Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy zauważyliście, jak dzisiaj w Warszawie zaraz na pierwszych światłach, jakiś wariat o mały włos nas nie skasował :evil: . Rany, długo nie mogłam się otrząsnąć. Przypadek rządzi ludzkim życiem :-?

ja nie zauważyłam...

michał mówił, że to tak szybko się odbyło, że tak szybko jechało to coś, że zdąrzył zauważyć tylko kolor auta.

dobrze, że Mariusz nie wyrwał szybko na swoich zielonych :roll:

czy zamiast mąki z pszenicy moze być żytnia?

Jasne że może. Najlepiej żytnia razowa.

Ja piekę inaczej chlebek:

1. 1kg mąki pszennej i jeden kg mąki żytniej razowej.

2. w szklance ciepłej wody (lub mleka) mieszamy 10 dkg drożdzy

3. Mieszamy wszystko razem dolewając po odrobinie wody aż masa stanie się plastyczna tak by choć trochę odrywała się od dłoni (uwaga na wodę - łatwo przesadzić z ilością). Łyżeczka soli do smaku.

4. Odstawiamy w naczyniu na ok. 30 min (lub troszkę dłużej) w ciepłe miejsce - ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 100%

5. Wygniatamy ponownie dosypując odrobinę mąki - całość powinna się odrywać od dłoni.

6. Formujemy bochenki lub wkładamy do foremek (uprzednio trzeba je posmarować tłuszczem (może być margaryna)

7. powinny chwilę podrosnąć ok. 15-20 min - nie więcej, bo się podczas pieczenia chleb się zapadnie. Na koniec smarujemy białkiem lub mlekiem z odrobiną soli.

8. Pieczemy ok. 40-50 min. w temp 180°C - to niestety trzeba dobrać - każdy piekarnik inaczej piecze.

Przepis jest szybki w wykonaniu ok. 2 godziny pracy.

POzdrawiam

Dzień Dobry!!!

Urlop sie kończy, w środę do pracy przyzwyczaiłam sie juz do nic nie robienia :lol:

Katju to adres gdzie sa te płytki betonowe udające stare drewno o których rozmawialiśmy http://www.bruk-bet.pl, nazywa sie drewno posadzkowe i przynajmniej na obrazku fajnie wygląda

Katarina, dzięki za linka, ciekawe jak to wygląda w naturze

Jerzysiu, a gdzie ma być tak ciepło :wink:

Wiosno przybywaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sebastianie, nie jestem pewien, czy zakup najtańszej "kozy" nie wyjdzie taniej niż grzanie prądem. Przelicz. Życzę odwilży.

Witam w mroźne, ale słoneczne południe.

U nas rano - 11. :evil: Nie żebym miała coś przeciwko zimie itd., ale ZIMA POWINNA WIEDZIEĆ, ŻE POWOLI SIĘ KOŃCZY :evil: . A JAK SIĘ KOŃCZY TO JUŻ NIE MUSI TAK MROZIĆ, no nie???

Obejrzałam Was sobie na zdjęciach ze spotkania Forum. Miło Was poznać, przynajmniej na zdjęciu. :)

a podobno klimat nam sie ociepla, słysze to od czasu jakiegoś :roll:

Kasiu, prawidłowo. Gdyby się nie ocieplał temperatura spadła by do -35 stopni. Ale mamy szczęście, że się ociepla :wink: