backdraft 18.04.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Którą kolejność proponujecie wybrać 1 czy 2:1. Okna potem elktryka potem alarm potem rury i kaloryfery czy 2. Okna potem rury potem elektryka potem alarm potem kaloryfery PS. Od tych kolejności już mi się w łepetynie trochę kręci... jeszcze trochę i się zdecyduję ... i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 18.04.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ktoś już napisał: "albo pilnujesz okien, albo instalacji" Rozprowadź instalację alarmową, zamontuj okna i najlepiej tego samego dnia zacznij korzystać z usługi monitoringu domu. My przed tymi pracami rozprowadziliśmy instalację elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 18.04.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Ktoś już napisał: "albo pilnujesz okien, albo instalacji" Rozprowadź instalację alarmową, zamontuj okna i najlepiej tego samego dnia zacznij korzystać z usługi monitoringu domu. My przed tymi pracami rozprowadziliśmy instalację elektryczną. Zgadzam się z kaskaą. Najlepiej zacząć rozprowadzać elektrykę, tak żeby móc doprowadzic zasilanie do alarmu i rozprowadzić kabelki do alarmu - to jednego dnia. Następnego dnia zamontowac okna i jezeli się uda, uruchomić alarm i monitoring. A jeżeli się nie uda to najwyżej jedną noc spędzisz na budowie W zasadzie istotne jest jak najszybciej uruchomić alarm i nie pozostawiać okien bez opieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 14.05.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 witam!jaka jest kolejność wykonania prac przed montazem hydraulicznym?stan surowy budynkujak myslicie najpierw wykonawca powinien wylac chudziaka,otynkowac sciany,rozłożyc styropian,wykuc bruzdy na 4 piony, polożyc instalacje hydrauliczna wraz z powieszeniem grzejnikow zrobic probe szczelnosci zatynkowac bruzdy?moze trzeba ulozyc przewody pionow przed otynkowaniem scian?a moze jest inna kolejnosc wykonania tych czynnosci?chce sprawdzic mojego wyykonawce stąd te pytania czy potrzeba jest demolowania tynku w celu polozenia pionowgdzie mozna znależć informaje tego typu????z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 14.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 na początku strony jest przyklejony temat "najczęściej zadawane pytania..." Tam też są odnośniki do tematów dot. kolejności prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 14.05.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 jaka jest kolejność wykonania prac przed montazem hydraulicznym? 1. Rozłożenie rurek od kanalizacji na etapie stanu zero, czyli przed zalaniem chudziaka, następnie chudziak. 2. Przed tynkami wszystko to co będzie pod tynkiem, czyli dojścia do kaloryferów, piony, ewentualnie rurki do wody, chociaż nawet jeśli później trzeba je będzie wkuwać to nic takiego, hydraulik zagipsuje, a pewnie docelowo i tak będą zakryte płytkami. 3. Po tynkach a przed przygotowaniem posadzki do zalania, wszystko co jeszcze nie zostało rozłożone, a idzie w podłodze, czyli np. ogrzewanie podłogowe. 4. Przed wylaniem jastrychu próba szczelności. 5. Kaloryfery później np. przed ostatnim malowaniem. Oczywiście mozna te prace wykonywac w innej kolejności, ale aby uniknąć konieczności wzywania kilka razy tynkarzy sądzę, że tak będzie dobrze (za to hydraulik sie najeździ ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 26.06.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Na jakim etapie budowy należy wstawiać okna? Kiedy i jakiej kolejności wykonywać instalacje? Czy w czasie prac dekarskich można wykonywać jakieś inne prace związane z budową? Czekamy na wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 26.06.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 u mnie wlasnie rozpoczely sie prace dekarskie - mam juz dach pokryty folia. W najblizszy piatek uruchamiam instalacje alarmowa i w stawiam okna. W nastepnej kolejnosci: - instalacja elektryczna i wod-kan - tynki - wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 26.06.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 U mnie jutro wchodzą tynkarze, a jak będą kończyć - zostaną wstawione okna. Żałuję, że nie założyłem ich przed elektryką, bo mi skradziono trochę kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 26.06.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 U nas było tak: 1. Murry i dach 2. Elektryka 3. Tynki wewn. 4. Podłogówka 5. Wylewki 6. Okna, bramy i alarm 7. Glify wewn. 8. Elewacja Fakt, ryzyko utraty kabli, ale za to tynki schną bez okien. Niektórzy producenci mogą odmówić gwarancji na okna (zwłaszcza drewniane), jeżeli tynkowanie było po ich montażu. Okna i alarm jednego dnia - lepiej stracić kilka kabli, niż kilka okien Swoją drogą jestem ciekaw jak założyc alarm bez instalacji elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 26.06.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 jak to jak?? - normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 27.06.2006 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 U nas było tak: 1. Murry i dach 2. Elektryka 3. Tynki wewn. 4. Podłogówka 5. Wylewki 6. Okna, bramy i alarm 7. Glify wewn. 8. Elewacja Fakt, ryzyko utraty kabli, ale za to tynki schną bez okien. Niektórzy producenci mogą odmówić gwarancji na okna (zwłaszcza drewniane), jeżeli tynkowanie było po ich montażu. Okna i alarm jednego dnia - lepiej stracić kilka kabli, niż kilka okien Swoją drogą jestem ciekaw jak założyc alarm bez instalacji elektrycznej? a inst. wod-kan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 27.06.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jeśli masz drewniane to po wykonaniu tynków, jeśli PCV to możesz wstawiać praktycznie na każdym etapie. JA wstawiłem po wykonaniu "chudziaka". Teraz tylko otwieram je na cały dzień iczekam aż beton wyschnie. A czekając na schnący beton można robić inne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.06.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Tylko jedna uwaga. Jeśli będziesz robił instalację przed wstawieniem okien i instalacją alarmu to musi być stały nadzór nad budynkiem. U mnie mimo moich ostrzeżen elekktryk nie chciał czekać na wstawienie okien i stracił "trochę" kabli. Niedawno budujący blisko mnie inwestor, mimo moich ostrzeżeń, robił instalację przed oknami. Stracił kable i część miedzianej instalacji wodnej. Ten co miał pilnować pojechał na jeden dzień do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 27.06.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 jak to jak?? - normalnie Kurcze, że ja na to nie wpadłem Ale zdaje się monitoring wtedy nie wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 27.06.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 U nas było tak: 1. Murry i dach 2. Elektryka 3. Tynki wewn. 4. Podłogówka 5. Wylewki 6. Okna, bramy i alarm 7. Glify wewn. 8. Elewacja Fakt, ryzyko utraty kabli, ale za to tynki schną bez okien. Niektórzy producenci mogą odmówić gwarancji na okna (zwłaszcza drewniane), jeżeli tynkowanie było po ich montażu. Okna i alarm jednego dnia - lepiej stracić kilka kabli, niż kilka okien Swoją drogą jestem ciekaw jak założyc alarm bez instalacji elektrycznej? a inst. wod-kan? Wod-kan razem z podłogówką oczywiście, ten sam hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 24.07.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 jaka powinna być kolejność prac: pierwsze tynki (gipsowe) i ocieplenie poddasza z zabudową płytami czy na odwrót? jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Tynki wewnętrzene (i wylewki), przerwa 4-6 tyg. i dopiero ocieplanie poddasza i ocieplenie zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 24.07.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 co sie stanie jak będzie odwrotnie , płyty spuchna i popękają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Istnieje takie ryzyko - chyba, że dasz "zieloną" płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts