Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

uff

Tomku, przeczytałam w Twoim dzienniku, że wylewkę prowizorycznie pomalowałeś jakąś farbą, u mnie do terakoty daleka droga, jeszcze wew. ocieplenie ścian itp. może u mnie coś takiego by zdało egzamin, bo wylewka pyli i praktycznie chodzimy po kartonach. Płytki przykleją się później do takiego podkładu?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiu, tamtą farbę, przeterminowaną o jakieś pół roku, kupiłem bardzo tanio. O ile pamiętam 25 litrów za 50 zł. Była to jakaś super farba na podłogi przemysłowe. Przed położeniem terakoty została zerwana z wielkim trudem. Bałem się, że do tak gładkiej powierzchni kafelki nie dadzą się przykleić. W zakładach przemysłowych do tej masy dodawany jest frakcjonowany piasek by nie była taka śliska. Ja nie dodałem i dlatego miałem "lodowisko". W Castoramie jest do kupienia coś podobnego o nazwie Betondur, ale nie jest tak wytrzymałe. Najtaniej Ci wyjdzie i dość skutecznie, pomalowanie podłogi emulsją gruntującą. Tak zrobiłem na tarasie. Wytrzymało 2 lata. Teraz zaczyna odchodzić miejscami. Ale to na zewnątrz, śnieg, słońce, woda, mróz. Poprawię. Malowałem ogrodowym spryskiwaczem. Szybko poszło. Koszt gruntu w zależności od marki od 8 do chyba 20 zł za 5 litrów. A grunt napewno nie zaszkodzi w przyklejeniu płytek.

Wsiąkał. Jak byłaś u nas to było już zagruntowane. W tym roku na wiosnę w kilku miejscach przy schodach zaczęła odchodzić błona z przyczepionymi kawałkami wylewki. Początkowo myślałem, że to robota wnuczka bo szalał na tarasie z młotkiem :D Skuł nawet do połowy jeden kamień na schodach. Ostatnio go nie było,a odeszło jeszcze w kilku miejscach. Może zaciągnij całą podłogę klejem do glazury. Cienką warstwą.

Aneska by wiedziała czy 7 czy 14

... chyba reszta grupy leży pod parosolem i chłodzi się zimnymi drinkami 8) :wink:

Tomku, dzisiaj jedziesz?

zdecydowanie 14 :-? i to od daty otrzymania decyzji przez ostatnią ze stron...

a co do chłodzenia - wczoraj mieliśmy pięęęęęękną burzę

ale dziś znowu upał

Ja dogorywam

Nienawidzę takiej pogody :evil:

Wczoraj myślałam że się przekręcę (

Ale na weekendzik ma troszkę zejść ta temperatura i być zarazem ładnie i słonecznie

więc uciekajcie z tej Warszawki :)

... ja uciekam w sobotę skoro świt :D

dzisiaj też ciężka pogoda, miej słonca, większa wilgotność :(

(...)

a co do chłodzenia - wczoraj mieliśmy pięęęęęękną burzę

ale dziś znowu upał

"Gwałtowna burza z towarzyszącym jej silnym wiatrem przeszła wieczorem nad województwem warmińsko-mazurskim.

Najdotkliwszych szkód żywioł dokonał w Olsztynie, gdzie m.in. została powalona słynna lipa na dziedzińcu zamkowym, uszkadzając dach gotyckiej budowli."

to aż tak? :o :(

Z Warszawą burza obeszła się łagodniej

(...)

"Gwałtowna burza z towarzyszącym jej silnym wiatrem przeszła wieczorem nad województwem warmińsko-mazurskim.

Najdotkliwszych szkód żywioł dokonał w Olsztynie, gdzie m.in. została powalona słynna lipa na dziedzińcu zamkowym, uszkadzając dach gotyckiej budowli."

Mnie też to zdziwiło ?!?!?

No tak ale ja do starówki mam kawałek ;)

I jak wczoraj podziwiałam tą burzę to miałam wrażenie że jej do mnie nie po drodze.

Ja na warunki czekałam chyba z całe 4 dni

A pozwolenie to już normalka ......niekończąca się historia

A lipy wyjątkowo przyciągają pioruny

Chyba się nie poszczęściło biedaczce :wink:

Z tymi lipami to chyba coś nie tak... Mam dwie potężne lipy, jedna o obwodzie pnia prawie 2,5 m stoi... pół metra od ściany domu i odpukać, nic. :D

witajcie

ponoc weekend nadciagnal - niestety w sobote praca - kto to wymyslil dlugie weekendy i pozniejsze odrabiania?

u mnie zadne lipy jeszcze nie rosna - ale w poprzednim tygodniu pogonilem kilka os ktore zaczely sobie u nas budowac gniazdko - udalo mi sie nawet :D

na drugi dzien przeczytalem, ze na naszej starowce pokazalo sie kilkaset pszczol - ale to nie ja 8)

My dalej bez internetu - telekomuna wyliczyla koszt przylaczenia nas - czyli od slupka 4 metry do domu - na 5.000 zl. Dawno sie tak nie ubawilem 8)

W komturii mam do słupka około 100 m :o to bedzie jakieś 125.000 zł :D

Oj nie zarobi na mnie telekompromitacja :D

tak Katju

Lipy zamkowej nie ma :( :(

nie wyobrażam sobie spotkań zamkowych bez lipy, no i dziedziniec tez wiele stracił :( :-?