Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
....mam dom w stanie surowym otwartym. Czeka mnie wykonanie instalacji elektrycznej , gazowej, cieplnej (CO-gaz), wod.kan., montaż okien (drewniane), tynki itd. W jakiej kolejności to wszystko robić ??? (.... bo zima, bo złodzieje...itd)

1. Instalacje "wkuwane" w ściany- zaczynasz od najgrubszych rur (piony i wywiewki kanaliz., piony wentylac., woda i c. o.).

2. Podtynkowe inst. el.

3. Tynki (bez ościeży okiennych).

4. Inst. natynkowe (gaz, ...?).

5. Osadz. okien, korekta i otynk. otworów, parapety itd.

Przy zagrożeniu dewastacją lub kradzieżą liczy się nie kolejość prac tylko tempo.

pozdrawiam

Nowicjusz, zapomniałeś o inst. elektrycznej.

Ja umówiłam jednocześnie elektryków i hydraulików (czasami przewody mogą kolidować np. z rurkami od grzejników). POnieważ miałam podłogówkę zrobiłam wylewkę (chociaż wszyscy zalecają najpierw tynki potem wylewkę) - nie chciałam aby mi zniszczyli styropian ani murarze ani myszki. Teraz wstawiam okna i będę tynkować a potem cała reszta.

ja robie tak:

- okna + drzwi + garaz (dom zamkniety)

- ocieplenie welna

- ubezpieczenie od spalenia i kradzezy materialow (warto zdazyc przed 22% vat)

- kominek (utrzymuje zima temperature dyzurna do pracy)

- elektryka + alarm

- plyty gk + osb

- instalacje co + woda

- wylewka + tynki (na wiosne)

ale i tak najgorsze to wymyslenie jakie meble gdize beda stac, tak aby np. nie miec kaloryfera a telewizorem ;-)

Narazie mam wylewki (robione na początku października), tynki chcę robić na końcu marca początek kwietnia, więc nie wiem w czym ci mogę poradzić.

Ale zupełnie się nie przejmuję tymi, którzy zarzucają nam, że przy takiem kolejności będę miała upapraną podłogę - zakryję dwiema wartstwami foli budowlanej.

A jak by mi zapaćkali pierwszą wylewkę to bym musiała wyrównywać bo przecież styropian też musi leżeć na równym.

Poza tym wylewka schnie dłużej od tynków, zwłaszcza taka jak moja kręcona na budowie, a nie z miksokreta. Więc wilgoć z wylewki nie wniknie w moje drewniane okna, i szybciej będę mogła wykańczać.

Sorry Nowicjusz, chyba wzrok mi już siada od przeglądania tego formu.

Piotr_bob - nie radzę montować płyt G-k przed tynkami i wylewkami. Ta woda trochę może je zmaltretować. Wełnę możesz zawsze zabezpieczyć folią, a płyt chyba już nie :(

Człowiek, a co robisz z tym kominkiem. Czy przypadkiem nie rozprowadzenie?

jeżeli tak to mogę się :lol:

Myśle że Nowicjusz ma dobrą kolejność.

Uwaga na okna! Jeżeli obsadzicie je na samym początku to może się okazać że po tynkach i wylewkach wasz budynek będzie schnąć o wiele dłużej!!! A i okna (drewniane) się jakoś wypaczają.

Kolejność Piot_boba uważam ze "ekstrawagancje" i odradzam.

Zgadzam sie tu z Moirą.

usmiech piekny ale nie robie rozprowadzania. kominek bedzie mi grzal salon z kuchnia na poddaszu i sypialnie za sciana (wystarcza 2 kratki). nie bede robil rozprowadzania w dol ze wzgledu na wentylator (kolejny wentylator mnie wyprowadzi z rownowagi, lubie cisze). boje sie tez ze zrobilby sie to kanal ktorym wszystkie dzwieki by wedrowaly po calym domu :(

gdzie go umiesciliscie? slyszalem ze w obudowie nie bardzo. jak dziala?

i ja mam kominek zaplanowany na poddaszu. wiec trzeba w dol powietrze skierowac.

Jeśli powietrze w dół to nie wiem.My grzejemy na poddaszu, a kominek na parterze.

Zastanawiam się czy nie możecie dać kominka na parterze, ja już grzeję narazie tylko kominkiem i wiem że z noszeniem drzew to jest troche kłopotu.

• 4 weeks później...