Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozmawiałem dziś w sprawie budowy pieca, ale niestety facet się nie podejmie. Zakaszę rękawy i zrobię sam. Bez łaski. Taniej wyjdzie, a jak wyjdzie źle to będę miał pretensje tylko do siebie. Nie święci... piece lepią :wink: :D

widze Tomku, ze sporo mnie ominelo podczas chwilowej nieobecnosci - jak budowa?

Sebastian, Sebastian :roll: ... zaraz zaraz, a... Sebastian :wink: :D

Odzywaj się, bo będzie źle 8)

No dobra, jesteś usprawiedliwiony :D

Kiedy przeprowadzka? A co z internetem w nowym domku?

Pozdrawiamy budowlanych rekordzistów :D

hej Katja :D

przeprowadzka musi byc jak najszybciej oczywiscie - przynajmniej ta czesciowa z Olsztyna bo glowna pewnie nie wczesniej jak maj/czerwiec

nie wiem jeszcze jak z internetem - bede podejmowal temat moze na poczatku tygodnia

kupiłam niedawno nasiona nasturcji, ale wysieję ją chyba bezpośrednio do gruntu, ciekawe co z tego wyjdzie :roll:

roślina wyjdzie :D

... a wiesz, że młode listki nadają się na sałatkę?

ja co prawda jeszcze takowej nie jadłam, ale może sprobuję i przeżyję :roll:

Myślisz, żeby z tym siewem poczekać do maja?

Słyszałam o sałatce, a kwiaty można robić w cieście, rany co za roślina. Wszystko ma jadalne :o :D

Myślisz, żeby z tym siewem poczekać do maja?

Słyszałam o sałatce, a kwiaty można robić w cieście, rany co za roślina. Wszystko ma jadalne :o :D

a może wysiać do doniczek, a w maju wysadzic do gruntu już podrosnięte roślinki??

prawdę mówiąc ja też eksperymentuję :oops:

... a roślina fajna

o kwiatach w cieście nie słyszałam. masz jakiś przepis?

no i jeszcze muszę zdobyć recepturę na kapary... :roll:

dziewczyny - a nie lepiej wszystko zaorac, posiac trawe zeby wasi mezczyzni pojezdzili sobie traktorkami? 8) 8) 8)

dobra, dobra, jeszcze przyjdziesz do nas po poradę... ogrodniczą :D

po ogrodnicza to nie - u mnie fachowiec to Katarina - ja bede zapewne tylko fizyczny. Poza tym z zieleniny to ja chmiel lubie 8)

... i na pewno pozwoli Ci na przejażdżki traktorkiem :wink: chyba, że w celu spulchnienia ziemi przed sadzeniem :D

a chmiel to ładne pnącze :p :D

Agnieszka znalazłam takie przepisy:

PLACKI Z NASTURCJĄ

Należy przygotować ciasto : 2 jajka, 3 łyżki mąki, sól, woda mineralna. Ciasto powinno być trochę bardziej geste niż na naleśniki. Garść płatków NASTURCJI opruszyć mąką i delikatnie dodać do ciasta. Ładnie wyglada jeśli kwiatki bedą całe

Smażyc szybko niewielkie placuszki.

Źródło: Gospodyni Doskonała, 1889 (1990)

KAPARY DOMOWE: Młode nasiona nasturcyi, przemyte i osuszone w cieniu na przetaku, kładzie się do buteleczek z szerokim otworem, lub do małych słojków, nalewa się ostudzoną wodą, które się z solą przegotowało i dobrze zeszumowało. Na wierzch wlewa się nieco oliwy. Butelkę mocno się korkuje, a słojik obwięzuje pęcherzem. Soli brać trzeba ćwierć funta na kwartę wody. Po dwóch tygodniach wyjmuje się nasturcyą, gotuje z wodą i następnie zalewa się octem, niezbyt mocnym, zagotowanym z aromatami. Oprócz nasturcyi można brać także do tego pączki z kwiatu, zwanego u nas kniatem, albo też bzu czarnego (sambukus nigra).

Przepisy ze strony:http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2489%3Cbr%20/%3E

A ja w sobotę rano jadę do... siebie ciągnąc z "knedliczką" przyczepę.