Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co wyczytalem to wiekszosc ludzi najpierw robi instalacje elektryczna

a nastepnie tynki i dopiero potem instalacje wod-kan i ogrzewania i wtedy posadzki.

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej jest wykonac najpierw wszystkie instalacje elektryczna i wod-kan i po skonczeniu najpierw zrobic posadzki a na koncu tynk.

Takie podejscie wydaje mi sie najrozsadniejsze chociazby z tego powodu ze nie trzeba bedzie robic bruzd i kucia pod wode i kanalize jak jesli najpierw bylyby zrobione tynki.

Co o tym mysliscie?

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pelsona

Tu nie ma co myśleć, bo kolejność od wieków jest tylko jedna:

- instalacje wod - can

- instalacje elektryczne i teletechniczne

- tynki

- wylewki

A mi sie wydaje bardziej sensown taka kolejnosc( w przypadku gdy mamy ogrzewanie podlogowe ):

- instalacje wod - can

- instalacje elektryczne i teletechniczne

- wylewki

- tynki

Co sadzicie?

Tynki zawsze przed wylewkami.

Ciężko osłonić wylewki, na folii tynkarze

nogi połamią i będziesz miał ich na sumieniu.

Podkładają również papę ale jest to spore

utrudnienie. Tynki to jedna z najbardziej brudnych i

pracochłonnych robót na budowie.

pzdr.

PS pogadaj z fachowcami to zobaczysz co Ci powiedzą.

Z tego co wyczytalem to wiekszosc ludzi najpierw robi instalacje elektryczna

a nastepnie tynki i dopiero potem instalacje wod-kan i ogrzewania i wtedy posadzki.

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej jest wykonac najpierw wszystkie instalacje elektryczna i wod-kan i po skonczeniu najpierw zrobic posadzki a na koncu tynk.

Takie podejscie wydaje mi sie najrozsadniejsze chociazby z tego powodu ze nie trzeba bedzie robic bruzd i kucia pod wode i kanalize jak jesli najpierw bylyby zrobione tynki.

Co o tym mysliscie?

to iście szatański plan i wiesz? może się udać . :)

• 2 weeks później...
Witam, jestem tuż przed wstawieniem okien i drzwi, a więc zaraz będzie zakończony stan surowy zamknięty. Wykonawca, który budował mój dom, chce mi teraz zrobić ocieplenie i tynki zewnętrzne. Można? Nie mam wylewek ani tynków wewnętrznych. Czy wilgoć opdaruje przez ocieplone ściany? Czy odparuje górą przez niewykończoną górę (nieocieplone poddasze i niewykonana podloga na strychu)? Poradźcie, bo mam dać gościowi odpowiedź.