Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Zwracam się do osób budujących z regionu olsztyńskiego z propozycją wymiany informacji dotyczących dobrych, sprawdzonych dostawców materiałów oraz profesjonalnych wykonawców prac budowlanych i wykończeniowych.

Kto buduje lub budował wie jak czasami ciężko znaleźć odpowiedniego wykonawcę, a współpraca z nieodpowiednim skutkuje nie tylko stratą środków finansowych ale czasu i nerwów. Czasami dobra ekipa z poza Olsztyna jest tańsza o 30-40 % (np elektryk czy hydraulicy - patrz niżej).

Dobrze byłoby mieć taką listę-mini bazę sprawdzonych wykonawców dla naszego regionu. Szukanie zajmuję dużo czasu, a i nie zawsze trafi się na dobrą ekipę. Forum Grupy olsztyńskiej posiada na dzień dzisiejszy 64 strony i też nie łatwo jest się przez to przebić w poszukiwaniu informacji, tym bardziej że większość z treści nie dotyczy tematów budowlanych.

Proponuję aby wszystkie zainteresowane tą propozycją osoby przesyłały mi info na PW. Ja spróbuję zrobić takie zestawienie i udostępniać je wszystkim potrzebującym.

W tej chwili na podstawie doświadczeń moich znajomych i moich własnych mogę polecić:

Dekarza,

Dostawcę dachów,

Elektryka,

Ekipę do CO, kanalizy i wody,

Dostawcę CO i hydrauliki,

Klinkierarza,

Glazurnika,

Kominkarza (katja - ja chyba wezmę tego starszego , a Ty?)

Drzwi zewnętrzne drewniane.

Osobiście szukam teraz ekipy do wykonania ocieplenia stropodachu i regipsów, oraz do wywozu odpadów budowlanych.

Proszę o informacje na PW, a o skali zainteresowania poinformuję na forum.

Pozdrawiam

Darp

Kasiu, myślę, że pana Romka można wpisać na listę. Co o tym sądzisz?

Oczywiście, że wyślę. Pan Romek zasługuje na reklamę :D Choć młody, to "przedwojenny" fachowiec na 5 z plusem

dzień dobry :D

wwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut 8)

:evil: J

Jerzysio, tak Ci szybko minął weekend, czy tak daleko Małysz poleciał?

... teraz to najlepsza pora na to, żeby myśleć co się wiosną w ogrodzie zrobi, praca koncepcyjna bez wychodzenia z domu :roll: :D

tylko jak pomyślę, co mi mogło przemarznąć... :evil:, wszystko niby przystosowane do mazurskiego klimatu, ale sporo młodych roślin

dzień dobry

Aneska, cieszę się, że Cię widzę :D

Pamietam Twoja czerwoną bazylię :D , dobrze piszę? to była bazylia?

Kiedyś w dawnych czasach wysiewałam zioła do skrzynek i miałam je pod ręką. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś :D

Chyba jeszcze nie za późno na wysiew, najwyżej będą później. Które zioła najlepiej Ci rosną w balkonowych skrzynkach?

cześć Katju :D

... tak, czerwona.

miałam też tymianek.

zbiory były udane i przez całą jesień i zimę mielismy ziół pod dostatkiem

i nawet jeszcze trochę zostało :D

w tym roku planujemy posadzić również majeranek.

poprzednio źle wykonałam wysiew ziarenek i nawet mi nie powschodził - niepotrzebnie przysypałam je ziemią :roll:

podobno wystarczy przykryć gazą, a nawet gazetą i regularnie spryskiwać.

jak wzejdą - odkryć i wtedy juz normalnie podlewać.

myślę, że nie jest za późno - sama widzisz co jest za oknem brrrr :-?

u nas jeszcze pełno śniegu, a w nocy bywa w okolicach -10 (a czasem mniej)

... z tym majerankiem, to nie wiedziałam :roll:

ja planuję wysiać zioła do skrzynek i mieć je tutaj na balkonie, na działce to nie wiem które przetrzymałyby bardziej ekstremalne warunki np. okresy suszy itp.

korci mnie mięta :D

bazylię siałaś, czy z sadzonek? Mi rośnie na oknie w kuchni taka z supermarketu.

wysiewałam najpierw ziarenka do podstawek i trzymałam na parapecie

potem przesadzałm sadzonki do takich specjalnych kartonowych rozsadników,

a potem dopiero (po 15 maja) na balkon

tak robiłam w przypadku wszystkich ziół

co do mięty... to rośłina wieloletnia. spokojnie przetrzyma (powinna) mrozy i susze (w końcu to chwast :roll: ). mi się nie udało jej wychodować na balkonie, ale za to dużo zebraliśmy jej będąc na jakimś pikniku nad jeziorem - zbiór na całą zimę.

wieloletnie są też szałwia i lubczyk. ten ostatni rozrasta w wielkie krzaki,

a bazylia, majeranek, czy tymianek to rolsinki jednoroczne

Dobry wieczór!

Cieszę się, że trafiłam na tę rozmowę o ziołach, bo właśnie dziś pomyślałam, że się zgapiłam i nie przygotowałam żadnej rozsady (czy jak to się tam nazzywa) kwiatów do ogrodu. Bo cóż z tego, że ogrodu na razie nie ma? Ale myślałam, że takie zabawy z sianiem to się robi w styczniu. A nasiona ziół to nawet mam, tylko trochę stare. Ale może się uda...

Dzięki za te linki! :)

No i widać, późno już, oj późno. A ja do końca tygodnia kibluję w domu i nie ma co marzyć o kupieniu jakichś nasion kwiatków. :( Może chciaż te stare nasionka ziół posieję.

A może do kiełkownika je dać? Wtedy szybciej ruszą, nie? Tylko jak je potem wsadzić do pojemniczków? :roll:

Oj nie wiem, co z tym moim ogrodem przy takiej wiedzy. :roll:

Dlaczego boję się radośnie improwizować i iść na żywioł? Wiek? Skrzywienie zawodowe? Dążenie do perfekcji??? :roll: