tereska77 22.02.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 najperw elektryka, potem hydraulika A jakieś uzasadnienie ? Zeby podlaczyc alarm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.02.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 U mnie byly najpierw okna, potem elektryka, tynki, wm, oc, hydraulika i posadzki. Hydraulik wszedl przed samymi posadzkami. Brame garazowa mialam montowana po ociepleniu i wytynkowaniu garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.02.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 a jak położyć instalację elektryczną bez bramy garażowej? przeciez nie będzie zabezpieczenia przed złodziejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 22.02.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 a jak położyć instalację elektryczną bez bramy garażowej? przeciez nie będzie zabezpieczenia przed złodziejami. możesz montować bramę. Skoro okien nie niszczą przy tynkach to bramy również nie powinni zniszczyć, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 22.02.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 najperw elektryka, potem hydraulika Wręcz odwrotnie! Jak hydraulik położy rurki, to elektryk to obejdzie kablem. A jeżeli elektryk da dupy i położy przewody tam, gdzie ma być dopływ/odpływ/pion, to hydraulik niewiele zdziała > trzeba znowu wezwać elektryka, aby jedno z drugim nie kolidowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 22.02.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 możesz montować bramę. Skoro okien nie niszczą przy tynkach to bramy również nie powinni zniszczyć, prawda? Heh... Twój tok rozumowania jest co najmniej dziwny. Skoro nie zdemontowali okien, to nie zdemontują też bramy garażowej, także można śmiało wstawiać piec CO, bo idąc dalej tym tokiem, jego również nie ukradną, skoro nie zdemontowali okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 22.02.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Zagurski, Łukasz80 napisał nie niszczą a nie nie zdemontowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 22.02.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Zagurski, Łukasz80 napisał nie niszczą a nie nie zdemontowali To nic nie zmienia. Jedno nie implikuje drugiego. Stwierdzenie, że możesz montować bramę, jest co najmniej ryzykowne. Edytowane 22 Lutego 2014 przez Zagurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 22.02.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 To nic nie zmienia. Jedno nie implikuje drugiego. Stwierdzenie, że możesz montować bramę, jest co najmniej ryzykowne. ....nie pisałem nic o kradzieży. Włamanie może być na każdym etapie budowy. BTW. Ja miałem zamontowaną bramę, w garażu trzymałem narzędzia budowlane, gdy robiona była elektryka i inne instalacje w domu... ...pewnie, że można zrobić prowizorkę, ale po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.02.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ja będę miał/ ma prowizorkę. A po ostatnich rewelacjach sejmowych zastanawiam się czy aby w ogóle kupować bramę garażową, bo jak przywalą podatek to się nogami nakryję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotylozaur 22.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Co do bramy to tam gdzie ją kupuję powiedzieli, że zamontują ją jak będą wytynkowane ściany, choćby tylko pod samą bramę. Dodatkowo powinna być wylana posadzka pod bramę. Jak dla mnie to niepotrzebne sztukowanie. Co więcej tynkowanie po bramie wymaga czyszczenia mechanizmu, sprężyn itp. inaczej później skrzypi.Co do alarmu mam drzwi tymczasowe mam frontowe i pomiędzy garażem a domem, czujek na garaż nie potrzebuję, bo i tak nic tam nie ma.Co do pomysłu likwidacji garażu, też o tym myślałem, ale drzwi garażowe z automatem Gerdy kupię za ok. 3 tys. Drzwi zew. stalowe kupię za 1,5-2 tys? Trudno do podatku dopłacę te 150 zł rocznie… Myślałem, że zrobię teraz kiedy pogoda niepewna całe instalacje, a później tynki i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.02.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Dość newralgicznym punktem prac jest elektryka. Po niej musi być tynkowanie ścian bo inaczej znajdą się amatorzy ściągania przewodów ze ścian. Edytowane 23 Lutego 2014 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No to się już pogubiłem. Dawać elektrykę czy hydraulikę? Jak jeszcze nic nie ma to montować bramę garażową , czy tak jak piszą , że po tynkach i wylewkach czyli i po oknach, hydraulice i całej reszcie , tylko jak zabezpieczyć wtedy dom ? Deskami tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 23.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Na kiedy masz umowiony montaz okien?Zeby zamontowac brame, musisz przygotowac garaz, czyli musi byc ocieplony i otynkowany, a wiec wczesniej elektryk musi pociagnac wszystkie kable. Wylewki moga poczekac.Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie hydraulika w zaden sposob nie kolidowala z elektyka i hydraulik wszedl przed samymi wylewkami. Porozmawiaj z wykonawcami, zapytaj jak oni to widza. Jeszcze przed montazem okien, elektryk moze przyjsc i wykuc te wszystkie dziury na puszki, to niby takie pierdoly, a jednak troche czasu mu to zajmie.I po elektryce od razu tynki, zeby kable przykryc:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Okna dopiero gdzieś na jesien. Dalej nie wiem jak zabezpieczacie garaż jeżeli nie montujecie bramy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 23.02.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 To co Ty chcesz w srodku robic, jesli okien nie bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.02.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zabezpieczanie ma sens dopiero po wstawieniu okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 czytajcie ze zrozumieniem , przecież logiczne , że najpierw okna dopiero potem jakieś prace wewnątrz. ale co mi z tych okien jak brama do garażu nie zabezpieczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.02.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 róbta co chceta jak pisze poeta . każdy niech robi po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.02.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 U nas były okna, przeprowadzka na budowę i nocowanie podczas instalacji alarmu To był jednak błąd, bo potem hydraulicy mieli ogromne problemy przy robieniu instalacji w pionach aby ogromnymi wiertarami nie uszkodzić instalacji alarmowych! Dzisiaj robiłabym tak: przy odeskowanych otworach i wstawionych drzwi tymczasowych kucie podejść instal wodno-kanaliz-grzewczej przez hydraulików, potem okna i natychmiast nocowanie podczas wykonywania alarmu, elektryka razem z hydrauliką/np ciągnięcie rur oprócz tych po podłodze/, tynki, ciągnięcie rur po podłodze, wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts