Sebastiano 10.03.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 w epoce kaczej grypy wybór mógł być tylko taki - jedyny - słuszny miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darp 11.03.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witam Zwracam się do osób budujących z regionu olsztyńskiego z propozycją wymiany informacji dotyczących dobrych, sprawdzonych dostawców materiałów oraz profesjonalnych wykonawców prac budowlanych i wykończeniowych. Kto buduje lub budował wie jak czasami ciężko znaleźć odpowiedniego wykonawcę, a współpraca z nieodpowiednim skutkuje nie tylko stratą środków finansowych ale czasu i nerwów. Czasami dobra ekipa z poza Olsztyna jest tańsza o 30-40 % (np elektryk czy hydraulicy - patrz niżej). Dobrze byłoby mieć taką listę-mini bazę sprawdzonych wykonawców dla naszego regionu. Szukanie zajmuję dużo czasu, a i nie zawsze trafi się na dobrą ekipę. Forum Grupy olsztyńskiej posiada na dzień dzisiejszy 64 strony i też nie łatwo jest się przez to przebić w poszukiwaniu informacji, tym bardziej że większość z treści nie dotyczy tematów budowlanych. Proponuję aby wszystkie zainteresowane tą propozycją osoby przesyłały mi info na PW. Ja spróbuję zrobić takie zestawienie i udostępniać je wszystkim potrzebującym. W tej chwili na podstawie doświadczeń moich znajomych i moich własnych mogę polecić: Dekarza,Dostawcę dachów,Elektryka,Ekipę do CO, kanalizy i wody,Dostawcę CO i hydrauliki,Klinkierarza,Glazurnika,Kominkarza (katja - ja chyba wezmę tego starszego , a Ty?)Drzwi zewnętrzne drewniane. Osobiście szukam teraz ekipy do wykonania ocieplenia stropodachu i regipsów, oraz do wywozu odpadów budowlanych. Proszę o informacje na PW, a o skali zainteresowania poinformuję na forum. Pozdrawiam Darp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.03.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Popieram pomysł Darpa Tylko, że my to taka nietypowa grupa Ale jest parę osób, które budują lub wybudowały w okolicach Olsztyna. Darp, na razie wykonałam telefony, umówiona jestem na wizję lokalną na przełomie marca i kwietnia. Dam Ci znać, jak coś się wyklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.03.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Kasiu, myślę, że pana Romka można wpisać na listę. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.03.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 oczywiście , solidny stolarz, cieśla, słowny i podróżowania się nie boi, do mnie jechał 180 km. Tomku, Ty wyślesz Darpowi namiary p. Romka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.03.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Oczywiście, że wyślę. Pan Romek zasługuje na reklamę Choć młody, to "przedwojenny" fachowiec na 5 z plusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastiano 12.03.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 dobry wieczór jak mija kolejny szybki weekend naszej grupie? (Adaś dziś pierwszy - jak za dawnych dobrych czasów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.03.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 wwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 13.03.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 dzień dobry wwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut J Jerzysio, tak Ci szybko minął weekend, czy tak daleko Małysz poleciał? ... teraz to najlepsza pora na to, żeby myśleć co się wiosną w ogrodzie zrobi, praca koncepcyjna bez wychodzenia z domu tylko jak pomyślę, co mi mogło przemarznąć... , wszystko niby przystosowane do mazurskiego klimatu, ale sporo młodych roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 14.03.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 dzień dobry właśnie Katju... też się zastanawiam jak przetrwały moje zioła (szałwia i lubczyk) no i znów się spóźniłam w tym roku z wysianiem nowych... zresztą - wiosna też spóźniona, więc chyba jakoś się wyrówna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 14.03.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 dzień dobry Aneska, cieszę się, że Cię widzę Pamietam Twoja czerwoną bazylię , dobrze piszę? to była bazylia? Kiedyś w dawnych czasach wysiewałam zioła do skrzynek i miałam je pod ręką. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś Chyba jeszcze nie za późno na wysiew, najwyżej będą później. Które zioła najlepiej Ci rosną w balkonowych skrzynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 14.03.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 cześć Katju ... tak, czerwona. miałam też tymianek. zbiory były udane i przez całą jesień i zimę mielismy ziół pod dostatkiem i nawet jeszcze trochę zostało w tym roku planujemy posadzić również majeranek. poprzednio źle wykonałam wysiew ziarenek i nawet mi nie powschodził - niepotrzebnie przysypałam je ziemią podobno wystarczy przykryć gazą, a nawet gazetą i regularnie spryskiwać. jak wzejdą - odkryć i wtedy juz normalnie podlewać. myślę, że nie jest za późno - sama widzisz co jest za oknem brrrr u nas jeszcze pełno śniegu, a w nocy bywa w okolicach -10 (a czasem mniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 14.03.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 ... z tym majerankiem, to nie wiedziałam ja planuję wysiać zioła do skrzynek i mieć je tutaj na balkonie, na działce to nie wiem które przetrzymałyby bardziej ekstremalne warunki np. okresy suszy itp. korci mnie mięta bazylię siałaś, czy z sadzonek? Mi rośnie na oknie w kuchni taka z supermarketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 14.03.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 wysiewałam najpierw ziarenka do podstawek i trzymałam na parapecie potem przesadzałm sadzonki do takich specjalnych kartonowych rozsadników, a potem dopiero (po 15 maja) na balkon tak robiłam w przypadku wszystkich ziół co do mięty... to rośłina wieloletnia. spokojnie przetrzyma (powinna) mrozy i susze (w końcu to chwast ). mi się nie udało jej wychodować na balkonie, ale za to dużo zebraliśmy jej będąc na jakimś pikniku nad jeziorem - zbiór na całą zimę. wieloletnie są też szałwia i lubczyk. ten ostatni rozrasta w wielkie krzaki, a bazylia, majeranek, czy tymianek to rolsinki jednoroczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 14.03.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 dzięki lecę po nasiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 14.03.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Dobry wieczór! Cieszę się, że trafiłam na tę rozmowę o ziołach, bo właśnie dziś pomyślałam, że się zgapiłam i nie przygotowałam żadnej rozsady (czy jak to się tam nazzywa) kwiatów do ogrodu. Bo cóż z tego, że ogrodu na razie nie ma? Ale myślałam, że takie zabawy z sianiem to się robi w styczniu. A nasiona ziół to nawet mam, tylko trochę stare. Ale może się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.03.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 witaj kofi ja ciągle mam nadzieję, że nie jest za późno... straszliwie się zagapiłam w tym roku. nasion jeszcze nie mam sklep ogrodniczy nie znajduje się w drodze do pracy a ostatnio jakoś czasu mi na wszystko brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 15.03.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 dzień dobry dla zainteresowanych zeszłoroczne wątki o ziołach i nie tylko http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43259&highlight=zio%B3a+przyprawy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41213&highlight=zio%B3a+przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.03.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Dzięki za te linki! No i widać, późno już, oj późno. A ja do końca tygodnia kibluję w domu i nie ma co marzyć o kupieniu jakichś nasion kwiatków. Może chciaż te stare nasionka ziół posieję. A może do kiełkownika je dać? Wtedy szybciej ruszą, nie? Tylko jak je potem wsadzić do pojemniczków? Oj nie wiem, co z tym moim ogrodem przy takiej wiedzy. Dlaczego boję się radośnie improwizować i iść na żywioł? Wiek? Skrzywienie zawodowe? Dążenie do perfekcji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ttomasz 15.03.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 No tak - a Wy o ziołach A zima nie w lesie A zima nie w lesie Jeszcze trochę poniesie, poniesie hej Wiedźmy są i czuwają: są słoneczne dni? są dziury w ulicach? to znaczy, że wniosna u wrót cierpliwości kochani zaraz Pani Wiosna przybędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts