Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). :lol: Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest :o . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne

Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Od niedawna poszukuję działki w okolicach Olsztyna. Ostatnio ucieszyłem się bardzo gdyż znalazłem taką, która w pełni mi odpowiada (lokalizacja, cena). :lol: Po rozmowie z właścicielem udałem się do urzędu gminy aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma problemów by rozpocząc budowę. Po rozmowie z urzędnikami okazało się że problem niestety jest :o . Od 1 stycznia od kiedy zarządzanie przejął starosta nie wydano rzadnego pozwolenia na budwę . Chodzi o brak kanakizacji, która w planie zagospodarowania jest, natomiast brak jest środków na realizację tej inwestycji (wymiana rury na odcinku 2 km i modernizacja oczyszczalni ścieków). Gmina nie ma kasy, odrzucono także projekt wniosek o dofinansowanie z funduszy UE. Wcześniej wójt wydawał warunkowe pozwolenia na budowę szamba. Działka wraz z otaczającymi terenami w planie zagospodarowania przeznaczona jest pod budownictwo jednorodzinne

Wobec tego mam pytanie czy w zaistniałej sytuacji jest jakaś szansa na otrzymanie pozwolenia na budowę np. z czasowym pozwoleniem na korzystanie z szamba ???? Czy niewydawanie pozwoleń jest zgodne z prawem skoro w ciągu najbliżych paru lat kanalizacja nie zostanie zbudowana.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Pomijając wszelkie inne kwestie - jeśli nikt nie dostał pozwolenia od początku roku, to nie łudziłbym się za bardzo na Twoim miejscu. Można wiedzieć co to za gmina?

Jonkowo. Nikt w tej strefie nie dostał pozwolenia od początku 2004. Z tego co wiem zawsze odpowiedż brzmiała: będzie kanaliza będzie budowanie. Kanalizacji nie ma i szybko nie będzie, a więc może powinni wydawać pozwolenie na budowę tymczasowego szamba z przymusem podłączenia się do rury gdy już ona będzie.

Nie wiem jakie są w tym przypadku przepisy, na pewno będę chciał wyjaśnić tę sytuacjie.

A może już ktoś borykał się z takim problemem, wszelkie uwagi ułatwią śledztwo :D .

Pozdrawiam

witaj kef

niestety przypadek jonkowa nie jest odosobniony. a wina nie jest starostwa tylko gminy. a dlatego, że gminni urzędnicy dopuścili do uchwalenia takiego właśnie planu zagospodarowania przestrzennego, który nie dopuszcza innego rozwiązania problemu odprowadzania ścieków z tego terenu, jak tylko za pomocą kanalizacji. a plan to biblia. starostwo przy wydawaniu pozwoleń kieruje się tylko zapisami planu. gdyby chociaż w planie był zapis, że dopuszcza się warunkowe, tymczasowe użytkowanie szamba, do momentu wybudowania kanalizacji. niestety podobny problem dotknął tez niektóre rejony gminy stawiguda, czy barczewo.

w każdym razie, bardzo dobrze zacząłęś. przynajmniej nie wkopałeś się jak wielu inwestorów, którzy już po opracowaniu dokumentacji i złożeniu wniosku do starostwa, dowiedzieli się, że z pozwolenia nici.

pozdrawiam i powodzenia w szukaniu atrakcyjnej lokalizacji.

Witam

Na początku chciałbym podziękować wszystkim za pomocne rady!!!

A może by tak nakłonić urzędasów do modyfikacji planu zagospodarowania przestrzennego. Skoro uchwalili takie prawo, któro nie może być realizowane i uniemożliwia zaspokojenie podstawowych potrzeb obywatelom (schronienie) to niech się uderzą w pierś i je zmienią. W końcu jakby nie było robią to za nasze pieniądze :x . Dostałem list od Ani z Poznania, która była, a w zasadzie wciąż jest w podobnej sytuacji. W przypadku jej gminy rozpoczła się procedura zmiany planu zagospodarowania. Jeśli tam jest szansa, że się uda, to może także i u nas. Najprawdopodobniej w piątek wybiorę się do wójta podyskutować (w zasadzie jest nasz już dwóch. Może ktoś chciałby się przyłaczyć lub podsunie mi jakieś argumenty.

Jesze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Witam

Na początku chciałbym podziękować wszystkim za pomocne rady!!!

A może by tak nakłonić urzędasów do modyfikacji planu zagospodarowania przestrzennego. Skoro uchwalili takie prawo, któro nie może być realizowane i uniemożliwia zaspokojenie podstawowych potrzeb obywatelom (schronienie) to niech się uderzą w pierś i je zmienią. W końcu jakby nie było robią to za nasze pieniądze :x . Dostałem list od Ani z Poznania, która była, a w zasadzie wciąż jest w podobnej sytuacji. W przypadku jej gminy rozpoczła się procedura zmiany planu zagospodarowania. Jeśli tam jest szansa, że się uda, to może także i u nas. Najprawdopodobniej w piątek wybiorę się do wójta podyskutować (w zasadzie jest nasz już dwóch. Może ktoś chciałby się przyłaczyć lub podsunie mi jakieś argumenty.

Jesze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Widać, że działka BAAARDZO Ci się podoba, że tak chcesz o nią walczyć :o

Witam wszystkich, buduję w Nikielkowie i tam było podobnie z planem i kanalizacją. Mnie chyba jakiś cud spotkał bo pozwolenie dostałam (czekałam rok na nowy plan). Nowy plan dopuścił szamba na kilku działkach przy drodze ( w tym moja :D ) a reszta - bez szans. Nie ma też szans na oczyszczalnię tylko kanalizacja ( a projekt może za rok, może dwa...) Taka nasza smutna rzeczywistość. Jedyna rada - szukać innej działki :cry:

Bardzo dziękuje za miłe powitanie. Podczytuję Was już jakiś czas, ale jakoś tak nie miałam odwagi się przyłączyć :oops: Wy tu tacy zgrani ze sobą i trochę mało budowlanych tematów (jakieś przepisy kulinarne :) ) Ale może będę więcej się udzielać.

Pozdrawiam

... no wiesz co... :wink:

to teraz musisz nadrobić stracony czas :D :wink:

my tu na każdy temat, mało budowlanych, bo ci aktualnie budujący, bardzo zajęci chyba :roll:

Napisz coś o swoim domku, na jakim jesteś etapie?

dzień dobry :D

witaj kef w naszym gronie :D

Pozdrawiam z wietrznej i chłodnej Warszawy

Dziękuję katio za powitanie. :D

To także dzięki Twojej Warszawie (Szwagier buduje tam dom, ja nieco mu pomagałem głównie z ogrodem) postanowiłem wyrwać się z blokowiska i w konsekwencji odwiedziłem forum.

Naprawdę nieocenione żródło wiedzy dla ludzi którzy w naszej absurdalnej rzeczywistości mierzą się z budową własnych kątów.

Witam jeszcze raz wszystkich. Mam nadzieję że nie będziecie mieli nic przeciwko jeśli od czasu do czasu pozwolę sobię zadać jakieś głupie pytanie lub wtrącić parę własnych groszy :wink:

Bardzo dziękuje za miłe powitanie. Podczytuję Was już jakiś czas, ale jakoś tak nie miałam odwagi się przyłączyć :oops: Wy tu tacy zgrani ze sobą i trochę mało budowlanych tematów (jakieś przepisy kulinarne :) ) Ale może będę więcej się udzielać.

Pozdrawiam

... no wiesz co... :wink:

to teraz musisz nadrobić stracony czas :D :wink:

my tu na każdy temat, mało budowlanych, bo ci aktualnie budujący, bardzo zajęci chyba :roll:

Napisz coś o swoim domku, na jakim jesteś etapie?

Właśnie zamykam stan surowy, tzn. kładą mi dachówkę, a potem okna i drzwi. Jak się uda to jeszcze w tym roku odkurzacz centr., może ocieplenie zewnątrz i szambo. Tak bardzo już chcę się wprowadzić!!

kef miło nam będzie, jak codziennie będziesz zadawał pytania i wtrącał swoje parę groszy :D To nie znaczy, że codziennie dostaniesz odpowiedź :wink:, nasz grupa do najaktywniejszych nie należy :-? Ale jesteśmy bardzo towarzyscy :lol:

Magdo, Ty masz bliżej niż dalej :D. Przed Tobą najbardziej wykańczający etap :wink: i kosztowny, a potem to juz same uroki...

Jerzysio, Ty to umiesz korzystać z uroków życia domowego :D :wink: