tptptp 05.11.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 1. płot i ogrodzenie dobry dodatek to pies, piec na mokre ciuchy i cieć 2. elektryk ( uważaj Cu w cenie u g...i okradających budowy) razem z oknami i tymczasowymi drzwiami (ale solidnymi) Z okien nie zdejmuj foli dopiero przed wprowadzeniem3. dach i wykończenie kominów by nie brudzić ani rozbierarać pokrycia dachowego4. tynki wewnętrzne najlepiej wiosną i nie suszyć a wietrzyć5.ocieplenia wewnętrzne pomiętaj o paro i wiatro izolacji6.hydraulika po tynkach bo zapłaczesz nad czyszczeniem rur a szkoda czasu i fatygi na zabezpieczenie7. ostateczne drzwi i bramy dojazdy, chodniczki i czarnoziem na działkę przy rozsypywaniu przebierz z chwastów8. posadzki (miesiąc na schnięcie) ale ja żałuje, że zrezygnowałem z podłogi z desek, co kto lubi9. malowanie, wszelkie montaże, i parkiety.10. Tynki zewnętrzne, klinkiery etc.- materiały musisz przechować w dobrych warunkach,jak będziesz mieszkał to będziesz kontrolował jakość prac wewnątrz sobie poprawisz na zewnątrz musisz mieć rusztowanie, nie wierz w drabiny, budynek pracuje, osiada i lepiej by juz był obciązony i długo stał11. parapetówa12 wprowadz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.11.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Rzeczywiście temat był szeroko wałkowany. Ale do tego co napisał Marek30022 (mam nadzieję że się nie obrazi) kilka uwag: A) Elektryk - często elektryk jest 2 razy (1 - ciągnie przewody itd. 2 - instaluje włącznki i kontakty docelowe itd.) Ten pierwszy etap można zrobić przed oknami (ale raczej niewiele wcześniej - bo przy obecnej cenie miedzi to ukraść mogą) - drugi to oczywiście już przy wykończeniu - po malowaniu (albo samemu) B) Alarm - lepiej kabelki przeciągnąć przed oknami a razem z oknami uruchomić alarm. I oczywiście najlepiej okna i drzwi zewnętrzne tego samego dnia (jeśli się da). Ale to zależy od tego na ile dobre macie drzwi prowizoryczne. C) Chyba lepiej wode i CO rozprowadzić przed tynkami (u mnie elektrycy i hydraulik byli jednocześnie - wydaje mi się że nie przeszkadzali sobie wcale) - będzie mniej kucia później. Dodatkowe wyjaśnienia. Okna, drzwi i instalacja alarmowa - zostawiłem sobie trzy dni urlopu, będę pilnował razem z moją wilczycą - damy radę. Dlaczego najpierw tynki a później CO. Na parterze pędzie podłogowe i trudno będzie uchronić go przed uszkodzeniem przez tynkarzy jeśli przyjmę odwrotną kolejność. Pracę wewnątrz i na zewnątrz będą wykonywać ci sami ludzie, to po ułożeniu instalacji CO i wodnej uzupełnią ewentulane braki tynku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.11.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 wode kanalizacje zrób przed tynkami centaralne ogrzewanie (np.w przypadku rozdzielaczy) puść rury zasilające kocioł rozdzielacz także przed tynkamireszta C.O. po tynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 11.11.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 1. płot i ogrodzenie dobry dodatek to pies, piec na mokre ciuchy i cieć 2. elektryk ( uważaj Cu w cenie u g...i okradających budowy) razem z oknami i tymczasowymi drzwiami (ale solidnymi) Z okien nie zdejmuj foli dopiero przed wprowadzeniem 3. dach i wykończenie kominów by nie brudzić ani rozbierarać pokrycia dachowego 4. tynki wewnętrzne najlepiej wiosną i nie suszyć a wietrzyć 5.ocieplenia wewnętrzne pomiętaj o paro i wiatro izolacji 6.hydraulika po tynkach bo zapłaczesz nad czyszczeniem rur a szkoda czasu i fatygi na zabezpieczenie 7. ostateczne drzwi i bramy dojazdy, chodniczki i czarnoziem na działkę przy rozsypywaniu przebierz z chwastów 8. posadzki (miesiąc na schnięcie) ale ja żałuje, że zrezygnowałem z podłogi z desek, co kto lubi z tym klinkierem to nie tak . Trzeba go zrobic przed oknami oczywiscie jesli caly domek jest z klinkieru. Jesli nie zachowasz tej kolejnosci to cegly przy krokwiach zle sie kladzie i bedzie nieladnie 9. malowanie, wszelkie montaże, i parkiety. 10. Tynki zewnętrzne, klinkiery etc.- materiały musisz przechować w dobrych warunkach,jak będziesz mieszkał to będziesz kontrolował jakość prac wewnątrz sobie poprawisz na zewnątrz musisz mieć rusztowanie, nie wierz w drabiny, budynek pracuje, osiada i lepiej by juz był obciązony i długo stał 11. parapetówa 12 wprowadz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 12.11.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Koledzy a co powinno być pierwsze: tynki wewnętrzne czy podłoga (zalanie podłogówki). Z tego co czytałem na tym forum teoretycznie niby tynki. Ja jadnak zrobiłem odwrotnie, miesiaąc temu wylałem posadzki a w przyszłym roku robię ściany działowe elektrykę i tynki. Sądzę że kolejność robót można uzależnić od jaości robót wykonywanych przez ekipę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.11.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 sławek d a ja myślę że Panowie od C.O. namówili cie na taki sposób wykonania kolejności prac (pewnie nie było roboty albo zawsze - może wskoczyć parę groszy w końcu to nie ich problem) pewnie że tak można zrobić może tynkarze wytynkują Ci ściany a potem sufit (przecież można przysłonić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akak69 17.11.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Wielkie dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 05.01.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Jaka jest poprawna kolejność prac wykończeniowych, co robimy najpierw ?Elektryka, hydraulika i co dalej...???Będę wdzięczna za sugestie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 05.01.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Zrób najpierw hydraulika a poźniej elektryka. Bedzie dla nich wygodniej. Potem albo bo tynki albo wylewki, ocieplenie podasza, kafle i podłogi i mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 05.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Już było na ten temat. Ale to co piszesz to dopiero początek. Po hydrałlice i elektryce można wszystko co jest związane z wykończeniówką, tzn ( jeśli nie masz okien to okna i tu zależy czy drewniane czy plastiki) okna, tynki ,( ktoś pisał że okna drewniane po tynkowaniu i wylewkach ja mam plastiki dlatego przed tynkowaniem miałem okna, centralne, wylewki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 05.01.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Sluchajcie, od paru dni przymierzalam sie wlasnie do takiego zapytania.Mecze sie, spac po nocach nie moge, przegladam muratory.Moja budowa jest dosc skomplkowana, bo budujemy razem z rodzicami dom, ktory bedzie mial trzy kondygnacje kazda dla oddzielnej rodziny+ klatka schodowa. Kompletnie nioe wiem od czego zaczac, bo chcialabym aby kazdy mial swoj piec (pomieszczonka juz zrobilismy wg. norm) no ale przylacze jest tylko jedno to pierwotne moich rodzicow (dzialka z dziada pradziada z chalupka ze wszystkimi mediami) Kompletnie nie wioem jak to rozwiazac, bo wiadomym jest ze rozliczac chcielibysmy sie kazdy osobno, moga byc chociaz podliczniki, ale jakie mozna a jakie nie to wlasnie nie wiem. Sluchjcie, bardzo chetnie wyszykulabym, ale jak to okreslic w wyszukiwarce? Bo ten plan co po kolei to moglby byc stworzony, tylko taki dokladny wiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 05.01.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Batonik, czy pytasz ogólnie o kolejność prac wykończeniowych, czy o sposób rozwiązania instalacji CO i ciepłej wody? Jeśli to drugie, to lepiej załóż oddzielny wątek i napisz więcej szczegółów. Czy problemem jest jak rozliczać się za gaz jeśli jeśli każdy "lokal" będzie miał odrębny piec, a jest jeden licznik gazu na przyłączu? Czy raczej myślisz o jednym kotle i wspólnej instalacji (powinno wypaść być taniej) i jakimś rozliczaniu za zużyte ciepło i ciepłą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 05.01.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Fajnie, że jest jeszcze ktoś kto też ma ten sam dylemat "kolejność" U mnie okna będą plastiki, a problem dotyczący działki to taki, że nie mam prądu, planowana dostawa 2006. Grunt, że sąsiad ma prąd:) Czyli :-Hudraulika-Elektryka-OKNA????-Tynki-Poddasze/ocieplenie dachu-Wylewki -i reszta wedle gustu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 05.01.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Jeszcze jedno pytanie, które najbardziej mnie intryguje.Kiedy CO i podłogówka,oczywiście, że przed wylewką, jednak w obawie o zniszczenie styropianu, zastanawiam się jak to tech rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 05.01.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 CO można po tynkach, nie będzie wiele kucia żeby zrobić wyprowadzenia do grzejników. Jeśli chodzi o podłogi, to u mnie styropian i folia był po tynkach i ociepleniu dachu. Zaraz potem podłogówka (żeby żadna inna ekipa nie łaziła po styropianie) i od razu wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 05.01.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Coś było już na ten temat, np. tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31860&highlight=kolej%2A+wyko%F1cz%2Ai tu:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10003&highlight=kolej%2A+wyko%F1cz%2APozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 05.01.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 06.01.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Bardzo dziekujemy za podpowiedz do linkow, mysle, ze o to chodzilo. A jesli chodzi o moje zapytanie dotyczace przylaczy to stworzylam nowy watekhttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=517218#517218moze cos wiecie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 06.01.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 wiekszoc osob poleca najpierw instalacje, potem dopeiro wprawienie okien, nie boicie sie ze zwina instlacje? zastanawiam sie wlasnie nad odwrotna kolejnoscia, najpierw okna, potem wszytsko to co dotyczy srodka domu, zeby bylo trudniej wyniesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 07.01.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Honorata, z tego co sie zorientowalam, to pozniej ludzie polecaja wstawiac tylko okna drewniane, zeby wilgoc z tynkow i wylewki tych okien nie wypaczyla. Okna PCV jak najbardziej na poczatku mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts