Bard13 07.01.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 wiekszoc osob poleca najpierw instalacje, potem dopeiro wprawienie okien, nie boicie sie ze zwina instlacje? zastanawiam sie wlasnie nad odwrotna kolejnoscia, najpierw okna, potem wszytsko to co dotyczy srodka domu, zeby bylo trudniej wyniesc Kwestia, kiedy chcecie zacząć wykończeniówkę. Ze względu na schnięcie tynków i wylewek polecam najpierw obtynkować, wylać posadzki a po jakimś czasie wstawiś i obrobić okna, domek przeschnie jak ta lala. U nas schło wszystko 2 miesiące do okien i już mieszkamy a zaczęliśmy 6 czerwca. W domku suchutko aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.01.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Proszę o opinie czy najpierw osadzić drzwi wew. z ościżami czy najpierw położyć panele ( albo parkiet) lub kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 21.01.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Moim zdaniem zdecydowanie najpierw drzwi potem parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeczek 21.01.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 najpierw drzwi z ościeżnicami, to są elementy zabudowy które trzeba jakoś obrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.01.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Właśnie tego dowiadywałem się w sklepie z drzwiami. Powiedzieli żeby spokojnie poczekać z tym jak będzie ułożona klepka a nawet pomalowane ściany. Wtedy ekipa zamontuje futrynkę, listwy obejmujące i drzwi. Ja czekam, wczoraj nawet zacementowałem otwory w wylewce przewidziane na futrynę... Jeśli jednak zrobiłem błąd to proszę o alarm!!!. Moge to jeszcze cofnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.01.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Sprawdziłem jeszcze na stronie Stolarki Wołomin. Cytat z instrukcji montażu:"1. Przygotowanie.Montaż ościeżnicy należy wykonywać po pracach wykończeniowych podłóg i ścian (malowanie, tapetowanie, terakota, parkiet)."więc chyba ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 21.01.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 My robiliśmy najpierw podłogi. Właściwie chyba znaczenie ma tu tylko wyglad - szczególnie jeśli podłoga jest pływająca - wtedy jeśli najpierw jest ościeżnica, to trudno jest ładnie obrobić granice podłogi. Jeśli ościeżicę osadzamy jak jest podłoga, to maskuje ona dylatację. Z drugiej strony - mając położoną podłogę trzeba uważać, żeby ekipa montująca drzwi jej nie zniszczyła - wiadomo - ciężkie narzędzia itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 21.01.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Nie ma to większego znaczenia tylko w przypadku ościeżnic nastawnych.Trudno wstawiać drzwi z typową ościeżnicą metalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logard 16.03.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 wiem że to było ale nie mogę znaleźć tego postu. ktoś kiedyś podawał piękną ściągę wszystkich prac od zakupu działki po wprowadzenie się do domu. może ktoś mi poda link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 16.03.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 mam w ulubionych więc się podzielę:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16256pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logard 16.03.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 wielkie dzięki!!! tego szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 16.03.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 No to mnie też się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigniew L 30.03.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 WITAM, MAM DYLEMAT JESTEM W TRAKCIE ORGANIZOWANIA PRAC I NIE DO KOŃCA WIEM JAKĄ KOLEJNOŚĆ POWINNY ONE MIEĆ. TZN PO PIERWSZE ELEKTRYK TO JASNE, A CO DALEJ ??? INST. C.O. CZY MOŻE TYNKI, KIEDY OKNA, DRZWI, OCIEPLENIE ITD. I JESZCZE JEDNO CO DO TYNKÓW TO CZY TRADYCYJNE CEMENTOWO PIASKOWE I PÓŹNIEJ GŁADŹ A MOŻE INACZEJ, KTO WIE TO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ I Z GÓRY DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 31.03.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 WITAM, MAM DYLEMAT JESTEM W TRAKCIE ORGANIZOWANIA PRAC I NIE DO KOŃCA WIEM JAKĄ KOLEJNOŚĆ POWINNY ONE MIEĆ. TZN PO PIERWSZE ELEKTRYK TO JASNE, A CO DALEJ ??? INST. C.O. CZY MOŻE TYNKI, KIEDY OKNA, DRZWI, OCIEPLENIE ITD. I JESZCZE JEDNO CO DO TYNKÓW TO CZY TRADYCYJNE CEMENTOWO PIASKOWE I PÓŹNIEJ GŁADŹ A MOŻE INACZEJ, KTO WIE TO PROSZĘ O PODPOWIEDŹ I Z GÓRY DZIĘKUJĘ ja miałam najpierw elektryka (a jeszcze najpierw projktanta, bo na etapie elektryka musisz już wiedzieć, gdzie chcesz mieć kinkiet, gdzie zmywarkę, gdzie lustro itd.), tynki i co to chyba tak w miarę równolegle, zależy jak to co masz rozwiązane. Okna wcześniej, tzn. w stan surowy drzwi na razie mam robocze. ocieplenie po oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 31.03.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 proponuję: 1) elektryk2) okna jeżeli plastikowe3) tynki4) instalator co, wod kan gaz5) wylewki Oczywiście okna mogą być przed elektrykiem, ale ja wolę najpierw elektryka. Jeżeli wstawię okna, a potem ileś dni będzie pracował elektryk to opóźni się tynkowanie. Moim zdaniem dobrze jest tynkować wewnątrz jak najszybciej po wstawieniu okien, bo jak długo chcemy mieć okna tylko na piance? Obtynkowane są nieco bezpieczniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 31.03.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 proponuję: 1) elektryk 2) okna jeżeli plastikowe 3) tynki 4) instalator co, wod kan gaz 5) wylewki biedny elektryk, zawieje go )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 31.03.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 proponuję: 1) elektryk 2) okna jeżeli plastikowe 3) tynki 4) instalator co, wod kan gaz 5) wylewki Ocieplenie i drzwi dopiero gdy wylewki wyschną. Z oknami nie musisz się również śpieszyć, bo glify możesz obrobić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 31.03.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Najpierw okna, potem jak wyzej. Dom musi byc chociaz w ten sposob zabezpieczony przed przypadkowymi zlodziejami, czy nawet dzieciakami z sasiedztwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 31.03.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 jeden z wykonawców - solidny polecony budowniczy domów - zaproponował mi, że najpierw zrobi co trzeba włącznie z wylewkami a potem przyśle hydraulika - na moje pytanie: i co ten hydraulik może będzie kuł pod rury kanalizacyjne ? nic nie odpowiedział - i jak to wziąć poleconego solidnego fachowca do budowania domu ? a może miał rację ? pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 31.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 jeden z wykonawców - solidny polecony budowniczy domów - zaproponował mi, że najpierw zrobi co trzeba włącznie z wylewkami a potem przyśle hydraulika - na moje pytanie: i co ten hydraulik może będzie kuł pod rury kanalizacyjne ? nic nie odpowiedział - i jak to wziąć poleconego solidnego fachowca do budowania domu ? a może miał rację ? pozdr Ewa polecam nie kontaktować się z osobami polecającymi, nawet jeśli to rodzina :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts