Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

KOchani :D

tak sie zlozylo, ze z budowa zostalam sama:) i prosze o podpowiedzi jaka kolejnosc robot - mam juz stan surowy otwarty ale teraz

kto pierwszy elektryk ? czy hydraulik?

kiedy okna?

kiedy tynki?

kiedy wylewki

jednym slowem jak umawiac ekipy?

no i jak to zrobic zeby nie rozkradli?

ALARM oki ale kiedy co i jak?

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam!

Na początku przedstawię stan budowy na dzień dzisiejszy. Jest to typowy stan surowy otwarty. Dom niepodpiwniczony parter + poddasze użytkowe.

Na początku kwietnia montują okna i zapewne drzwi. W domu działa już elektryk i powoli powstaje instalacja elektryczna.

Mam takie wątpliwości co do właściwej kolejności prac. Zaraz jak założą okna wejdzie instalator WOD-KAN-GAZ-CO, który wykona wszystko prócz podłogówki.

Martwi mnie kwestia wykonania izolacji poziomej na chudziaku. Z czego ja zrobić folia czy papa+folia. Jak układać tą izolacje bo na chudziaku będą porozciągane rury do grzejników (3 pomieszczenia na parterze) oraz kilka peszli z elektryką. Czy poporostu taką folie położyć na te górki i styropian wycinać w tych miejscach?

Po ułożeniu instalacji CO (bez podłogówki) i elektryki wchodzą tynkarze.

Jak się uporają z tynkami układamy izolacja na chudziaku styropian (9cm - 4+5). Wraca fachowiec od CO i układa folie na styropian i podłogówkę. Zalewamy wylewki (6cm z mixokreta).

Na poddaszu styropin 5cm + 5cm wylewki.

Powiedzcie mi czy dobrze ja to poukładałem? :)

Najbardziej mnie niepokoi etap układania izolacji na chudziaku na parterze.

Miedzy fundamentem a ściana położona jest papa.

Jaka dać ta izolacje? Czy pape termozgrzewalną i na to folie czy tylko sama folie w dwóch warstwach? Jakich materiałów użyć?

Z góry dziękuję za sugestie.

hey

postanowiłem sie podczepić do tematu,bo mam podobne rozterki.aktualnie w moim domku stoi wiezba,po niedzieli wymuruja szczyty i komin systemowy,a takze dokoncza chudziak.chlopaki odeskuja i poloza pape.mysle ze zrobia to w ciagu tygodnia.w miedzyczasie ma przyjechac magik na pomiar okien.drzwi wejsciowe beda tymczasowe,brama garazowa zabita dechami.

zrobiona kanaliza tzn. wystawione kikuty.i teraz,chce zaczac od elekryki,potem myslalem o ociepleniu poddasza i wylozeniu go płytami.

aha no wlasnie,czy np. moge teraz zrobic izolacje na chudziaku z papy termo,zakładajac ze i tak na styro poloze folie.czy dobrze zakładam wykonanie tynków przed rozłozeniem instalacji co??

pozdrawiam

papa nie reaguje ze styropianem...

Jesteś pewien? Każda papa niereaguje ze styropianem, czy tylko jakiś specjalne? Czego lepiej użyć folii czy styro? Acha, izolację będę kładł sam. Ze zgrzewaniem papy bym sobie poradzil zapewne, ale może folia lepsza?

tak jestem tego pewien.ze styropianem reaguje tylko bardzo stara papa bo kiedys były inne technologie wykonywania pap.

oczywiście nie masz racji

reaguje nie papa tylko opary rozpuszczalników i oczywiście produkowane są takie papy również w tej dosłownie chwili...

a papa powinna być termozgrzewalna - na nią folia potem styro i znowu folia - miliony razy już to było...

zdadzwon do obojetnie jakiego producenta styropianu lub papy...i ci potwierdza to co napisałem ze papa nie reaguje ze styropianem!!!!

znika - znaczy sie utlenia. Ja bede sklanial sie ku folii. Poszukam foli grubej 0,3mm. Mniej roboty, taniej i mam nadzieje rownie dobrze... :/

To jakaś folia z możliwością trwałego łączenia? Jak sobie poradzisz z łączeniem pasków folii i co z połączeniem z izolacją poziomą między ścianą fundamentową a ścianą "zasadniczą"? Przy papie termozgrzewalnej nie ma tego problemu bo wszystko pięknie łączysz na gorąco. Poczytaj archiwum.

Ja robię tak:

Chudziak posmaruję dysperbitem (na bazie wodny, nie rozpuszczalnika), potem papa termozgrzewalna - każdy pas zgrzany, połączony z papą, która jest położona na ścianie fundamentowej, następnie styropian, ogrzewanie podłogowe, wylewki. Dylatacje obowiązkowe.

Jak jest papa termozgrzewalna nie potrzeba juz folii.