Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli ściany otynkowane, a może nawet pomalowane, wylewka na podłodze, elektryka z całym osprzętem założona, okna i parapety są, może nawet drzwi wewnętrzne zamontowane, a na balkonie gres (o ile wiem, taki jest typowy standard wykończenia przy odbiorze mieszkania)? Czyli nie ma praktycznie nic do roboty :lol: . Pozostaje Ci:

- ustalić co potrzeba przerobić, wyburzyć itp. i ewentualnie to zrobić

- rozplanować co ma gdzie być w łazience i kuchni,

- jeśli nic, zaprosić hydraulika do zarobienia podejść do baterii, sedesów itp.

- wyrzucić hydraulika, wezwać innego i naprawić co obaj zepsuli

- zaprosić glazurnika (lepiej niech nie fuguje przed parkietem - jeśli naturalny)

- założyć ościeżnice drzwi wewnętrznych, gby jednak ich nie było

- jeśli winszujesz naturalny parkiet, zaprosić dobrą ekipę do przyklejenia, wycyklinowania i polakierowania, jak panele, wykładzinyu albo coś w tym stylu, lepiej połóż sam,

- pomalować alby w inny sposób upiększyć ściany;

- zmontować meble kuchenne

- umyć okna i całą resztę

- powiesić lampy, lustra itp.

- powiesić zasłonki jeśli lubisz i obrazki, jeśli żona lubi

- wnieść meble i kwiaty

- przed drzwiami ułożyć wycieraczkę

- nalać sobie czegoś dobrego

- usiąść i włączyć TV, radio czy co tam lubisz

• 1 month później...

Witam wszystkich,

Potrzebuje rady jakie prace wykonywac kolejno. Mam dom w stanie surowym - bez okien i dzwi, przykryty folią i blachodachówką, ocieplenie styropian 2x5cm między K3 i Maxem, woda w drodze, słup energetyczny w rogu działki, brak szamba i źródła ogrzewania. Liczę na Waszą pomoc.

Dużo zależy od tego co chcesz osiągnąć i kiedy oraz na co masz pieniądze, jak bardzo okolica jest podatna na kradzieże, itp. Jeśli Ci się strasznie nie spieszy, to w tym roku załatw przyłącze elektryczne i czekaj do wiosny, potem elektryka, tynki, okna (mogą być przed elektryką jesli plastikowe) itd. Poczytaj wątki na Forum na ten temat - były ich chyba dziesiątki.

• 2 weeks później...
Witam. W tym roku kończę stan surowy otwarty. Wczesną wiosną zamierzam na podbeton położyć ocieplenie i......... ale chyba najpierw elektryk, przedtem jeszcze okna,(poziomy kanalizacyjne są),potem gaz, c.o. ,c.w.u, odkurzacz centralny, , drzwi zewn, wewn., ocieplenie, tynki wewn, zewn, podłogi ......no właśnie jaka kolejność ? Dzięki , pozdrawiam

Taki temat jest już szeroko opisany na forum. Mogę Ci powiedzieć jak będzie u mnie. Obecnie mam stan surowy otwarty z pokryciem dachowym. Wymieniam kolejność prac podstawowych:

1. Okna, drzwi zewnętrzne (okna będą plastikowe)

2. Instalacja alarmowa

3. Elektryk

4. Tynki wewnętrzne

5. Ocieplenie +tynk zewnętrzny, opastka z płytek klinkierowych, parapety

6. Równolegle: instalacje wewnętrzne, CO (na parterze podłogowe), woda, kanalizacja.

7. Wylewki (pomieszczenie gospodarcze - wylewka przed instalacją kotła CO i innych urządzeń)

8. Kominek, podłogi, schody,

9. Malowanie, instalacja urządzeń sanitarnych

10. Ułożenie bruku.

Rzeczywiście temat był szeroko wałkowany. Ale do tego co napisał Marek30022 (mam nadzieję że się nie obrazi) kilka uwag:

A) Elektryk - często elektryk jest 2 razy (1 - ciągnie przewody itd. 2 - instaluje włącznki i kontakty docelowe itd.) Ten pierwszy etap można zrobić przed oknami (ale raczej niewiele wcześniej - bo przy obecnej cenie miedzi to ukraść mogą) - drugi to oczywiście już przy wykończeniu - po malowaniu (albo samemu)

B) Alarm - lepiej kabelki przeciągnąć przed oknami a razem z oknami uruchomić alarm. I oczywiście najlepiej okna i drzwi zewnętrzne tego samego dnia (jeśli się da). Ale to zależy od tego na ile dobre macie drzwi prowizoryczne.

C) Chyba lepiej wode i CO rozprowadzić przed tynkami (u mnie elektrycy i hydraulik byli jednocześnie - wydaje mi się że nie przeszkadzali sobie wcale) - będzie mniej kucia później.

Pozdrawiam