michal_m 06.04.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Słuchaj rad krzysztofh, dobrze mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 06.04.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Edybre Ja zrobiłem tak (okolicę mam w miarę spokojną) Stan surowy Elektryka, okna (plastiki) prawie równoczesnie Tynki cem-wap strsznie się syfi mimo ,że tynkarze starali się codziennie sprzątać Póżniej skułem i pozamiatałem resztki tynku z chudziaka , przewody ,które leżały na chudziaku podnosiłem do góry (nie było tego dużo) i rozkładałem papę termozgrzewalną Woda,c.o i instalacja odkurzacza cen. Folia budowlana,styropian,folia i podłogówka Na to jastrych Wszystkie dziury po wodzie , c.o i odkurzaczu zagipsuję Moim zdaniem wszystko jedno jak zrobisz bylebyś zrobił, to będzie dobrze aczkolwiek cokolwiek położysz przed tynkami będzie trudno wyczyścić Papę rozkłada się dobrze jak jest czysty teren,byle kabel to już jest utudnienie,a co dopiero rury Podejścia pod grzejniki są nisko,pod krany jest więcej kucia,ale i tak przeważnie położysz na to glazurę Powodzenia, słuchaj wszystkich ,a rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 07.04.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Edybre Ja zrobiłem tak (okolicę mam w miarę spokojną) Stan surowy Elektryka, okna (plastiki) prawie równoczesnie Tynki cem-wap strsznie się syfi mimo ,że tynkarze starali się codziennie sprzątać Póżniej skułem i pozamiatałem resztki tynku z chudziaka , przewody ,które leżały na chudziaku podnosiłem do góry (nie było tego dużo) i rozkładałem papę termozgrzewalną Woda,c.o i instalacja odkurzacza cen. Folia budowlana,styropian,folia i podłogówka Na to jastrych Wszystkie dziury po wodzie , c.o i odkurzaczu zagipsuję Moim zdaniem wszystko jedno jak zrobisz bylebyś zrobił, to będzie dobrze aczkolwiek cokolwiek położysz przed tynkami będzie trudno wyczyścić Papę rozkłada się dobrze jak jest czysty teren,byle kabel to już jest utudnienie,a co dopiero rury Podejścia pod grzejniki są nisko,pod krany jest więcej kucia,ale i tak przeważnie położysz na to glazurę Powodzenia, słuchaj wszystkich ,a rób jak uważasz Jeżeli chodzi o hydraulike to nie wczesniej wchodze na budowe jak po tynkach. Nigdy przed. Instalacja po tynkach wyglada jak po przejsciu stada bizonów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.04.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Byłam przekonana, że hydraulika przed tynkami Położyć rurki a potem to ładnie "schować". Myliłam się czy są może dwie szkoły wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 07.04.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Trochę się podwiozę Ile trzeba czekać od wylewek do kładzenia podłogi drewnianej (Barlinek)? Tak pi razy oko, wiem że wylewka ma mieć te 2% wilgotności, ale ile to w przybliżeniu zajmuje? Wylewki mam mieć zaraz po Świętach więc kalkuluję, kiedy się szykować na przeprowadzkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 07.04.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Byłam przekonana, że hydraulika przed tynkami Położyć rurki a potem to ładnie "schować". Myliłam się czy są może dwie szkoły wykonania? Hydraulika przed tynkami, zwłaszcza że sporo rur idzie pod tynkiem, po cholerę to potem pruć? A przy okazji tynków można zrobić ładne obudowy pionów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.04.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 kropi obawiam się, że aby mieć pewność bedizesz musiał zmierzyć wilgotność. Ilość potrzebnego czasu zależy przecież od wielu czynników (warunki atmosferyczne, jakość wylewek, stan domu zamkniety czy otwarty itp). Jeśli okaże się, że są mokre a Ty chcesz już kłaść drewno to wypożycz urządzenie do osuszania. Kilka dni i powinno być ok. U siostry wylewki nie nadawały sie do parkietu nawet po pół roku Położyła więc deskę barliniecką. Jest ok. Żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.04.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 ...Hydraulika przed tynkami, zwłaszcza że sporo rur idzie pod tynkiem, po cholerę to potem pruć?... Moze niektórzy lubią kuć A to oznacza tylko jedno ... za dużo koksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 07.04.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 kropi obawiam się, że aby mieć pewność bedizesz musiał zmierzyć wilgotność. Ilość potrzebnego czasu zależy przecież od wielu czynników (warunki atmosferyczne, jakość wylewek, stan domu zamkniety czy otwarty itp). Jeśli okaże się, że są mokre a Ty chcesz już kłaść drewno to wypożycz urządzenie do osuszania. Kilka dni i powinno być ok. U siostry wylewki nie nadawały sie do parkietu nawet po pół roku Położyła więc deskę barliniecką. Jest ok. Żadnych problemów. Ja właśnie kłądę deskę, ale pan powiedział że jak będzie wilgotność większa a ja się uprę to kładą bez gwarancji... Czy wg was jest sens zostawić uchylone okna na pięterku coby szybciej schło? Mam jeszcze taką opcję, coby odpalić podłogówkę, no ale przy taryfie budowlanej może to być raczej kosztowne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.04.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Popytaj w okolicy o te osuszarki do pomieszczeń. Mi w pracy osuszała firma całe piwnice ok. 300m2. Nie było okien. Trwało to tydzień. Może to coś da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 07.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 kropi obawiam się, że aby mieć pewność bedizesz musiał zmierzyć wilgotność. Ilość potrzebnego czasu zależy przecież od wielu czynników (warunki atmosferyczne, jakość wylewek, stan domu zamkniety czy otwarty itp). Jeśli okaże się, że są mokre a Ty chcesz już kłaść drewno to wypożycz urządzenie do osuszania. Kilka dni i powinno być ok. U siostry wylewki nie nadawały sie do parkietu nawet po pół roku Położyła więc deskę barliniecką. Jest ok. Żadnych problemów. Ja właśnie kłądę deskę, ale pan powiedział że jak będzie wilgotność większa a ja się uprę to kładą bez gwarancji... Czy wg was jest sens zostawić uchylone okna na pięterku coby szybciej schło? Mam jeszcze taką opcję, coby odpalić podłogówkę, no ale przy taryfie budowlanej może to być raczej kosztowne doświadczenie. Może kosztowne ale i tak będzie tańsze od używania jakiś agregatów do osuszania których Ty już nie musisz taszczyć. A tak minimum to ten miesiąc bym poczekał przy sprzyjających warunkach i dopiero po tym czasie włączył na tydzień podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 07.04.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 ...Hydraulika przed tynkami, zwłaszcza że sporo rur idzie pod tynkiem, po cholerę to potem pruć?... Moze niektórzy lubią kuć A to oznacza tylko jedno ... za dużo koksu Tylko częściowo się z tym zgadzam. W pokojach i innych pomieszczeniach, w których nie ma ujęć wody tynkować można bez obaw o przyszłe kucie, bo instalację c.o. i tak najczęściej układa się w podłodze. Po za tym to tynkowanie kotłowni po wykonaniu tam rozdzielni c.o. i c.w.u. z dodatkami takimi jak cyrkulacja c.w.u. że o alternatywnych źródłach ciepła nie wspomnę jest przynajmniej dla mnie dość ryzykowny zajęciem i lepiej uzgodnić wcześniej z instalatorem, które miejsca tam otynkować przed a które po jego robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 08.04.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 ...w dalszym ciągu nie wiem, kiedy instalacja co podłogowa : przed czy po tynkach ? cwu i podłogówka w łazienkach...a tynki...w jakiej kolejności ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 08.04.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Podłogowa po tynkach przed wylewkami (bezpośrednio) W kotłowni się generalnie raczej nie zatynkowuje rurek, ale ja się nie znam bo kotłowni nie mam i mieć nie będę. Jeśli chcesz mieć jasność to spytaj swoich ekip jak oni to robią, mam nadzieję że nie jesteś obiektem eksperymentów początkujących teoretyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 25.04.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jak powinna być kolejność prac-po elektryce -tynki pozniej hydraulika, podłogówka+kaloryfery+ posadzki czy odwrotnie? Na moją logikę to chyba najpierw posadzki (po instalacjach jw) a na końcu tynki. Liczę na podpowiedzi Pozdr Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 25.04.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 a nie mozesz liczy na opcje szukaj?? kolejnosc masz ok: elektryka-tynki, co+wu+kanalizacja+np odkurzacz centralny-posadzka....niektorzy wola najpierw posadzke a pozniej tynki..na upartego mozna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 25.04.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Najpierw tynki, potem izolacja przeciwwilgociowa - tynkarze by ci ją zniszczyli, potem instalacje. Trochę trzeba będzie poprawiać ale tak jest chyba lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 25.04.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 popieram kolejność: tynki, instalacje, podłoga Po tynkach trochę skujesz ściany, ale teraz przy grzejnikach V to 10 cm od posadzki, co można elegancko zagipsować a podejścia pod baterię później i tak będą osłonięte kafelkami. No i jak już są tynki to baterie, i zawory umieścisz sobie idealnie do tynków. W ten sposób żaden tynkarz nie uszkodzi instalacji. ten sposób jest o wiele lepszy, tak zrobiliśmy i cieszę się, że nie posłuchaliśmy rad Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 11.05.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Powiedzcie mi moi drodzy co zrobić -firma budowlana zaczeła mi kopać fundamenty w marcu - w lipcu dom ma stać zadaszony- no i nabraliśmy ochoty na więcej- no ale żeby wykańczać środek przydały by się okna ( żeby instalacji nie pokradli itd- a żeby robić instalacje to wylewki i tynki trzeba zrobić- więc okna trzebaby wstwić- no i elewacje kiedy robić- czy jeszcze wszystko przed zimą?? A może elewacje po zimie jak mi ściany popękają to się styropianem nakryje ) Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 17.05.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 A ja nie wiem już zupełnie jak rozplanowac prace na zewnątrz co najpierw Izolacja balkonu ( nad pomieszczeniem) czy balustrada kontra ocieplenie na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts