mly 20.02.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Pisze o tym dokladnie Murator z zeszlego roku chyba nr 10 albo cos kolo tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 20.02.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Murator nr 9/2003 - 22 kroki do wykończenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 20.02.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 rok 2003 numer z Września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 No i mam kwadraturę koła Okna będą drewniane. Producent zaleca montować je 2 tyg. po zakończeniu prac mokrych (tynki, wylewki). Ale żeby te prace zrobić trzeba położyć całą elektrykę (kable elektryczne, rozdzielnie, komputerowe, antenowe, głośnikowe itp.) i instalacje c.o, kanalizy, c.w.u. i co tam jeszcze pod tynkami i w podłogach będzie. Ale jak to kłaść jak nie ma żadnego zabezpieczenia domu - brak okien i brak alarmu (bo nie ma okien) - PRZECIERZ TO WSZYSTKO NASI ZDOLNI RODACY W NOCY WYNIOSĄ wyrywając ze ścian i podłóg. Czy może ktoś zrobił to w innej kolejności, najpierw okna DREWNIANE a potem cała reszta? Ale czy nie było potem problemów z oknami (wypaczone ramy, lakier odpryskiwał itp.) Ja myślałem o czymś takim żeby okna szczelnie owinąć folią Strech, tzn. oddzielnie ramy i oddzielnie skrzydła. Czy ktoś tak robił? A może są jakieś lepsze metody? Jeśli ktoś już przerabiał ten problem to bardzo proszę o rady. Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 10.03.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 jeśli obawiasz sie o zapędy rodaków, to bardziej uważaj na okna niż kilka przewodów wystających ze ściany. Niestety kolejność powinna być taka jaką podałeś na początku. pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 10.03.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Proszę o poradę.Aktualnie posiadam zalene fundamenty, wykonawca doradza mi wykonanie posadzki, wiąże się to z ułożeniem wszystkich instalacji schowanych w posadzce i pod nią (woda, CO, kanalizacja). JA chcę tego uniknąć, zaproponowałem wykonawcy ułożenie tylko tych instalacji które będą schowane pod posadzką (kanalizacja) i zalać to po ugęszczeniu chudym betonem. Wodę i CO chcę ułożyć na etapie ocieplania posadzki i wykonywania ostatecznych wylewek.Czy słusznie założyłem sobie taką kolejność, proszę o rady lub uwagiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 10.03.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 piasek, chudy beton, papę i w-wę wyrównawczą owszem, ale ocieplenie i wylewki razem z instalacjami na samiutkim końcu. nawet jeżeli masz zamiar skończyć i wprowadzić się przed zimą. zawsze jest jakieś zabezpieczenie jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 10.03.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Zrób tak, jak mówisz, nic poza kanalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Okna i drzwi zakłada się w niecały dzień, a powiesić potem tego samego dnia "roboczo" alarm to żaden problem. Rozmawiałem na ten temat z ludźmi z Juventusa. A mając już instalację alarmową, nawet najprostszą trudno "roboczo" zainstalować okna. Czyli rozumiem, że zostaje Pan Kazio, który pilnuje dzień i noc naszego dobytku. Może jednak da radę to jakoś wykombinować, ale mi niestety nic do głowy nie przychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 10.03.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 My mielismy podobny problem. Dom jest pod lasem i ktos musi go pilnowac. W koncu zdecydowalismy, ze bierzemy urlop, kupujemy agregat (nie mamy jeszcze pradu). montujemy okna, drzwi, brame garazowa tego samego dnia. Nastepnego dnia wchodzi ekipa ocieplajaca + siatka + klej. W tym samym czasie ma przyjechac wklad Tarnawa. Po styropianie kolej na alarm i wszystko w srodku czyli elektryka, wod-kan i tynki gipsowe. Na koniec wylewki miksokretem, ktore sa ponoc dosyc suche. Zobaczymy jak to wszystko sie zgra. Troche strachu mamy, ale coz mozemy innego zrobic? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 10.03.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dokładnie nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 10.03.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Bardzo dobrze sobie to zakładasz. Postaw ściany, strop, dach, wstaw okna, drzwi i dopiero weź się za posadzki i tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 bierzemy urlop, kupujemy agregat (nie mamy jeszcze pradu). montujemy okna, drzwi, brame garazowa tego samego dnia. Nastepnego dnia wchodzi ekipa ocieplajaca + siatka + klej. W tym samym czasie ma przyjechac wklad Tarnawa. Po styropianie kolej na alarm i wszystko w srodku czyli elektryka, wod-kan i tynki gipsowe. Na koniec wylewki miksokretem No właśnie producenci okien drewnianych nie dopuszczają (czasami pod rygorem utraty gwarancji np. Gebauer) montażu tych okien wcześniej niż ok. 2 tyg. po zakończeniu prac mokrych w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpz 10.03.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Mojemu znajomemu wycieli okna z pianki.W niecałą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 To też mam na uwadze Normalnie można się pochlastać. Zabije dziury dechami i będę robił środek A jeszcze jedna rzecz: Jak wyglądały Wasze drzwi zainstalowane wcześniej po zakończeniu budowy? Nie uległy uszkodzeniu, podrapaniu itp. rzeczom podczas wnoszenia i wynoszenia różnych rzeczy? A może robiliście drzwi na czas budowy - takie z dech na łańcuch? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 10.03.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Też mam dobre okna drewniane i nikt nie stawiał wymagań, że po tynkach...Uważamy ( po własnych złych doświadczeniach), że najlepiej robić tak: okna, prąd, tynkowanie ścian, instalacje podłogowe (pod grzejniki sobie podkują), posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 mada !!!!dzięki, jest w końcu ktoś kto zrobił tak jak ja chce.Proszę, napisz coś więcej: czy zabezpieczyliście jakoś specjalnie skrzydła i futryny, jakiej firmy to okna, czy nic się nie stało z nimi? Wielkie dziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 23.05.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Pytanie do tych co budowali i nie tylko !! Jaka byłaby wskazana kolejność poszczególnych prac wykończeniowych od stanu surowego otwartego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 24.05.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Wydaje mi sie, ale tylko wydaje, ze trzeba doprowadzic do stanu surowego zamknietego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 24.05.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 poczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts