phog 24.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 jak ocieplisz dom z zewnątrz, będziesz grzał (dobra koza) i wietrzył to tynki można nawet przy -20 st. - wersja dla budujących szybko, ja właśnie robię tynki wewnątrz ale po ociepleniu od zewnątrz (SSO suszył się przez ponad 4 miesiące latem), wiem że lepiej byłoby robić w kolejności jak AKL, ale nie mam czasu ... mam wentylację grawitacyjną - w zimie będzie dobrze osuszać bez ocieplenia, w mrozy, bym tynków w środku nie ryzykował, a ocieplenie z zewnątrz przy mrozie to też ryzykowna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 25.11.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Pozwól @phog, że się z Tobą do końca nie zgodzę. Jeżeli chodzi o wentylację grawitacyjną ja też takową posiadam i sądzę - w przeciwieństwie do zwolenników wentylacji mechanicznej - że spełni ona swoje zadnie, ale tynki zaczną snąć od wewnątrz domu na zewnątrz. Styropianem zamknąłeś dom, pytanie czy szczelnie to zrobiłeś (osadziłeś już parapety zewnętrzne? Jeżeli nie to czy zamknąłeś szczeliny pianą? Czy przy poddaszu szczeliny zamknąłeś pianą?) jeżeli nie jest to szczelne to pomiędzy styropianem, a ścianą będzie przemieszczać się powietrze, w zimie zimne i może to być problem. Od wewnątrz budynku miły plusik, ale od zewnątrz to minusik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 25.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 na ocielanie z zewnatrz tez juz chyba za pozno ?poza tym myslalam ze ocieplenie na zewnatrz to juz calkiem na koncu, bo tynki wewnętrzne lepiej wyschną zanim zakleje dom nieprzepuszczającym powietrza styropianem wiec moze jednak najrozsadniej wstawic te oknazrobic wod-kanpotem elektryk i poczekac na mozliwosc wykonania tynkow wewnpotem ogrzewaniewylewki.. a mozna instalacje reku przed tynkami ? czy lepiej po ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Wstaw okna, zrób instalacje wewnętrzne - instalację c.o. i wod kan przed tynkami zrób (do c.o. nie napuszczaj wody na zimę), a na wiosnę zrób tynki i wylewki. Jak będzie czas to instalacja reku może być przed tynkami, co to przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_G 26.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Wstaw okna, zrób instalacje wewnętrzne - instalację c.o. i wod kan przed tynkami zrób (do c.o. nie napuszczaj wody na zimę), a na wiosnę zrób tynki i wylewki. Jak będzie czas to instalacja reku może być przed tynkami, co to przeszkadza? O właśnie. Ja kanały miałem rozłożone przed tynkami właśnie. a ile czasu schną tynki ? ok, juz wiem ze 7-14 dni 7-14? Kto Ci takich bajek naopowiadał Moje z Diamanta, robione w kwietniu zaczęły być suche po jakichś 2 miesiącach Nawet cementowe nie będą tak szybko suche, bo musisz je zraszać, żeby od skurczu nie popękały za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 26.11.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 na ocielanie z zewnatrz tez juz chyba za pozno ? poza tym myslalam ze ocieplenie na zewnatrz to juz calkiem na koncu, bo tynki wewnętrzne lepiej wyschną zanim zakleje dom nieprzepuszczającym powietrza styropianem wiec moze jednak najrozsadniej wstawic te okna zrobic wod-kan potem elektryk i poczekac na mozliwosc wykonania tynkow wewn potem ogrzewanie wylewki.. Ja właśnie dokładnie tak planuję. Mam prawie wszystkie okna, potem wod-kan i elektryka, a tynki i betony czekają do wiosny. Ocieplenie całkiem na końcu, pewnie latem w ogóle, niech sobie chałupa schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 26.11.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 tylko jak ciezko wytrzymac takie żółwie tempo w okresie zimowym z moja niecierpliwością to prawdziwa męczarnia będzie mogloby zimy nie byc w tym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Moja rada daj trochę na wstrzymanie. Rób instalacje (chyba nie wszystkich fachowców na raz zaprosisz?). Tak szybko to nie będzie szło jak ci się wydaje (no chyba, że po łebkach). Najważniejsze będzie to, że budynek ci przeschnie i osiądzie przez zimę, co jest dobre dla tynków i wylewek (niektórzy nawet mówią, że dobrze jest budynek w SSO przemrozić przez zimę czyli nie zakładać okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.11.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 E tam - trzy miesiące i będzie po zimie. Czasu na instalacje akurat. Elektryczną sobie na spokojnie przemyśl, bo tu komfort użytkowania zależy od dobrego rozmieszczenia punktów. Jeżeli umeblujesz inaczej niż w projekcie, to już by się przydało inaczej gniazdka porobić. Jak ma być kino domowe, alarm jakiś, to wszystko sobie trzeba sensownie poplanować już teraz. Więc jeżeli jeszcze nie jest przemyślane umeblowanie i sposób zagospodarowania przestrzeni to masz co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jak ma być kino domowe, alarm jakiś, to wszystko sobie trzeba sensownie poplanować już teraz. Więc jeżeli jeszcze nie jest przemyślane umeblowanie i sposób zagospodarowania przestrzeni to masz co robić. Dokładnie! Przemyśl wszystko teraz - łącznie z rozmieszczeniem puntków oświetleniowych, gniazdek itp. żeby później nie okazało się, że nie ma do czego robota w kuchni podłączyć Poza tym - tak z mojej branży - zastanów się przy okazji jak będziesz oświetlać ogród (np. różne strefy - włączane z domu, czujnikiem zmierzchowym etc.) i czy będzie Ci potrzebna dodatkowa woda w ogrodzie. Przyjdą "majstry" to od razu wypuszczą na ogród co trzeba, nie będzie konieczności później dorabiać... Masz co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @Mymyk_KSK, a tak przy okazji i z innej - czyli Twojej dziedziny to co poleciłabyś na żywopłot, jeżeli mogę zapytać? Sorki, że przy tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 AKL żywopłoty- temat rzeka Zależy od gleby, nasłonecznienia, krajobrazu i preferencji inwestora... Żeby nie zaśmiecać wątku, podrzucam Ci przydatne linki "z tematem": http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177-ŻYWOPŁOT-polecane-gatunki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208817-Żywopłot-z-2-3-gatunków http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-ŻYWOPŁOT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-pielęgnacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Dzięki za linki. Fajne stwierdzenie "zależy od gleby, nasłonecznienia, krajobrazu i preferencji inwestora..." a ja myślałem, że jest taki dla lenia, posadzić i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 07.12.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mam dom w stanie surowym zamkniętym - w środku zrobione tynki cementowo wapienne i instalacja elektryczna. Niestety pogoda pokrzyżowała mi plany . Miałem robić dalej hydraulikę i wylewki ,ale temperatura zbyt niska. Jakie prace można wykonywać zimą żeby przyspieszyć zakończenie budowy?Docieplenie poddasza miałem zrobić po wylewkach żeby wełna nie złapała wilgoci ,ale zastanawiam się czy nie robić teraz - przed wylewkami. Inne prace chyba nie wchodzą w grę. Może ktoś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 07.12.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja bym wełnę układał jednak po wylewkach. Sprawdź jaką masz temperaturę w pomieszczeniu, jak wyższą od zera to możesz robić wylewki. Teoretycznie do -5 można robić bez problemu. Zresztą dużo firm robiących w środku ma kozy albo jakieś inne ogrzewacze powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 14.07.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Cześć chłopaki Pomóżcie mi uporządkować prace wg kolejności tak, aby jedna instalacja nie przeszkadzała i nie demolowała innej To co mam do zrobienia u siebie (a właściwie co mi na tą chwilę przychodzi do głowy): - wybicie lub powiększenie otworów - wstawienie nowych okien i drzwi zewn - postawienie dobudówki i dachu - postawienie ścian wewnętrznych - zrobienie instalacji wod/kan, elektrycznej, gazowej, co (podłogówka), odku centr - wylanie posadzek - tynkowanie ścian - zrobienie schodów Wydaje mi się, że mniej więcej w tej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Cześć chłopaki Pomóżcie mi uporządkować prace wg kolejności tak, aby jedna instalacja nie przeszkadzała i nie demolowała innej To co mam do zrobienia u siebie (a właściwie co mi na tą chwilę przychodzi do głowy): - wybicie lub powiększenie otworów - 3 - wstawienie nowych okien i drzwi zewn - 4 - postawienie dobudówki i dachu -1 - postawienie ścian wewnętrznych - 2 - zrobienie instalacji wod/kan, elektrycznej, gazowej, co (podłogówka), odku centr - 5 - wylanie posadzek - 7 - tynkowanie ścian - 6 - zrobienie schodów - jakich /wylewanych, drewnianych/? W zależności od sytuacji (czy budynek jest zamieszkały, ilości ekip) niektóre prace mogą być w zasadzie prowadzone jednocześnie: 1, 2, 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 14.07.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 1 schody lane i na to drewno, a 2 krecone. Dochodzi jeszcze zamurowanie obecnych otworow schodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 To te schody "nowe" nie będą w tym miejscu co masz obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 14.07.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 No niestety nie :-/ Ale strop jest Kleina, więc da się wybić, a stare zamurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts