kef 23.08.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam. Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.08.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam. Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Pomijając wszelkie inne kwestie - jeśli nikt nie dostał pozwolenia od początku roku, to nie łudziłbym się za bardzo na Twoim miejscu. Można wiedzieć co to za gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Jonkowo. Nikt w tej strefie nie dostał pozwolenia od początku 2004. Z tego co wiem zawsze odpowiedż brzmiała: będzie kanaliza będzie budowanie. Kanalizacji nie ma i szybko nie będzie, a więc może powinni wydawać pozwolenie na budowę tymczasowego szamba z przymusem podłączenia się do rury gdy już ona będzie. Nie wiem jakie są w tym przypadku przepisy, na pewno będę chciał wyjaśnić tę sytuacjie. A może już ktoś borykał się z takim problemem, wszelkie uwagi ułatwią śledztwo . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 23.08.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Kef zaproponuj przydomową oczyszczalnię ścieków. Jeśli nadal nie chcą wydać pozwolenia, idz do starostwa może coś poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 23.08.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witaj kefniestety przypadek jonkowa nie jest odosobniony. a wina nie jest starostwa tylko gminy. a dlatego, że gminni urzędnicy dopuścili do uchwalenia takiego właśnie planu zagospodarowania przestrzennego, który nie dopuszcza innego rozwiązania problemu odprowadzania ścieków z tego terenu, jak tylko za pomocą kanalizacji. a plan to biblia. starostwo przy wydawaniu pozwoleń kieruje się tylko zapisami planu. gdyby chociaż w planie był zapis, że dopuszcza się warunkowe, tymczasowe użytkowanie szamba, do momentu wybudowania kanalizacji. niestety podobny problem dotknął tez niektóre rejony gminy stawiguda, czy barczewo.w każdym razie, bardzo dobrze zacząłęś. przynajmniej nie wkopałeś się jak wielu inwestorów, którzy już po opracowaniu dokumentacji i złożeniu wniosku do starostwa, dowiedzieli się, że z pozwolenia nici.pozdrawiam i powodzenia w szukaniu atrakcyjnej lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 23.08.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Witam Na początku chciałbym podziękować wszystkim za pomocne rady!!! A może by tak nakłonić urzędasów do modyfikacji planu zagospodarowania przestrzennego. Skoro uchwalili takie prawo, któro nie może być realizowane i uniemożliwia zaspokojenie podstawowych potrzeb obywatelom (schronienie) to niech się uderzą w pierś i je zmienią. W końcu jakby nie było robią to za nasze pieniądze . Dostałem list od Ani z Poznania, która była, a w zasadzie wciąż jest w podobnej sytuacji. W przypadku jej gminy rozpoczła się procedura zmiany planu zagospodarowania. Jeśli tam jest szansa, że się uda, to może także i u nas. Najprawdopodobniej w piątek wybiorę się do wójta podyskutować (w zasadzie jest nasz już dwóch. Może ktoś chciałby się przyłaczyć lub podsunie mi jakieś argumenty. Jesze raz dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 24.08.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Na początku chciałbym podziękować wszystkim za pomocne rady!!! A może by tak nakłonić urzędasów do modyfikacji planu zagospodarowania przestrzennego. Skoro uchwalili takie prawo, któro nie może być realizowane i uniemożliwia zaspokojenie podstawowych potrzeb obywatelom (schronienie) to niech się uderzą w pierś i je zmienią. W końcu jakby nie było robią to za nasze pieniądze . Dostałem list od Ani z Poznania, która była, a w zasadzie wciąż jest w podobnej sytuacji. W przypadku jej gminy rozpoczła się procedura zmiany planu zagospodarowania. Jeśli tam jest szansa, że się uda, to może także i u nas. Najprawdopodobniej w piątek wybiorę się do wójta podyskutować (w zasadzie jest nasz już dwóch. Może ktoś chciałby się przyłaczyć lub podsunie mi jakieś argumenty. Jesze raz dziękuję. Pozdrawiam Widać, że działka BAAARDZO Ci się podoba, że tak chcesz o nią walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 24.08.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 dzień dobry witaj kef w naszym gronie Pozdrawiam z wietrznej i chłodnej Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 24.08.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam wszystkich, buduję w Nikielkowie i tam było podobnie z planem i kanalizacją. Mnie chyba jakiś cud spotkał bo pozwolenie dostałam (czekałam rok na nowy plan). Nowy plan dopuścił szamba na kilku działkach przy drodze ( w tym moja ) a reszta - bez szans. Nie ma też szans na oczyszczalnię tylko kanalizacja ( a projekt może za rok, może dwa...) Taka nasza smutna rzeczywistość. Jedyna rada - szukać innej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 24.08.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witamy nową grupowiczkę Magdo, z tego widać, że miałaś dużo szczęścia. Nasza rzeczywistość jest pełna absurdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 24.08.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuje za miłe powitanie. Podczytuję Was już jakiś czas, ale jakoś tak nie miałam odwagi się przyłączyć Wy tu tacy zgrani ze sobą i trochę mało budowlanych tematów (jakieś przepisy kulinarne ) Ale może będę więcej się udzielać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 24.08.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuje za miłe powitanie. Podczytuję Was już jakiś czas, ale jakoś tak nie miałam odwagi się przyłączyć Wy tu tacy zgrani ze sobą i trochę mało budowlanych tematów (jakieś przepisy kulinarne ) Ale może będę więcej się udzielać. Pozdrawiam ... no wiesz co... to teraz musisz nadrobić stracony czas my tu na każdy temat, mało budowlanych, bo ci aktualnie budujący, bardzo zajęci chyba Napisz coś o swoim domku, na jakim jesteś etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 24.08.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 dzień dobry witaj kef w naszym gronie Pozdrawiam z wietrznej i chłodnej Warszawy Dziękuję katio za powitanie. To także dzięki Twojej Warszawie (Szwagier buduje tam dom, ja nieco mu pomagałem głównie z ogrodem) postanowiłem wyrwać się z blokowiska i w konsekwencji odwiedziłem forum. Naprawdę nieocenione żródło wiedzy dla ludzi którzy w naszej absurdalnej rzeczywistości mierzą się z budową własnych kątów. Witam jeszcze raz wszystkich. Mam nadzieję że nie będziecie mieli nic przeciwko jeśli od czasu do czasu pozwolę sobię zadać jakieś głupie pytanie lub wtrącić parę własnych groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 25.08.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuje za miłe powitanie. Podczytuję Was już jakiś czas, ale jakoś tak nie miałam odwagi się przyłączyć Wy tu tacy zgrani ze sobą i trochę mało budowlanych tematów (jakieś przepisy kulinarne ) Ale może będę więcej się udzielać. Pozdrawiam ... no wiesz co... to teraz musisz nadrobić stracony czas my tu na każdy temat, mało budowlanych, bo ci aktualnie budujący, bardzo zajęci chyba Napisz coś o swoim domku, na jakim jesteś etapie? Właśnie zamykam stan surowy, tzn. kładą mi dachówkę, a potem okna i drzwi. Jak się uda to jeszcze w tym roku odkurzacz centr., może ocieplenie zewnątrz i szambo. Tak bardzo już chcę się wprowadzić!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.08.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Magda ... to jak się już wprowadzisz do własnego domu to odkryjesz uroki 2 nowych pór roku ;...najpierw pora kominakowa ....a potem nie mniej miła tarasowa ...PozdroJ MW4ewry1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 25.08.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 kef miło nam będzie, jak codziennie będziesz zadawał pytania i wtrącał swoje parę groszy To nie znaczy, że codziennie dostaniesz odpowiedź , nasz grupa do najaktywniejszych nie należy Ale jesteśmy bardzo towarzyscy Magdo, Ty masz bliżej niż dalej . Przed Tobą najbardziej wykańczający etap i kosztowny, a potem to juz same uroki... Jerzysio, Ty to umiesz korzystać z uroków życia domowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 25.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Dobrego, słonecznego weekendu wszystkim życzę. Ja wybywam na północ , ponoć ma padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 26.08.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 (...) Ale jesteśmy bardzo towarzyscy to fakt i witam wszystkich "nowych", bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 26.08.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Dobrego, słonecznego weekendu wszystkim życzę. Ja wybywam na północ , ponoć ma padać od rana leje a chcieliśmy ruszyć na grzybki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 27.08.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Katka ... jestem w tej mierze speccccccccccjalistą J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts