Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłem wlaśnie przegląd w szafie. Mamy tylko kolorowe prześcieradła :(

Jest duży, biały obrus używany na święta, ale mam wątpliwości...

Może kupię jakieś białe prześcieradło. Ale gdzie to sprzedają?

Wiaderka mam, ale plastikowe, czarne i trochę zbyt duże :(

Może garnek? :D

Nie pojechałem, bo jak doniósł sąsiad do którwgo udało mi się dodzwonić , spadło dużo śniegu i na drodze dojazdowej 5 km są zaspy nie do przejechania. Pług przejdzie w poniedziałek lub wtorek. :evil:

Można na to spojrzeć z innej strony, takie odcięcie od świata moze być bardzo romantyczne.

Tomek Ty się zaopatrz w konia i sanie 8)

Mamy marzenie posiadania kilku koników polskich czyli tarpanów. Mimo, że małe, są nieprawdopodobnie wytrzymałe i można je osiodłać. Chyba nie bedzie problemu z zaprzęgnięciem ich do sań :D

Nigdzie nie mogę nabyc białego prześcieradła. Są tylko kolorowe.

Robię rozeznanie 8).

Mam starą chałupę z bali i z jednej strony chciałabym ciepłe okna współczesne, dałoby się opaski, okiennice, oczywiscie odpowiedznie podziały. Ale z drugiej marzą :roll: mi się takie sielskie okna tzw. polskie, czyli skrzydła wew. otwieraja się do wewnątrz, a zew. na zewnatrz. Podobne do skrzynkowych, tylko, że w "prawdziwej" skrzynce wszystkie skrzydła otwierają sie do wewnatrz, oscieżnica jest grubsza, a i nie ma problemu z zamykaniem okiennic.

Oglądając zdjęcia ze skansenu w Olsztynku, podpatrzyłam jak można przy oknach "polskich" zamykać okiennice od środka :o .

Miotam się trochę, poza tym cena też jest nie bez znaczenia. I jak pomyślę, że w chałupie, jak na razie letniskowej, miałabym lepsze okna niż w mieszkaniu w Warszawie / jednoramowe co prawda, ale z lat 90-tych/, to skłaniam się ku tradycyjnym.

Katju, wiem jakie okna masz na mysli. Takie prawdziwe skrzynkowe, gdzie oba skrzydła otwieraja sie do wewnątrz są u mojego taty na wsi. Też bardzo mi się takie podobają. Sprobuje zrobic rozeznanie i może uda mi sie znaleźć jeszcze jakiegos producenta takich okien. pewnie niewielu chce sie podjąc takiej produkcji, bo nietypowe, itp. W każdym razie poszukam :D

Pozdrawiam

agnieszka

Katju, czy rozmawiałaś z panem Romkiem na temat takich okien?

Mam nadzieję, że komturostwo z nad jeziora N... też przybędzie odpowiednio ustrojone. Jak poszukiwania pawich piór w Łazienkach przez zacnego komtura małżonka?

Dzięki Agnieszka za zainteresowanie :D .

Myślę, że prawie każdy stolarz podejmie się wykonania takich okien tylko nie każdy przykłada się do roboty. Wiecie co mam na myśli.

Dlatego duże nadzieje pokładam w panu Romanie :) .

Tomek, dzwoniłam do niego i wszystkiego się wywiedziałam. I tak jak pisałam parę postów wyżej, wybiorę się w Twoje strony, niech tylko ta zima odpuści.

Chyba jedynym atrybutem komtura małżonka będzie nie sztuczna broda :wink: Polowanie na pawie pióra zakończyło się porażką :(

Tomek, nie zapomnij wziąć zdjęć swojej chałupy z uwzględnieniem okien.

Katju, to może chorągiew jakąś, co ocalała pod Grunwaldem weźmiecie ze sobą? jak ja Was rozpoznam? Po brodzie komtura?

Pan Romek jest naprawdę super. Moja żona to potwierdza.

Jak będziecie u pana Romka to następna wieś, za zakretem w prawo koło sklepu jedziecie PROSTO (a nie wlewo) 3 km i jest moja chałupa. 200 m przed lasem. Wcześniej proszę o wiadomość żebym był na miejscu :D

Fajny opis? :)

Pan Romek jest naprawdę super. Moja żona to potwierdza.

Jak będziecie u pana Romka to następna wieś, za zakretem w prawo koło sklepu jedziecie PROSTO (a nie wlewo) 3 km i jest moja chałupa. 200 m przed lasem. Wcześniej proszę o wiadomość żebym był na miejscu :D

Fajny opis? :)

Jak Twoja żona to potwierdza, to będziemy u pana Romka na pewno :D

Rozumiem najpierw w prawo potem prosto nie w lewo, wcześniej nadam depeszę, wszystko jasne

:D