zenek_akcent 16.02.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Zdarzają się próby wyrywania kabli ze ścian? Są tacy desperaci? Amor A własnie ze sie zdarzają, znajomy elektryk po trzech dniach roboty prychodzi a tu niespodzianka (nie było okien), cześc kabli pocięte a czesc wyrwana, także ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 16.02.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 jesli drewniene - to po pracach mokrych( tynki,wylewki) To kto wtedy robi szpalety wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.02.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jeśli okna PCV to zaraz po oknach proponuję ubezpieczenie a dopiero później instalacje i tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 22.03.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam Jak powinna być kolejność prac w przypadku: -Malowanie i część tapetowanie ścian i sufitów-drzwi (regulowana ościeżnica)-podłogi (deska barlinecka) dziękuję dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 22.03.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 malowanie i tapetowanie drzwi podłoga na końcu moze być też podłoga najpierw , a potem drzwi , tylko że wtedy czasami trzeba coś poprawiać i obrabiać wokoło drzwi , przynajmniej listwy wykończeniowe powinno się montować na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbav 23.03.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 malowanie finalne (kolor) moze byc tez po parkietach, ale uprzednio zagruntuj i daj pierwsza warstwe przed parkietami. No i drzwi chyba po parkietach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.04.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi więc zapytuję bardziej doświadczonych. Mam aktualnie stan surowy, wkrótce będą montowane okna i drzwi zewnętrzne. Potem elektryk zrobi instalację. Mam pytanie odnośnie położenia papy termozgrzewalnej. Czy powinnam ją położyć już teraz (część kabli będzie iść po posadzce) a potem instalacja hydrauliczna i tynki wewnętrzne? Czy tynkarze nie uszkodzą tej papy? A może tynk powinnam położyć po elektryku ale przed instalacją hydrauliczną? Prosze o radę jak organizowaliście ten etap prac: inst. elektryczna, hydrauliczna(woda i ogrzewanie), papa na chudziaku, tynki wewnętrzne, inst. odkurzacza centr.Dziękuję z góry za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel56 05.04.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A dlaczego papa termozgrzewalna? Przy wykonaniu izolacji z folii 2x , układa się ją pod styropian na wykonanych instalacjach - na to wylewka. Najlepiej robić to po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.04.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 No i chyba najpierw elektryka, potem okna. Chyba, że po zamontowaniu okien nie potrzebujesz alarmu, bo budowa będzie dozorowana. No i jeżeli dajesz okna drewniane, to zdecydowanie tynk przed oknami. Hydraulikę można później, wkują się gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja widzę to tak: instalacja centralnego odkurzaczainstalacje alarmowe, elektryczne, antenowe, LAN, telefontynki (bez glifów)papa nie koniecznie termozgrzewalna, ale połączona z izolacja pozioma w ścianach, w garażu i kotłowni może być termozgrzewalnafolia budowlanastyropianinstalacje c.w.uinstalacje c.o. wylewki z miksokretaodczekać 3tyg.wstawić okna i drzwi zewnętrzne i podłączyć alarmglify wewnętrznedalej wg uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 05.04.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja widzę to tak: instalacja centralnego odkurzacza instalacje alarmowe, elektryczne, antenowe, LAN, telefon tynki (bez glifów) papa nie koniecznie termozgrzewalna, ale połączona z izolacja pozioma w ścianach, w garażu i kotłowni może być termozgrzewalna folia budowlana styropian instalacje c.w.u instalacje c.o. wylewki z miksokreta odczekać 3tyg. wstawić okna i drzwi zewnętrzne i podłączyć alarm glify wewnętrzne dalej wg uznania Skoro czesc kabli ma isc po podlodze to jak na nich chcesz zgrzewac pape?? Ja najpierw zrobie pape termozgrzewalna, okna, alarm i elektryka, kanaliza oraz rozprowadzenie wody, tynki, podlogowka, wylewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.04.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A ja w dalszym ciągu uważam, że montaż okien przed alarmem to spore ryzyko. Jedni sąsiedzi przekonali się o tym w trakcie budowy, a drugi komplet okien jakoś nie był w kosztorysie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 05.04.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A ja w dalszym ciągu uważam, że montaż okien przed alarmem to spore ryzyko. Jedni sąsiedzi przekonali się o tym w trakcie budowy, a drugi komplet okien jakoś nie był w kosztorysie ... Dlatego montuje tego samego dnia co okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.04.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A ja w dalszym ciągu uważam, że montaż okien przed alarmem to spore ryzyko. Jedni sąsiedzi przekonali się o tym w trakcie budowy, a drugi komplet okien jakoś nie był w kosztorysie ... Dlatego montuje tego samego dnia co okna No to ok, z Twojego poprzedniego postu wynikała inna kolejność. My jednego dnia zxamontowaliśmy alarm, uruchomiliśmy monitoring, zamontowaliśmy drzwi zewnętrzne i bramy. Podobnie napisałeś, że tynk i wylewki robisz po oknach - my mamy drewniane, więc nie wchodziło w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.04.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Czyli na chudziak papa, potem elektryka i instalacja hudrauliczna i odkurzacz (równolegle) a potem tynki wewn. Czy papa a tym bardziej folia nie ulegnie uszkodzeniu przy robieniu tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 06.04.2007 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 tu masz caly opis poszczegulnych prac. STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu PRZEPROWADZKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 06.04.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 1971KJ jaki misterny plan. Też taki miałem ale ciut mi się jakoś tak pokomplikował jak zacząłem czytać to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 06.04.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Czyli na chudziak papa, potem elektryka i instalacja hudrauliczna i odkurzacz (równolegle) a potem tynki wewn. Czy papa a tym bardziej folia nie ulegnie uszkodzeniu przy robieniu tynków? Pape nie tak latwo zniszczyc na szczescie. A folie na pape polozysz jak juz bedziecie rozkladac stryro (czyli to tynkach)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.04.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Ja widzę to tak: instalacja centralnego odkurzacza instalacje alarmowe, elektryczne, antenowe, LAN, telefon tynki (bez glifów) papa nie koniecznie termozgrzewalna, ale połączona z izolacja pozioma w ścianach, w garażu i kotłowni może być termozgrzewalna folia budowlana styropian instalacje c.w.u instalacje c.o. wylewki z miksokreta odczekać 3tyg. wstawić okna i drzwi zewnętrzne i podłączyć alarm glify wewnętrzne dalej wg uznania Skoro czesc kabli ma isc po podlodze to jak na nich chcesz zgrzewac pape?? Ja najpierw zrobie pape termozgrzewalna, okna, alarm i elektryka, kanaliza oraz rozprowadzenie wody, tynki, podlogowka, wylewki... Nie robić kabli po podłodze. Jaki to problem zrobić instalcję wyłącznie na ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 06.04.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 tu masz caly opis poszczegulnych prac. STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu ................. przyłacze ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie PRZEPROWADZKA Czytałam ten harmonogram i właśnie kilka spraw mi nie pasuje: np. ocieplanie poddasza i zakładanie płyt przed tynkmi i wylewkami albo izolacja podłogi po rozłożeniu instalacji (no bo jak podłożyć papę czy folię pod rury?). Dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts