aladin07 16.05.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam. Prosze o porade jesli chodzi o kolejnosc prac (a moze w ogole cos pominalem i trzeba dodac jakies roboty). Ogólnie rzecz biorąc polecam również przejrzenie archiwum. Temat się pojawiał kilka razy. łe tam, komu by się chciało... komu też by tam się chciało pisać to samo po raz kolejny raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 18.06.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witajcie, jest stan surowy otwarty. Strop jeszcze podstemplowany, ale juz czas planowac kolejne ruchy:) Podpowiedzcie wiec, jaka powinna byc kolejnosc robot wewnatrz (tynki, instalacje itp.). Bedzie pompa ciepla, ogrzewanie podlogowe, odkurzacz centralny, kominek, oczyszczalnia ekologiczna... prad i woda;) Szukam juz ekipy do ulozenia kanalizy pod chudziakiem i ekipy do wylania chudziaka i zastanawiam sie, kto nastepny? pozdrawiam,marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 ja robię z reguły tak 1) okna, drzwi zewnętrzne (czasami tymczasowe)2) elektryka, alarmy, itd...3) hydraulika4) parapety4) tynki5) wylewki bywa że się nieco kolejność zmienia, zależy też od rozwązań i użytych materiałów, wiadomo jak się buduje kilka domów na raz to czasami organizacyjnie trzeba coś pozamieniać, ale jedno jest zawsze iż to co pod tynkiem i wylewkami musi być wcześniej. kanalizację poziomą pod chudziakiem, kładziemy po zrobieniu fundamentów, kanalizacja -> potem chudziak -> potem ściany parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 19.06.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ja robię z reguły tak 1) okna, drzwi zewnętrzne (czasami tymczasowe) 2) elektryka, alarmy, itd... 3) hydraulika 4) parapety 4) tynki 5) wylewki bywa że się nieco kolejność zmienia, zależy też od rozwązań i użytych materiałów, wiadomo jak się buduje kilka domów na raz to czasami organizacyjnie trzeba coś pozamieniać, ale jedno jest zawsze iż to co pod tynkiem i wylewkami musi być wcześniej. kanalizację poziomą pod chudziakiem, kładziemy po zrobieniu fundamentów, kanalizacja -> potem chudziak -> potem ściany parteru 3) hydraulika a nie powinno być tak, że hydraulika po tynkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 19.06.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ja robię z reguły tak 1) okna, drzwi zewnętrzne (czasami tymczasowe) 2) elektryka, alarmy, itd... 3) hydraulika 4) parapety 4) tynki 5) wylewki bywa że się nieco kolejność zmienia, zależy też od rozwązań i użytych materiałów, wiadomo jak się buduje kilka domów na raz to czasami organizacyjnie trzeba coś pozamieniać, ale jedno jest zawsze iż to co pod tynkiem i wylewkami musi być wcześniej. kanalizację poziomą pod chudziakiem, kładziemy po zrobieniu fundamentów, kanalizacja -> potem chudziak -> potem ściany parteru Ja proponowałbym podobnie jak mdzalewscy: 1 ) okna, drzwi zewnętrzne - pod warunkiem, że nie drewniane (drzwi można kupić już docelowe, ale z okładzinami budowlanymi. Ekipa przyjeżdża po skończonych pracach i wymienia na te końcowe. Dodatkowy koszt ~300pln, czyli nie za dużo, a już żadnego kucia czy brudu nie ma). Jeśli drewniane to albo albo jak proponuje mdzalewscy - tymczasowe albo dopiero po tynkach. 2 ) "jednocześnie": elektryka, alarmy, hydraulika, kanalizacja, ogrzewanie 3 ) parapety - ale tylko jeśli z materiałów niewrażliwych na wilgoć 4 ) tynki 5 ) wylewki 6 ) zabudowy z płyt GK (sufity, ścianki itp) 7 ) glazura i terakota 8 ) "jednocześnie": malowanie, tapetowanie, parapety (jeśli drewniane), montaż osprzętu el. do którego nie będzie dostępu po wykonaniu zabudowy 9 ) podłogi (panele, deski, parkiety) 10 ) zabudowa kuchenna i inna stała, grzejniki, drzwi wewnętrzne 11 ) montaż osprzętu el. (czyli wciśnięcie już wszystkiego do puszek, ustawienie i dokręcenie, bez zakładania ramek i innych wykończeni ozdobnych) 12 ) końcowe malowanie 13 ) założenie ramek i el. ozdobnych do osprzętu el. oraz cala reszta dekoracyjna (w tym lampy, żyrandole i inne takie) Nie jestem wykonawcą, a kolejność z własnej budowy (a raczej to jak bym zrobił to teraz, bo kilka rzeczy przestawiłem i bardzo mi to przeszkadzało) oraz zdrowego rozsądku. I uzasadnienie dlaczego wg mnie ostatnie malowanie na sam koniec... bo przy każdej pracy tu się coś obije, tam przytrze, ościeżnice czasem nie dochodzą idealnie i trzeba szparę silikonem / akrylem uzupełnić... Detale jednym słowem, które później albo denerwują, albo się ich nie zauważa. 3) hydraulika a nie powinno być tak, że hydraulika po tynkach ? Żeby tynki kuć? Pomysł całkiem jak polskich drogowców - położyć nową nawierzchnię a potem rozryć żeby zrobić np. kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 19.06.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 3) hydraulika a nie powinno być tak, że hydraulika po tynkach ? Żeby tynki kuć? Pomysł całkiem jak polskich drogowców - położyć nową nawierzchnię a potem rozryć żeby zrobić np. kanalizację. no ale przeciez tam gdzie "rozryjesz" kawałek pod kibelek, pisuar czy umywalkę i tak będą kafelki... przynajmniej u mnie, ale dzięki temu uda się wszystko idealnie spasować no i druga sprawa zostawić biały montaż tynkarzom itp w tym syfie ? ale może pojecia hydraulika w tym momencie to zbyt szeroki temat.... bo oczywiście rury kanalizacyjne są już pod chudziakiem i wychodzą w odpowiednich miejscach podłogi - to było wykonane na etapie fundamentów, a rury z wodą akurat u mnie będą prowadzone w styropianie, w podłodze (bo w scianach są rdzenie żelbetowe) wiec ten etap dopiero po tynkach, a przed wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mpudlo - a widziałeś co masz pod swoją ksywką napisane. Chyba nie, to podpiwiem: "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" O kolejności prac już było kilkakrotnie. Dyskusje co najpierw - tynki czy hydraulik też.No i czy okna przed czy po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 19.06.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 no ale przeciez tam gdzie "rozryjesz" pod kibelek, pisuar czy umywalkę i tak będą kafelki... przynajmniej u mnie, no i druga sprawa zostawić biały montaż tynkarzom itp w tym syfie ? ale może pojecia hydraulika w tym momencie to zbyt szeroki temat.... bo oczywiście rury kanalizacyjne są już pod chudziakiem i wychodzą w odpowiednich miejscach to było wykonane na etapie fundamentów, a rury z wodą akurat u mnie będą prowadzone w styropianie, w podłodze (bo w scianach są rdzenie żelbetowe) wiec ten etap dopiero po tynkach przed wylewkami W sensie "hydraulika" miałem na myśli rozprowadzenie rur z wodą i podejść kanalizacyjnych. Sam biały montaż, wg mnie to na samym końcu jak już ekipy powychodzą wszystkie (lub prawie wszystkie) żeby nie ubabrali jakimś syfem (resztki klejów, zapraw i innych takich) czy najnormalniej nie zniszczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 19.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 no ale przeciez tam gdzie "rozryjesz" pod kibelek, pisuar czy umywalkę i tak będą kafelki... przynajmniej u mnie, no i druga sprawa zostawić biały montaż tynkarzom itp w tym syfie ? ale może pojecia hydraulika w tym momencie to zbyt szeroki temat.... bo oczywiście rury kanalizacyjne są już pod chudziakiem i wychodzą w odpowiednich miejscach to było wykonane na etapie fundamentów, a rury z wodą akurat u mnie będą prowadzone w styropianie, w podłodze (bo w scianach są rdzenie żelbetowe) wiec ten etap dopiero po tynkach przed wylewkami W sensie "hydraulika" miałem na myśli rozprowadzenie rur z wodą i podejść kanalizacyjnych. Sam biały montaż, wg mnie to na samym końcu jak już ekipy powychodzą wszystkie (lub prawie wszystkie) żeby nie ubabrali jakimś syfem (resztki klejów, zapraw i innych takich) czy najnormalniej nie zniszczyli. czy kupujesz już na tym etapie już kibelek doprowadzasz przewody, próbnie montujesz i przed tynkarzami ewentualnie go demontujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 20.06.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 A czy tynki przed wylewkami przy ogrzewaniu podlogowym (i ulozonymi rurkami) to dobra kolejnosc? Nic sie nie zniszczy? Okna chcialem zalozyc jak najpozniej, zeby sie "wentylowalo", nawet po instalacji pradu i "podlogowki". pzdr,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 A czy tynki przed wylewkami przy ogrzewaniu podlogowym (i ulozonymi rurkami) to dobra kolejnosc? Nic sie nie zniszczy? Jeżeli już masz te rurki położone, to wstrzymaj się raczej z tynkami. No chyba że ekipa taka, że będzie uważać, Tylko pewnie takie podwójną rekompensatę biorą. Jeżeli najpierw wylejesz podłogę a potem będziesz chciał mieć tynki, to: - trzeba będzie dobrze zabezpieczyć podłogę, aby jej nie zababrali - bedą musieli się przyłożyć przy wykańczaniu styku podłoga - ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78adi 20.06.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witajciea ja planuję remont w mieszkaniu i zapytam o kolejność prac:sufity z płyt kgściany z płyt kg (klejone)wymiana dzwi wew + zewwymiana okienpodłogi (panele, płytki) Bardzo proszę o podpowiedzidziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witajcie a ja planuję remont w mieszkaniu i zapytam o kolejność prac: sufity z płyt kg ściany z płyt kg (klejone) wymiana dzwi wew + zew wymiana okien podłogi (panele, płytki) Może najpierw okna, żeby potem dobrze je obrobić płytami dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zitka 30.08.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Czy ustawiłby mi ktoś po kolei tę łamigłówkę? Co robić najpierw?:-wstawić okna-wstawic drzwi zewnetrzne-wstawić drzwi wewnętrzne-instalacja CO grzejniki i podłogówka-instalacja elektryczna-instalacja wodna-tynki wewnętrzne-wylewki+popdłogówka+styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 31.08.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Czy ustawiłby mi ktoś po kolei tę łamigłówkę? Co robić najpierw?: -wstawić okna -wstawic drzwi zewnetrzne -wstawić drzwi wewnętrzne -instalacja CO grzejniki i podłogówka -instalacja elektryczna -instalacja wodna -tynki wewnętrzne -wylewki+popdłogówka+styropian a poszukać to nie rada?? było to już tyle raz. wystarczy pomyśleć, przecież nie zrobisz tynków i później przewodów elektrycznych ,, logiczne. tak samo z drzwiami wewnętrznymi co zamontujesz na surowe ściany???a instalacje wodną będziesz ciągnąć dopiero jak ci wylewki zrobią?? Trochę zastanowienia i wszystko się stanie jasne. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 02.09.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam szanownych forumowiczów i zwracam się z pytaniem o kolejność prac. Obecnie stan remontu wygląda tak: - mam pociągniętą intalkę wodną i CO (zrobione podejścia pod grzejniki)- mam zrobione wylewki podłogowe (tam gdzie były konieczne - w większości pomieszczeń zostały stare podłogi do cyklinowania)- mam zrobioną instalację elektryczną- mam otynkowane ściany z dobrze przeschniętym (ponad 3 misiące) tynkiem CW- mam zrobione sufity regipsowe i ścianki w dwóch pomieszczeniach Do zrobienia pozostało:- zrobić kotłownię- powiesić grzejniki- położyć kafelki na wylewkach- położyć kafelki w kuchni, kibelku i łazience- wycyklinować podłogi- zagruntować i wymalować całość- poopalać stare futryny i schody, które zostawiliśmy- wymienić drzwi wejściowe na nowe Pytanko jaką kolejność prac zastosować? Najpierw np. ustawić wannę i kabinę i potem kłaść kafle, czy odwrotnie? Pytania być może nonsensowne, ale... ale chciałbym uniknąć niepotrzebnych zgrzytów w trakcie wykańczania bo i forsa w błoto często leci i nerwy się szargają. Macie jakieś sugestie? Jak wykończeniówka wyglądała u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodal 19.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Co najpierw wykonać ?ocieplenie zewnętrzne budynku czy ocieplenie dachu ?czy jak ocieplę w środku dach i sufit na piętrze i nie będę ogrzewał zimą to coś może się wydarzyć z wełną ? i jeszcze jak prawidłowo wykonać podłogę na poddaszu nieużytkowym (tzn traktowanym jako stryszek) patrząc od góry 1.płyta OSB --- jaka grubość ??2.folia -- jaka ??3.wełna --- jaka grubość ??4.folia -- jaka ?? (podobno jakaś złota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.09.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Co najpierw wykonać ? ocieplenie zewnętrzne budynku czy ocieplenie dachu ? Nie ma to znaczenia z punktu widzenia technologii. Różnica jest taka, że jak najpierw ocieplisz dach to możesz nie zdążyć przed zimą ze ścianami, ale z drugiej strony jak chcesz się szybko wprowadzić lepiej zacząć od dachu. czy jak ocieplę w środku dach i sufit na piętrze i nie będę ogrzewał zimą to coś może się wydarzyć z wełną ? Jak nie doprowadzisz wilgoci to nic się nnie stanie. i jeszcze jak prawidłowo wykonać podłogę na poddaszu nieużytkowym (tzn traktowanym jako stryszek) patrząc od góry 1.płyta OSB --- jaka grubość ?? - w zależności od rozstawu belek 2.folia -- jaka ?? - raczej zbędna 3.wełna --- jaka grubość ?? - wystarczająca dla komfortu i oszczędności. A ile dajesz na dach? 4.folia -- jaka ?? (podobno jakaś złota) - folia paroizolacyjna dowolnego typu. Złota może być dobra, tylko strasznie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 19.09.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zawsze od góry budynku(dach) - potem dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts