Martinezio 09.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Margoth: IMO lepiej ocieplenie zewnętrzne założyć po tynkach wewnętrznych. Tynki wewnętrzne to b. mokra robota i lepiej, żeby choć trochę przeschło w środku, a jak dom nieocieplony, to wiatr sobie ładnie chula po salonach przedmuchując wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 25.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, jak powinna wyglądać kolejność prac po zakończeniu SSO + dach (deskowanie i papa)? W pierwszej kolejności rzuca się w oczy dachówka, a dalej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 25.03.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Witam, jak powinna wyglądać kolejność prac po zakończeniu SSO + dach (deskowanie i papa)? W pierwszej kolejności rzuca się w oczy dachówka, a dalej? Pozdrawiam. Podstawowe prace... okna (jeśli plastikowe) i drzwi aby zamknąć budynek elektryka hydraulika (częściowo) tynki wewnętrzne hydraulika wylewki reszta w/g uznania Uwaga na "drobne" prace, niektóre trzeba wykonać w międzyczasie Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 26.06.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 czy taka kolejność jest prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 26.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jesli chodzi o poddasze to proponował bym najpierw ocieplenie poddasza puzniej montaż parapetów i gładz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.06.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 u mnie gładź parapety ocieplenie potem malowanie i podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.08.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Podciągnę temat kolejności prac. Obecnie kończy się robić instalacja elektryczna. Dom to parterówka, instalacja idzie górą (w korytkach nad przyszłym sufitem podwieszanym), więc nie ma nic w tym momencie na chudziaku. Ekipa od instalacji poradziła mi, żeby nie robić izolacji poziomej (ma być papa termozgrzewalna) przed tynkami. Jednocześnie jeszcze przed tynkami chcą rozprowadzić wodę i kanalizację. Według nich kolejność powinna być taka: 1. elektryka2. woda i kanalizacja3. tynki4. izolacja pozioma i styropian5. ogrzewanie (podłogówka i podejścia do grzejników)6. wylewki Niby wszystko OK, tylko jak ja zgrzeje papę na chudziaku jeśli będą tam leżały rurki z wodą i kanalizacją? Ma ktoś jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 18.08.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Podciągnę temat kolejności prac. Obecnie kończy się robić instalacja elektryczna. Dom to parterówka, instalacja idzie górą (w korytkach nad przyszłym sufitem podwieszanym), więc nie ma nic w tym momencie na chudziaku. Ekipa od instalacji poradziła mi, żeby nie robić izolacji poziomej (ma być papa termozgrzewalna) przed tynkami. Jednocześnie jeszcze przed tynkami chcą rozprowadzić wodę i kanalizację. Według nich kolejność powinna być taka: 1. elektryka 2. woda i kanalizacja 3. tynki 4. izolacja pozioma i styropian 5. ogrzewanie (podłogówka i podejścia do grzejników) 6. wylewki Niby wszystko OK, tylko jak ja zgrzeje papę na chudziaku jeśli będą tam leżały rurki z wodą i kanalizacją? Ma ktoś jakieś sugestie? Może położyć kawałki papy na miejscu gdzie będą prowadzone rury i potem zgrzać resztę. Może ewentualnie jakąś folią w płynie później zastosować pod rury - ale to raczej o ciągłość będzie ciężko. Tez planuję kolejność jak wyżej i zastanawiam się nad tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 13.09.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Co powinno sie zrobić w pierwszej kolejności, żeby miałó ręce i nogi. Tynki w środku czy instalacje wodną z CO i kanalizą i wylewkami? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 13.09.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Co powinno sie zrobić w pierwszej kolejności, żeby miałó ręce i nogi. Tynki w środku czy instalacje wodną z CO i kanalizą i wylewkami? dzięki Oczywiście najpierw tynki, gipsówka i malowanie, następnie instalacja wodna i na końcu kanaliza. Ps. Pytanie to żart oczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.09.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 wylewki na samym koncu. tynki zaleznie od tego gdzie i na czym zlokalizowane sa instalacje i pkt. odbiorcze.na krajowym rynku za kolejnoscia nie nadazysz czasem dekarze wchodza wczesniej niz koparka do fundamentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 13.09.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Ps. Pytanie to żart oczywiście? pytanie to nie żart niby wiem jak powinno to być w kolejności, ale tynkarze na razie wejść nie mogą, instalatorzy CO stwierdzili, że nie ma co czekać i że to żadna różnica jak cała instalacja wodna będzie już gotowa przed tynkami. Mówił to tak przekonująco ... bądź tu mądry ... dobrze że forum jest. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 13.09.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 witam , my mieliśmy taką kolejność: inst. wodna, kanalizacja, inst. elektryczna. potem tynki c-w, następnie inst. co a po niej wylewki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.09.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 kanaliza, elektryka, tynki, woda, co, wylewki - w zasadzie tak to widzę oczywiście moga być odstępstwa (np. piony co w głebokich bruzdach czy kanalizacyjne zrobiłem przed tynkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.12.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ja zrobiłem tak i tak jest chyba najrozsądniej:1 -SSO (tzn. ściany i dach)2 -okna (PCV) i drzwi drewniane wstawiane jednego dnia3 -jak najszybciej alarm (jeśli ma być), -elektryka (potrzebna do alarmu)4 -hydraulika (przed hydrauliką można pomalować pierwsze wylewki na gruncie dysperbitem -izolacja przeciwwilgociowa)5 -montaż kanałów wentylacji mech.6 -ocieplenie poddasza i kartongipsy, -parapety wewnętrzne (granitowe)7 -tynki8 -izolacja podłogi na gruncie (folia + styropian), -izolacja podłogi na piętrze (styropian)9 -układanie ogrzewania podłogowego10 -wylewki końcowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.12.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 No to ja już nic nie wiem! Jak z tymi Oknami (dodam ze drewnianymi i tynkami wewnętrznymi! Strasza mi ze okna drewniane spuchną jak później bede robiła tynki!!!Jak masz okna drewniane z porządnej firmy (czytaj właściwie zaimpregnowane) wilgoć z tynków nie ma prawa im nic zrobić. Przecież w normalnej eksploatacji będzie je atakował deszcz i mróz i też nie mogą spuchnąć! Ja wstawiłem drzwi dębowe zewnętrzne przed tynkami i nic nie puchło. Jedynie trzeba je dobrze zabezpieczyć folią (najlepiej samemu) bo tynkarze to na ogół się takimi szczegółami nie przejmują i ci pochlapią tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 21.12.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 panfotograf, człowieku czyś Ty spojrzał na datę postu na jaki odpowiadasz...???!!! Wysłany: Wto, 11 Kwiecień 2006 10:53 Toż to archeologia... a człowiek ten zapewne już od dawna mieszka i zapomniał o tych rozterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 21.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Dodam od siebie że montaż drewnianych okien przed wylewkami i tynkami, wiąże sie czasem (zależnie od firmy) z brakiem gwarancji na okna DREWNIANE.Podobno potrafią tak chłonść wilgoć z powietrza że deormacja następuje rzędu 1 -2 cm na dużych oknach.Mam tą informacje od producenta okien którym jest mój kuzyn, zatem informacja myśle dość cenna.Zaleca się zdjęcie kwater na 2-3 pierwsze dni schnięcia gdzie jest największe parowanie tynkó i wylewek.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 30.12.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Pytanie jak to było u Was lub co być dalsza kolejnosć prac ?. Mam dom w stanie surowym zamkniętym. Tynki wew. zrobione już 6 miesięcy temu, wylewki również. Ocieplenie poddasza zakończyłem tydzień temu. Dodatkowo zagruntowałem i pomalowałem płyty k-g na biało. W całym domu mam podłogówkę więc kwestia montażu grzejników odpada. Zastanawiam się co pownienem teraz robić wewnątrz domu by nie marnować czasu zimą. Jaka kolejność prac powinna być dalej. Zaznaczam, że nie mam jeszcze pieca (w planach pompa ciepła ) i grzeję zakupionym kominkiem. Z góry dziękuję za informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan812 02.01.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam mam pytanie, mam otynkowane ściany tynk cem-wap. i co dalej?Jaka jest kolejność prac ,aż do ostatniego etapu jakim jest malowanie ? co kiedy ścieramy, kiedy gruntujemy w jakich proporcjach i czym ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts