Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi Drodzy

Dawno tutaj nie zagladalam - budowa na odleglosc to jednak bardzo obciazajace psychicznie zajecie. Stan na dzien przedstawia sie nastepujaco:

dach jest pokryty dachowka (podwojna eska) i ocieplony od zewnatrz - po to, aby sliczne krokwie byly widoczne od zewnatrz. Dachu jeszcze nie widzialam - ostatni raz bylismy tam w pol. listopada, a majster kladl dachowki w grudniu. Ponadto stolarz robi mi okna tradycyjne, plus okiennice i drzwi tarasowe & balkonowe - Tomku, niech on mi prosze te okna skonczy, zanim zabierze sie za dalsze roboty ;-)

Dalam tez zlecenie na wykonanie podlog drewnianych i szalowki - przestraszylam sie, ze drewno tak drozeje. Poplacilam zaliczki, prawie rozliczylam dach i, jakby powiedzial Tomek robiac charakterystyczny ruch palcami, zabraklo mi czasu.

Ale pomalu zamierzam ocieplic i otynkowac - Tomku, podobno ten twoj majster jest OK, musze do niego zadzwonic, potrzebuje instalacji elektro i hydro. W wakacje ma przyjechac brat mojego narezeczonego, zlota raczka i panowie maja klas podlogi. Tomku, masz jakies kontakty? A tak to musze do Ciebie w koncu zadzwonic i poplotkowac o miejscowych.

Sauna i kominkiem z wkladem jestem zainteresowana (tym bardziej, ze z z lazeinki wyszedl mi salon lazienkowy, kosztem salonu tradycyjnego, niestety), podobnie jak tradycyjnymi kozami - moze ktos zna kogos, co chce sie ich pozbyc?

To straszne, co piszecie na temat dojadzdu zima. Nasz yarisek w lancuchach? O rety, ale dla mnie to bedzie temat nie wczesniej, niz pod koniec roku, o ile czas (tutaj charakterystyczny ruch palcami) pozwoli.

Ucalownia dla wszystkich budujacych Krzyzakow, Mazurow i Warmiakow

Witaj agana w naszej warmińsko- mazursko- mazowieckiej grupie :D .

Jeziorka, napisz coś więcej o tych tradycyjnych oknach, czy to będą skrzynkowe, polskie itp.? Ciekawa jestem również ceny? U mnie na wiosnę rusza akcja OKNA i OKIENNICE. O drzwiach już pisałam :roll:

Jakie okiennice robisz do swojej chałupki? Z jakimi okuciami?

Dziękuję za powitanie mojej osoby i "odzew na hasło". Jerzysio już podał mi jeden namiar (dzięki), Anetacz ma mi podać drugi, a po weekendzie sprawdzę namiar od Aneski. Fajnie tu u Was. Będę częściej zaglądać i informować o swoich poczynaniach (to długa jeszcze droga). Pozdro dla wszyskich.

A dzisiaj jest piątek i fajnie świeci słońce!

Witam nowych członków naszej grupy. Aby grupa rosła w siłę a członkowie żyli dostatniej! :wink:

Jeziorka, w ten weekend wyjatkowo nie jadę do chałupy. Pojadę dopiero za tydzień i zostanę kilka dni, bo w poniedziałek będzie montowana sauna!

Zapraszam więc na wtorek :) O ile śnieg nie spadnie do dojazd jest do mnie obecnie bezproblemowy. Śnieg topnieje znaczy się wiosna idzie.

Sauna będzie duża - wewnątrz 2 m x 2 m więc cała nasza grupa może odbyć tam spotkanie robocze.

U mnie sporo się zmieniło od waszej ostatniej wizyty, ale w dalszym ciągu jest to plac budowy. :evil:

Mogę porozmawiać z panem Romkiem o Twoich życzeniach. Ekipa która robiła mi dach jest godna polecenia. Zrobili mi również całą łazienkę - instalację wodociągową, kanalizację, tynki (super) kafelki. Nie tykali sie tylko instalacji elektrycznej. Musiałem zrobić sam. Jedyny mankament to robią dość powoli, ale naprawdę czysto i starannie.

Całkiem na poważnie zapraszam. Informacje o dojeździe mogę dać na priva, bo jak zjadą się wszyscy forumowicze to się nie pomieścimy. :wink: Uroczyste otwarcie sauny planowane jest na wtorek 22 lutego. :)

Witajcie

okna beda skrzynkowe, tradycyjne. Takie bardzo chcielismy. Potem pojawila sie wersja z szybami zespolonymi, ale znowu wrocilismy do skrzynek. Chcielismy sami je malowac troche sciac koszty, ale oczywiscie okazalo sie to nierealne. 6 okien 1,20 x 1,20 plus parapety i okiennice, plus drzwi balkonowe okiennice plus drzwi tarasowe i okiennice cos. ok.6 tys. zl. Co do okuc - jakie polecacie? zdaje sie na mojego majstra. Tomku, co do ekip porpzmawiamy tel. Dach jest juz zrobiony (podbitki nie bede robic), ale wlasnie ocieplenie, tynki i hudraulika przede mna. Drydne w przyszlym tyg, ok?

Milego weekendu

Witajcie

okna beda skrzynkowe, tradycyjne. Takie bardzo chcielismy. Potem pojawila sie wersja z szybami zespolonymi, ale znowu wrocilismy do skrzynek. Chcielismy sami je malowac troche sciac koszty, ale oczywiscie okazalo sie to nierealne. 6 okien 1,20 x 1,20 plus parapety i okiennice, plus drzwi balkonowe okiennice plus drzwi tarasowe i okiennice cos. ok.6 tys. zl. Co do okuc - jakie polecacie? zdaje sie na mojego majstra.

My też mamy dylemat. W okolicy jest dobry producent okien jednoramowych z szybami zespolonymi. 7 okien + drzwi balkonowe ok. 7tyś. Odpada malowanie, szklenie, uszczelki.

Stolarz miejscowy za same ramy do okna tzw. polskiego /takie jak skrzynkowe tylko otwierane na zewnątrz i do środka/ nie malowane, bez szyb, uszczelek chce 350zł. Wychodzi taniej, ale one nigdy nie bedą tak pomalowane /zabezpieczone/ jak te jednoramowe.Dochodzi jeszcze problem z okiennicami przy oknach otwieranych na zewnątrz. Bezsprzecznie okna skrzynkowe mają swój urok. Twoja cena za okna i okiennice wydaje się korzystna.

Katja

okna będą otwierane do środka, bo jak inaczej zamkniemy okiennice? Pierwsza wersja skrzynkowych miała właśnie być, jak u Ciebie. Z szybami oczywiście. Dojdzie farba, klamki do okien i nie wiem, co jeszcze. Może u gościa jeszcze zamówimy do kompletu drzwi wejściowe - nie muszą być superantywłamaniowe, bo możliwoście wejscia do środka innymi otworami (Taras, balkon, 6 okien) aż nadto.;-) Im wiecej zamawialiśmy, tym bardziej spadała cena jednostkowa. W dodatku jeszcze udało się zorganizować rachunek na całość (za cegły, cement itp...), mimo że zapłaciliśmy tylko zaliczkę i coś tam w rozliczeniu dostanę z powrotem.

Pozdrowienia