Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Edybre

Ja zrobiłem tak (okolicę mam w miarę spokojną)

Stan surowy

Elektryka, okna (plastiki) prawie równoczesnie

Tynki cem-wap strsznie się syfi mimo ,że tynkarze starali się codziennie sprzątać

Póżniej skułem i pozamiatałem resztki tynku z chudziaka ,

przewody ,które leżały na chudziaku podnosiłem do góry (nie było tego dużo)

i rozkładałem papę termozgrzewalną

Woda,c.o i instalacja odkurzacza cen.

Folia budowlana,styropian,folia i podłogówka

Na to jastrych

Wszystkie dziury po wodzie , c.o i odkurzaczu zagipsuję

Moim zdaniem wszystko jedno jak zrobisz bylebyś zrobił, to będzie dobrze :wink:

aczkolwiek cokolwiek położysz przed tynkami będzie trudno wyczyścić

Papę rozkłada się dobrze jak jest czysty teren,byle kabel to już jest utudnienie,a co dopiero rury

Podejścia pod grzejniki są nisko,pod krany jest więcej kucia,ale i tak przeważnie położysz na to glazurę

Powodzenia, słuchaj wszystkich ,a rób jak uważasz

Edybre

Ja zrobiłem tak (okolicę mam w miarę spokojną)

Stan surowy

Elektryka, okna (plastiki) prawie równoczesnie

Tynki cem-wap strsznie się syfi mimo ,że tynkarze starali się codziennie sprzątać

Póżniej skułem i pozamiatałem resztki tynku z chudziaka ,

przewody ,które leżały na chudziaku podnosiłem do góry (nie było tego dużo)

i rozkładałem papę termozgrzewalną

Woda,c.o i instalacja odkurzacza cen.

Folia budowlana,styropian,folia i podłogówka

Na to jastrych

Wszystkie dziury po wodzie , c.o i odkurzaczu zagipsuję

Moim zdaniem wszystko jedno jak zrobisz bylebyś zrobił, to będzie dobrze :wink:

aczkolwiek cokolwiek położysz przed tynkami będzie trudno wyczyścić

Papę rozkłada się dobrze jak jest czysty teren,byle kabel to już jest utudnienie,a co dopiero rury

Podejścia pod grzejniki są nisko,pod krany jest więcej kucia,ale i tak przeważnie położysz na to glazurę

Powodzenia, słuchaj wszystkich ,a rób jak uważasz

Jeżeli chodzi o hydraulike to nie wczesniej wchodze na budowe jak po tynkach. Nigdy przed. Instalacja po tynkach wyglada jak po przejsciu stada bizonów.

Pozdrawiam

Trochę się podwiozę ;-)

Ile trzeba czekać od wylewek do kładzenia podłogi drewnianej (Barlinek)? Tak pi razy oko, wiem że wylewka ma mieć te 2% wilgotności, ale ile to w przybliżeniu zajmuje? Wylewki mam mieć zaraz po Świętach więc kalkuluję, kiedy się szykować na przeprowadzkę 8)

Byłam przekonana, że hydraulika przed tynkami :o Położyć rurki a potem to ładnie "schować". Myliłam się czy są może dwie szkoły wykonania?

Hydraulika przed tynkami, zwłaszcza że sporo rur idzie pod tynkiem, po cholerę to potem pruć? A przy okazji tynków można zrobić ładne obudowy pionów...

kropi obawiam się, że aby mieć pewność bedizesz musiał zmierzyć wilgotność. Ilość potrzebnego czasu zależy przecież od wielu czynników (warunki atmosferyczne, jakość wylewek, stan domu zamkniety czy otwarty itp). Jeśli okaże się, że są mokre a Ty chcesz już kłaść drewno to wypożycz urządzenie do osuszania. Kilka dni i powinno być ok.

U siostry wylewki nie nadawały sie do parkietu nawet po pół roku :o Położyła więc deskę barliniecką. Jest ok. Żadnych problemów.

kropi obawiam się, że aby mieć pewność bedizesz musiał zmierzyć wilgotność. Ilość potrzebnego czasu zależy przecież od wielu czynników (warunki atmosferyczne, jakość wylewek, stan domu zamkniety czy otwarty itp). Jeśli okaże się, że są mokre a Ty chcesz już kłaść drewno to wypożycz urządzenie do osuszania. Kilka dni i powinno być ok.

U siostry wylewki nie nadawały sie do parkietu nawet po pół roku :o Położyła więc deskę barliniecką. Jest ok. Żadnych problemów.

Ja właśnie kłądę deskę, ale pan powiedział że jak będzie wilgotność większa a ja się uprę to kładą bez gwarancji... :(

Czy wg was jest sens zostawić uchylone okna na pięterku coby szybciej schło?

Mam jeszcze taką opcję, coby odpalić podłogówkę, no ale przy taryfie budowlanej może to być raczej kosztowne doświadczenie. :roll:

Ja właśnie kłądę deskę, ale pan powiedział że jak będzie wilgotność większa a ja się uprę to kładą bez gwarancji... :(

Czy wg was jest sens zostawić uchylone okna na pięterku coby szybciej schło?

Mam jeszcze taką opcję, coby odpalić podłogówkę, no ale przy taryfie budowlanej może to być raczej kosztowne doświadczenie. :roll:

Może kosztowne ale i tak będzie tańsze od używania jakiś agregatów do osuszania których Ty już nie musisz taszczyć. A tak minimum to ten miesiąc bym poczekał przy sprzyjających warunkach i dopiero po tym czasie włączył na tydzień podłogówkę. :roll:

...Hydraulika przed tynkami, zwłaszcza że sporo rur idzie pod tynkiem, po cholerę to potem pruć?...

Moze niektórzy lubią kuć :lol:

A to oznacza tylko jedno ... za dużo koksu :wink:

Tylko częściowo się z tym zgadzam. W pokojach i innych pomieszczeniach, w których nie ma ujęć wody tynkować można bez obaw o przyszłe kucie, bo instalację c.o. i tak najczęściej układa się w podłodze. Po za tym to tynkowanie kotłowni po wykonaniu tam rozdzielni c.o. i c.w.u. z dodatkami takimi jak cyrkulacja c.w.u. że o alternatywnych źródłach ciepła nie wspomnę jest przynajmniej dla mnie dość ryzykowny zajęciem i lepiej uzgodnić wcześniej z instalatorem, które miejsca tam otynkować przed a które po jego robocie. :roll:

Podłogowa po tynkach przed wylewkami (bezpośrednio)

W kotłowni się generalnie raczej nie zatynkowuje rurek, ale ja się nie znam bo kotłowni nie mam i mieć nie będę.

Jeśli chcesz mieć jasność to spytaj swoich ekip jak oni to robią, mam nadzieję że nie jesteś obiektem eksperymentów początkujących teoretyków ;-)

• 3 weeks później...

popieram kolejność: tynki, instalacje, podłoga

Po tynkach trochę skujesz ściany, ale teraz przy grzejnikach V to 10 cm od posadzki, co można elegancko zagipsować a podejścia pod baterię później i tak będą osłonięte kafelkami. No i jak już są tynki to baterie, i zawory umieścisz sobie idealnie do tynków. W ten sposób żaden tynkarz nie uszkodzi instalacji. ten sposób jest o wiele lepszy, tak zrobiliśmy i cieszę się, że nie posłuchaliśmy rad Muratora.

• 3 weeks później...

Powiedzcie mi moi drodzy co zrobić -firma budowlana zaczeła mi kopać fundamenty w marcu - w lipcu dom ma stać zadaszony- no i nabraliśmy ochoty na więcej- no ale żeby wykańczać środek przydały by się okna ( żeby instalacji nie pokradli itd- a żeby robić instalacje to wylewki i tynki trzeba zrobić- więc okna trzebaby wstwić- no i elewacje kiedy robić- czy jeszcze wszystko przed zimą?? A może elewacje po zimie jak mi ściany popękają to się styropianem nakryje :))

Czekam na opinie