej kolejności prac. Zaraz jak założą okna wejdzie instalator WOD-KAN-GAZ-CO, który wykona wszystko prócz podłogówki. Martwi mnie kwestia wykonania izolacji poziomej na chudziaku. Z czego ja zrobić folia czy papa+folia. Jak układać tą izolacje bo na chudziaku będą porozciągane rury do grzejników (3 pomieszczenia na parterze) oraz kilka peszli z elektryką. Czy poporostu taką folie położyć na te górki i styropian wycinać w tych miejscach? Po ułożeniu instalacji CO (bez podłogówki) i elektryki wchodzą tynkarze. Jak się uporają z tynkami układamy izolacja na chudziaku styropian (9cm - 4+5). Wraca fachowiec od CO i układa folie na styropian i podłogówkę. Zalewamy wylewki (6cm z mixokreta). Na poddaszu styropin 5cm + 5cm wylewki. Powiedzcie mi czy dobrze ja to poukładałem? Najbardziej mnie niepokoi etap układania izolacji na chudziaku na parterze. Miedzy fundamentem a ściana położona jest papa. Jaka dać ta izolacje? Czy pape termozgrzewalną i na to folie czy tylko sama folie w dwóch warstwach? Jakich materiałów użyć? Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipan0 15.03.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 proponuje panu najpierw polozyc tylko wode w kuchni i łazience a pózniej tynki ogrzewanie i posadzki nie poniszczom otuliny na rurkach wiem to z doswiadczenia pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 15.03.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 No racja. Moze to byc dobry pomysl. A czy mozesz doradzic cos w temacie izolacji poziomej? Z czego to robic? Moze jest jekis sprawdzony material? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 16.03.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 heypostanowiłem sie podczepić do tematu,bo mam podobne rozterki.aktualnie w moim domku stoi wiezba,po niedzieli wymuruja szczyty i komin systemowy,a takze dokoncza chudziak.chlopaki odeskuja i poloza pape.mysle ze zrobia to w ciagu tygodnia.w miedzyczasie ma przyjechac magik na pomiar okien.drzwi wejsciowe beda tymczasowe,brama garazowa zabita dechami.zrobiona kanaliza tzn. wystawione kikuty.i teraz,chce zaczac od elekryki,potem myslalem o ociepleniu poddasza i wylozeniu go płytami.aha no wlasnie,czy np. moge teraz zrobic izolacje na chudziaku z papy termo,zakładajac ze i tak na styro poloze folie.czy dobrze zakładam wykonanie tynków przed rozłozeniem instalacji co??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 16.03.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 No ale jak? Zamierzasz kłaść styro prosto na pape i dopiero na styro folie? Z tego co wiem to to połączenie jest niedopuszczalne. Papa reaguje ze styropianem i ten sie utlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 17.03.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 No ale jak? Zamierzasz kłaść styro prosto na pape i dopiero na styro folie? Z tego co wiem to to połączenie jest niedopuszczalne. Papa reaguje ze styropianem i ten sie utlenia. papa nie reaguje ze styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 17.03.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 papa nie reaguje ze styropianem... Jesteś pewien? Każda papa niereaguje ze styropianem, czy tylko jakiś specjalne? Czego lepiej użyć folii czy styro? Acha, izolację będę kładł sam. Ze zgrzewaniem papy bym sobie poradzil zapewne, ale może folia lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 17.03.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 papa nie reaguje ze styropianem... Jesteś pewien? Każda papa niereaguje ze styropianem, czy tylko jakiś specjalne? Czego lepiej użyć folii czy styro? Acha, izolację będę kładł sam. Ze zgrzewaniem papy bym sobie poradzil zapewne, ale może folia lepsza? tak jestem tego pewien.ze styropianem reaguje tylko bardzo stara papa bo kiedys były inne technologie wykonywania pap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.03.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 oczywiście nie masz racjireaguje nie papa tylko opary rozpuszczalników i oczywiście produkowane są takie papy również w tej dosłownie chwili... a papa powinna być termozgrzewalna - na nią folia potem styro i znowu folia - miliony razy już to było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 17.03.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 oczywiście nie masz racji reaguje nie papa tylko opary rozpuszczalników i oczywiście produkowane są takie papy również w tej dosłownie chwili... a papa powinna być termozgrzewalna - na nią folia potem styro i znowu folia - miliony razy już to było... zdadzwon do obojetnie jakiego producenta styropianu lub papy...i ci potwierdza to co napisałem ze papa nie reaguje ze styropianem!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 17.03.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 No wiec wlasnie! Czy wobec powyższego nie zrezygnować z papy i dać tylko odpowiednia folie. Wiem, ze robia tak ludziska. Co o tym sadzicie, jaką folie stosuje sie do tego typu zadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.03.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 zdadzwon do obojetnie jakiego producenta styropianu lub papy...i ci potwierdza to co napisałem ze papa nie reaguje ze styropianem!!!! papa nie reaguje - tylko styropian "znika".można na dowolną papę położyć styro? czy może lepiej sprawdzić jaką papę należy położyć na chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 17.03.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 znika - znaczy sie utlenia. Ja bede sklanial sie ku folii. Poszukam foli grubej 0,3mm. Mniej roboty, taniej i mam nadzieje rownie dobrze... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.03.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 znika - znaczy sie utlenia. Ja bede sklanial sie ku folii. Poszukam foli grubej 0,3mm. Mniej roboty, taniej i mam nadzieje rownie dobrze... :/ To jakaś folia z możliwością trwałego łączenia? Jak sobie poradzisz z łączeniem pasków folii i co z połączeniem z izolacją poziomą między ścianą fundamentową a ścianą "zasadniczą"? Przy papie termozgrzewalnej nie ma tego problemu bo wszystko pięknie łączysz na gorąco. Poczytaj archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudeBoy 17.03.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Folie jak trzeba laczy sie na zaklad tasma. Laczeń wiele nie ma bo folie mozna kupic w rolce 6x25m. Folie przy scianach wywijasz na boki. Nie laczy sie jej jakos specjalnie z papa wystajaca spod scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.03.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 teoretycznie to masz rację... teraz wyobraź sobie to wywijanie na boki jak będziesz tam pod ścianami miał rurki od CO, wody, kanalizacji, jakieś peszle z elektryką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ja robię tak: Chudziak posmaruję dysperbitem (na bazie wodny, nie rozpuszczalnika), potem papa termozgrzewalna - każdy pas zgrzany, połączony z papą, która jest położona na ścianie fundamentowej, następnie styropian, ogrzewanie podłogowe, wylewki. Dylatacje obowiązkowe.Jak jest papa termozgrzewalna nie potrzeba juz folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.03.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jak jest papa termozgrzewalna nie potrzeba juz folii. oooo.... i tu są co najmniej 2 szkoły: falenicka i otwocka... dawać folię na papę czy nie dawać... dawać folię na styropian czy nie dawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts