Bartt 31.01.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 Tak, ale z drzwiami to zależy. Ja w nowym mieszkaniu montowałem futryny drewniane regulowane Porty i wszystkim je spokojnie mogę polecić. Takie futryny i drzwi montuje się po kaflach i parkietach. Swoją stroną zazdroszczę trochę etapu zaawansowania prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 27.04.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Mam stan surowy otwarty (bardzo otwarty bo bez podłogi na gruncie). Za miesiąc planuję rozpoczęcie następnego etapu prac. I tu mam pytanie o optymalną kolejność prac wykończeniowych w domu. Wiem, wiem - podobne wątki były, ale ja znalazłem tylko cząstkowe w stylu "okna przed tynkami, czy tynki przed oknami?". Zależy mi natomiast na jak najbardziej szczegółowej rozpisce wszystkich prac PO KOLEI od stanu surowego otwartego aż do końca budowy wraz z orientacyjnym timingiem. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 27.04.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Nie ma odważnych ? Czy to już tak bardzo nudny temat? Dla mnie ta kolejność wciąż jest problemem i chętnie słucham opinii. Dołączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 27.04.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 OK. Spokojnie zaraz ktoś się znajdzie. Normalni ludzie o tej porze ida spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.04.2003 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 1. jeśli okna plastiki to w pierwszej kolejności ! Coby Cię nie odwiedzili zwolennicy cudzej własności, 2. jeśli okna drewniane to wpierw instalacje. Wszystkie typu : elektryczna, antena, alarmowa, kino domowe, odkurzacz centralny, c.o, podłogówka, woda i co tam jeszcze masz, aby otynkować i zrobić wylewki ( mokra robota ). Wilgoć musi wyjść, aby okna nie powykręcało. No i pilnować jakoś trzeba, bądź wynająć tych coby Cię mieli odwiedzić - sami popilnują. 3. elektryka przed podłogówką - gdyż kuć trzeba, 4. lepiej wpierw tynki niż wylewki - bo wylewkę zapaskudzisz, 5. a piwko po pracy, aby równo wyszło CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 28.04.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Do góry.Czekam na kolejne rady.A może ktoś ma gotowy (sprawdzony lub nie) harmonogramik?pozdroDylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 29.04.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 No kochani - proszę!!!!To tylko parę chwil.W jakiej kolejności instalacje i wykończeniówka? Pliz.Aha, dla ułatwienia dodam, że planuję podłogówkę, a dom jest na odludziu, więc jak najkrócej chciałbym mieć rzeczy narażone na kradzież (w razie czego zamieszkam na budowie w przyczepie, ale raczej krótko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.04.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Ja to zrobiłem w kolejności następującej: 1. Instalacja elektryczna + wszelkiej maści inne przewody typu telefon, domofon, antena TV, sterowanie podłogówką, wyprowadzenie elektryki na zewnątrz itp.2. Część instalacji wodnej, która idzie w ścianach3. Przygotowanie (przekucie) wszelkich otworów do wentylacji, kanalizacji, ogrzewania kominkiem itp.4. Tynki wewnętrzne bez obrabiania okien5. Reszta instalacji wodnej, która idzie w podłodze + co + kanaliza6. i w tym samym momencie ogrzewanie podłogowe, przygotowanie podejść pod kaloryfery7. Wylewka (własnie jest robiona) Dalej zamierzam:8. Okna i drzwi zewnętrzne9. Parapety wewnętrzne + obróbki tynkarskie okien i inne drobne poprawki po dodatkowym kuciu w tynkach10. Wykafelkowanie kotłowni11. Podłogi ...a dalej się zobaczy jak starczy kaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 29.04.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Dzięki franek.Są jeszccze inni szlachetni inwestorzy, do porady skorzy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 A moja ekipa doradzila po stanie surowym tak:- wszystkie instalacje, za wyjatkiem gazu i czesci ogrzewania(dom schnie),- okna i parapety,- tynki zew i wew, ocieplenie poddasza,- podlogowka i wylewki,- dom schnie (przynajmniej dwa miesiace),- gaz i montaz kotla,- drzwi wew i zew, uruchomienie alarmu,- podlogi, malowanie, grzejniki i bialy montaz (teraz zlodziej nie wejdzie, bo sa drzwi i alarm),- kafle scienne,- wyrownanie terenu w tzw. miedzyczasie,- przeprowadzka. Jak na razie dobrze im idzie. Ich plan wydaje sie sensowny. vonLeeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 27.05.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Do Dyletanta - jestem chyba trochę za Tobą - na etapie więdźby i pełnego deskowania ( zamówienie) ,ale myślę już zacząć elektrykę. Od razu będę tynkować - chociaż podobno złodziejom to mało przeszkadza. Chcę robić wylewki wyrównujące , a czytałam ,że robi się je po tynkach. Może ktoś jezcze ma sprawdzone pomysły na kolejność prac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 28.05.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Oczywiście że wylewki po tynkach. Właśnie tak robię. Bo wyobraź sobie że masz łdne proste i zatarte podłogi a tu przychodzi ekipa tynkarzy, stawiają jakieś rusztowania i jeżdżą nimi po nowych podłogach. Ponadto nie jest możliwe tynkowanie bez zachlapania podłogi i wiem że to co spadnie można zebrać ale zawsze coś zostanie i podłoga już nie będzie taka ładna i prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.05.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jesli chodzi o mnie to kolejnosc nastepujaca /startujemy od stanu surowego otwartego/:1. scianki dzialowe2. okna i drzwi wejsciowe /jednoczesnie/3. elektryka4. tynki5. instalacje CO, wodna, kanalizacyjna, odkurzacz centralny, rozprowadzenie cieplego powietrza od kominka, doprowadzenia powietrza do kominka, 6. wylewki7. ocieplenie poddasza + KG8. drzwi wewnetrzne + parapety9. szpalchlowanie + cekolowanie10. podlogi + malowanie + terakota i glazura11. armatura + kociol + grzejniki12. ocieplanie od zewnatrz 13. rynny i podbitkai pozostaje tylko mieszkac a moze o czyms zapomnialemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.05.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jesli chodzi o mnie to kolejnosc nastepujaca /startujemy od stanu surowego otwartego/:1. scianki dzialowe2. okna i drzwi wejsciowe /jednoczesnie/3. elektryka4. tynki5. instalacje CO, wodna, kanalizacyjna, odkurzacz centralny, rozprowadzenie cieplego powietrza od kominka, doprowadzenia powietrza do kominka, 6. wylewki7. ocieplenie poddasza + KG8. drzwi wewnetrzne + parapety9. szpalchlowanie + cekolowanie10. podlogi + malowanie + terakota i glazura11. armatura + kociol + grzejniki12. ocieplanie od zewnatrz 13. rynny i podbitkai pozostaje tylko mieszkac a moze o czyms zapomnialemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 28.05.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Chcę zamieszkać w tym roku - obawiam się robic tynki po oknach. Może nie wyschnąć . A czytam jak dużo wilgoci w domu ,gdy za szybko się wprowadza . Ktoś u góry pisał, że jak założysz okna drewniane przed tynkami ,to wilgoc spaczy okna- ale to chyba gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 28.05.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 A u mnie było tak;1)okna+drzwi wewnętrzne+ monaż alarmu, wszysko jednego dnia2)wyprowadzenie kabli elektrycznych zewnętrznych3)przykręcenie belek pod daszek nad tarasem i gankiem4)ocieplenie+tynki zewnętrzne+parapety+podbitka, ta sama ekipa mi robiła5)w międzyczasie elektryka w garażu6)tynkowanie garażu7)montaż bramy:cool:dokończenie instalacji elektrycznej9)instalacja rur do centralnego odkurzaniana razie tylea będzie jeszcze;10)instalacja rur do rekuperatora11)instalacja wodna i CO12)wylewki-wbrew wszystkim robię je przed tynkami, posypuje się betonik piaseczkiem a potem zmiata i po kłopocie, natomiast widziałem u kolegi jak mu tynkarze gnietli rurki inst wodnej, po tynkowaniu wymieniał prawie wszyskie peszle.13)tynki wewnętrzne14)drzwi wewnętrzne15)glazury+terakoty16)kocioł17)panele+ klepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 28.05.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Ja mialem jak FranekF i uwazam ze dobrze wszystko zrobilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolodziejskim 04.07.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Witam Mam pewien problem - moralno techniczny. Dom ktory buduje bedzie mial ogrzewanie elektryczne. Termostaty umieszcza sie na scianie w zwyklych puszkach montazowych. Problem polega na tym ze wg. fachowcow i ogolnej zasady budowania tynki wykonuje sie wczesniej niz wylewki - sluszne postepowanie. Tylko jesli otynkuje sciany to zeby podlaczyc kable grzejne wraz z czujnikami podlogowymi bede musial kuc sciany. Z kolei kupowac teraz ogrzewanie elektryczne i je podlaczac tylko po to zeby lezalo w pudlach przy puszkach to bzdura. Myslalem o rozlozeniu juz na gotowo... hmmm ale pomyslalem ze przy tynkowaniu fachowcy moga mi niechcacy uszkodzic... Jak zapytalem fachowcow to powiedzieli zeby tynkowac bo przecie np. kaloryfery tez sie podlacza po otynkowaniu i trzeba czasami wiercic i kuc... Troche szkoda mi kasy na tynki ktore trzeba bedzie troche skuc... Moze ktos z Was tez mial taki moralno techniczny problem ?? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.07.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 A moze lepiej polozyc kable na scianach, przypilnowac fachowcow zeby nie uszkodzili i zatynkowac na gotowo. Przciez przy tynkowaniu nie powinno byc uszkodzen mechanicznych a kable beda chyba w peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolodziejskim 04.07.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Na scianie tak... ale w tej chwili mam wylany chudy beton i myslalem ze spokojnie otynkuje a pozniej za jakies pol roku dokupie ogrzewanie i zaczne ukladac podlogi... a jak uloze teraz ogrzewanie na gotowo to tynkarze chodzac po podlodze moga je uszkodzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts