Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z praktycznego punktu widzenia - kogo lepiej najpierw wpuścić do instalacji:

- elektryka, następnie położyć tynki i wtedy rozprowadzać c.o., wod-kan i gaz

- czy hydraulika (c.o., wod-kan i gaz), następnie zrobić wylewki na podłogach i wtedy dopiero robić elektrykę?

Błąd. Kable elektryczne najpierw a potem wylewka na to.

Praktycznie nie ma możliwości uniknięcia kucia lub chociażby podkuwania tynków pod armature wod-kan-co.

Często po otynkowaniu okazuje się, że brakuje jakiegoś gniazdka lub wyłącznika i kolejne kucie...

Z praktycznego punktu widzenia - kogo lepiej najpierw wpuścić do instalacji:

- elektryka, następnie położyć tynki i wtedy rozprowadzać c.o., wod-kan i gaz

- czy hydraulika (c.o., wod-kan i gaz), następnie zrobić wylewki na podłogach i wtedy dopiero robić elektrykę?

Błąd. Kable elektryczne najpierw a potem wylewka na to.

Praktycznie nie ma możliwości uniknięcia kucia lub chociażby podkuwania tynków pod armature wod-kan-co.

Często po otynkowaniu okazuje się, że brakuje jakiegoś gniazdka lub wyłącznika i kolejne kucie...

Zgadzam się. Daletego my będziemy najpierw robić wszystkie instalacje i dopiero po ich położeniu tynki i wylewki. Po co potem kuć i poprawiać. Jak dla nas bez sensu.

• 1 month później...
Podciągnę temat kolejności prac.

1. elektryka

2. woda i kanalizacja

3. tynki

4. izolacja pozioma i styropian

5. ogrzewanie (podłogówka i podejścia do grzejników)

6. wylewki

A mój hydraulik mówi tak: "elektrykowi łatwiej będzie kablem rurę obejść niż mnie rurą kabel". Zatem u mnie pierwszy startuje hydraulik. Po elektryku wejdzie ekipa od docieplenia dachu. A potem według pkt. 3-6.

Pozdrawiam!

Podciągnę temat kolejności prac.

1. elektryka

2. woda i kanalizacja

3. tynki

4. izolacja pozioma i styropian

5. ogrzewanie (podłogówka i podejścia do grzejników)

6. wylewki

A mój hydraulik mówi tak: "elektrykowi łatwiej będzie kablem rurę obejść niż mnie rurą kabel". Zatem u mnie pierwszy startuje hydraulik. Po elektryku wejdzie ekipa od docieplenia dachu. A potem według pkt. 3-6.

Pozdrawiam!

Oby tylko elektryk, ociepleniowcy czy tynkarze nie staneli przypadkiem na jakiejś rurze i nie spowodowali jakiegoś małego przecieku...

Tak u nas będzie, hydraulik "miejscowy" zatem nie będzie problemu - odwiedzi nas w tym sezonie nie jeden raz;)

Pozdrawiam!

W sumie, jak hydraulik podzieli swoje prace na dwa lub nawet trzy etapy, to można tak robić. Dlaczego nawet trzy? Bo najpierw położy zwykłe rurki, potem przyjdzie położyć podłogówkę a na koniec przyjdzie montować wszystko na ścianach jak już wykończycie kotłownię.

• 1 month później...

Prosze o pilna pomoc:

Chcialabym polozyc panele jak najszybciej zeby panowie od szaf wbudowanych mogli sobie przyjsc pomierzyc i wszystko bylo na czas.

Niestety to znaczy ze glazurnik wszedlby do lazienki po polozonych panelach. Rodzina odradza, mowiac ze panele moga sie bardzo zniszczyc (wszedzie kurz i pyl, potem przyczepia sie do butow, i rysuje panele) - czy nikt nie robil w tej kolejnosci i nie moze mnie pocieszyc?

Bo jesli musze czekac na glazurnika to nie wyrobie sie z terminem :(

POMOCY!

Jeśli MUSISZ kłaść panele najpierw, to cóż... to je po prostu kładź. A potem, przed glazurnikiem kup bardzo grubą folię budowlaną (nie żadne "malarskie" barachło, tylko czarną, grubą folię "budowlaną") i rolkę tektury falistej. Z tektury ułóż ścieżkę dojścia do łazienki, na to wszystko połóż folie, brzegi oklei na całej długości taśmą (zwłaszcza w okolicach łazienki), a glazurnikowi niezależnie od tego zapowiedz, że ma uważać i że z góry zapowiadasz, że jak zniszczy podłogę, to potrącisz z wypłaty.

J.

• 1 month później...

Cześć witam wszystkich forumowiczów

Mam pytanie odnośnie kolejności prac, które przede mną. Stan obecny mojego domku to gotowe wylewki oraz tynki. Co robić teraz? Podłogi (terakota, panele), malowanie ścian czy wstawiać drzwi wewnętrzne?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam

Obecnie mamy stan surowy zamknięty budynek wymaga jeszcze wielu prac stąd prośba o poradę gdyż nie będziemy się przenosić na zimę i tak:

elektryk kończy

przyszły tydzień dgp z nawiewem

23.08 tynki

połowa września instalacje

koniec września posadzki

Pytania:

1. czy robić jeszcze przed zimą docieplenie poddasza (pewnie tak ale kiedy, żeb nie było problemów z wilgocią z tynkówi posadzek?)

2. czy docieplać domek razem z tynkiem zewnętrznym? reszta jw

3. czy wykańczać np podłogi (płytki) łazienki kuchnie?

czy poprostu po posadzkach dać sobie spokój do wiosny (nie damy rady wprowadzić się teraz gaz będzie dopiero w kwietniu) a malowanie i panele dopierow późną wiosną :)

proszę o dobre rady

mam podobny dylemat - mam już dość mieszkania w bloku w wynajmowanym mieszkaniu. Harmonogram prac mam bardzo podobny. Kończą już dach, elektryk swoje już zrobił, w następnym tygodniu będą wstawiane okna. Reszta podobnie jak wyżej - z tym że gaz będę miał od razu. Ogrzewanie będzie podłogowe na całej powierzchni + rekuperator z gwc. W takich warunkach, jak będę grzać oraz wentylować - to chyba można całą zimę coś robić? Niektórzy mnie straszą - że dom osiądzie, tynki popękają, glazura zacznie się odklejać itd. Jak to z tym jest? Ile wy czekaliście od położenia dachu z wykończeniem w środku?

Jeżeli masz prawidłowo wykonane fundamenty to nie ma prawa nic pękać. Jeżeli masz źle to może pracować/pękać cały czas.

Jeśli bym się czegoś obawiał to osiadania podłogi na (źle zagęszczonym) gruncie.

Jeżeli przed wylaniem chudziaka sprawdzałeś (np. prętem) zagęszczenie piachu pod chudziakiem i było dobrze, to nie powinno się zmienić. A osiadać może i kilka (naście) lat.

Czy chcesz tyle czekać?

Ważne żeby wylewki zrobić przed mrozami. Ja robiłem 23 grudnia a potem grzałem butlą z gazem i trząsłem portkami (nie zdążyliśmy z kotłem) żeby mróz im nie zaszkodził.

Róbcie tynki i wylewki jak najszybciej, bo późną jesienią i zimą schnie to fatalnie (lub wcale) jak się nie ma ogrzewania. Szczególnie wylewki pod parkiet muszą być suche na pieprz.

Edytowane przez panfotograf

izolacja cieplna dachu - stelaz i welna, nie mylic z kpl. zabudowa te mozemy rozpoczac po wyschnieciu posadzek,

... a co to znaczy wyschnięcie posadzek? U mnie parkieciarz sprawdzał wilgotność po 7 miesiącach i były jeszcze nie doschnięte.

Jeżeli nie masz pełnego deskowania i papy na dachu (a membranę paroprzepuszczalną) to nawet wilgotna wełna sobie doschnie, a wilgotność jaka jest podczas prac wykończeniowych nie może jej zaszkodzić. U mnie poddasze (wełna i kartongipsy) były robione razem z tynkami.

budynek przez caly ten czas musi posiadac sprawna wentylcje

...nie musi. Ja mam wentylację mechaniczną i świadomie nie była uruchamiana żeby jej nie zanieczyścić podczas prac wykończeniowych. Uchylanie wszystkich okien jest równie skuteczne.