Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Kiedy w tych wszystkich pracach jest czas na montaz kominka??

Ja proponowałbym podobnie jak mdzalewscy:

1 ) okna, drzwi zewnętrzne - pod warunkiem, że nie drewniane (drzwi można kupić już docelowe, ale z okładzinami budowlanymi. Ekipa przyjeżdża po skończonych pracach i wymienia na te końcowe. Dodatkowy koszt ~300pln, czyli nie za dużo, a już żadnego kucia czy brudu nie ma). Jeśli drewniane to albo albo jak proponuje mdzalewscy - tymczasowe albo dopiero po tynkach.

2 ) "jednocześnie": elektryka, alarmy, hydraulika, kanalizacja, ogrzewanie

3 ) parapety - ale tylko jeśli z materiałów niewrażliwych na wilgoć

4 ) tynki

5 ) wylewki

6 ) zabudowy z płyt GK (sufity, ścianki itp)

Gdzieś w tym rejonie...

7 ) glazura i terakota

8 ) "jednocześnie": malowanie, tapetowanie, parapety (jeśli drewniane),

montaż osprzętu el. do którego nie będzie dostępu po wykonaniu zabudowy

...przynajmniej wg mnie.

9 ) podłogi (panele, deski, parkiety)

10 ) zabudowa kuchenna i inna stała, grzejniki, drzwi wewnętrzne

11 ) montaż osprzętu el. (czyli wciśnięcie już wszystkiego do puszek, ustawienie i dokręcenie, bez zakładania ramek i innych wykończeni ozdobnych)

12 ) końcowe malowanie

13 ) założenie ramek i el. ozdobnych do osprzętu el. oraz cala reszta dekoracyjna (w tym lampy, żyrandole i inne takie)

Nie jestem wykonawcą, a kolejność z własnej budowy (a raczej to jak bym zrobił to teraz, bo kilka rzeczy przestawiłem i bardzo mi to przeszkadzało) oraz zdrowego rozsądku.

I uzasadnienie dlaczego wg mnie ostatnie malowanie na sam koniec... bo przy każdej pracy tu się coś obije, tam przytrze, ościeżnice czasem nie dochodzą idealnie i trzeba szparę silikonem / akrylem uzupełnić... Detale jednym słowem, które później albo denerwują, albo się ich nie zauważa.

• 5 weeks później...
  • 2 months później...

mozna zrobic i tak i tak, pod warunkiem ze tam gdzie jest welna, tez jest juz folia paroszczelna. Wtedy welna sie nie zawilgoci. Zrobic tynki jesli welna jest bez folii, to wielki blad, nie wolno tak zrobic.

Czesto robi sie nawet juz plyty karton-gips przed tynkiem, bo wtedy nie masz problem, ze w katach sie pojawiaja rysy po jakich czas. Tylko wtedy trzeba NIE spachlowac plyty karton-gips, to koniecznie po tynkach. (niektore wykonawcy robia plyty k-g na stelaz w rozstawie 60cm, to tez wielki blad, rozstaw musi byc 40cm, i wtedy wilgotnosc przez tynkowanie nie jest problem)

Wiele poddaszy już zabudowałem i nigdy na koniec nie pozostawał ani jeden "wełniany włosek", a już napewno nie na tynku.

Lepiej jest wykonać poddasze po tynkach.

Czyli najpierw tynki na gotowo a potem wełna i K-G. I nie będę miał włosków, pyłków i innych wełnianych konieczności do powtórnego cekolowania. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Wiele poddaszy już zabudowałem i nigdy na koniec nie pozostawał ani jeden "wełniany włosek", a już napewno nie na tynku.

Czyli najpierw tynki na gotowo a potem wełna i K-G. I nie będę miał włosków, pyłków i innych wełnianych konieczności do powtórnego cekolowania. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

włoski w tynku :D a w pustaki i zaprawe to juz nie wejda? :D

wełna po mokrych pracach. pozdro.

Na 100% wełna nie pozostanie na tynkach!

to ze welna pozostaje na tynkach, to smiech sali. Jednak, tak jak juz pisalem, wiekszy problem sa rysy, i to da sie unikac jak sie robi welna, folie i plyty k-g przed tynkiem. Przez 20 lat doswiadczenie w ten sposob nigdy nie mialem klopotow. Jak sie robi k-g po tynkach, te fugi miedzy k-g i tynkiem zawsze sie zepsuja, bo kazdy dach troche pracuje.

to ze welna pozostaje na tynkach, to smiech sali. Jednak, tak jak juz pisalem, wiekszy problem sa rysy, i to da sie unikac jak sie robi welna, folie i plyty k-g przed tynkiem. Przez 20 lat doswiadczenie w ten sposob nigdy nie mialem klopotow. Jak sie robi k-g po tynkach, te fugi miedzy k-g i tynkiem zawsze sie zepsuja, bo kazdy dach troche pracuje.

Czekaj, czekaj, t.brinkmann. Dach pracuje niezależnie od tego czy k-g jest przed tynkiem czy po. Po to te wszystkie taśmy, siatki i fizeliny.

A jeszcze dwa dni temu myślałem, że k-g się po prostu przykręca, maluje i można sobie wnosić kanapę, piwko i tv 8)

Czekaj, czekaj, t.brinkmann. Dach pracuje niezależnie od tego czy k-g jest przed tynkiem czy po. Po to te wszystkie taśmy, siatki i fizeliny.

A jeszcze dwa dni temu myślałem, że k-g się po prostu przykręca, maluje i można sobie wnosić kanapę, piwko i tv 8)

Chodzi o pęknięcia na łączeniu płyt gipsowych ze ścianą. Tam zawsze będzie pękało. Można to jednak maskować stosując w tych miejscach akryl.

:) owszem, ze dach niezaleznie od tego pracuje. Ale jesli tynk jest robiony po k-g, to nie pojawia sie rysy, bo gips ma te 2 cm za tynkami aby sie ruszac, i nic nie peknie. Akryl wytrzyma tylko ok. 5% ruchu, czyli jesli jest fuga 0,5cm, to peknie jesli jest ruch wiecej niz 0,25mm, i to bardzo malo.