Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Z jakiego drewna zrobiony był taras o którym napisałem, nie wiem. Było to wiele lat temu w Norwegii. Malowałem go jakimś bardzo ekologicznym "szuwaksem" chyba na bazie oleju lnianego, ale głowy nie dam. W Skabdynawii drewniane domy były malowane olejem lnianym. Nabierały z wiekiem ciemnej barwy. Widziałem taki dom z końca 18 w. Stan belek był doskonały. Teraz wszyscy malują domy farbami. Nawet ładnie to wygląda, ale te stare miały to coś... duszę, charakter. Nie wiem.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeśli chodzi o aluzju, to jestem za postarzaniem tarasu :wink: :D

Te domy z bala to podobno się rozsychają, szpary się w nich robią... :wink: I to niezależnie, czy nowy, czy stara chałupa przeniesiona na Mazury z południa Polski. Chyba te przeniesione bardziej, bo klimat na Mazurach inny. :wink:

...chałupie to już nic nie pomoże :roll: , a tarasowi naleweczka w doborowym towarzystwie jak najbardziej :D

Tylko kiedy ja ten taras wybuduję :roll: jak bedzie szło tak jak z kominkiem, to... :evil:

Lista rzeczy do zrobienia baaardzo powoli się skraca, bo albo brak pieniędzy, albo czasu, albo fachowców, a jak już się znajdzie, to i tak mnie wystawi do wiatru :-?. Z rozrzewnieniem wspominam Romka od Tomka

:D

Kasiu, a może pan Romek by ten taras w dwa dni machnął. Firma jak wiesz, wyjątkowo solidna.

napijemy się jeszcze tej nalewki, tak że dobrze ją ukryj :D

w kwestii tarasu myślałam o p. Romku i jak przyjdzie czas / a kiedyś wreszcie przyjdzie :roll: / to się do niego odezwę.

Myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Firma sprawdzona wielokrotnie, a pracowity jest jak diabli, że o terminowości nie wspomnę. Punktualny co do minuty.

Grupa nam się chyba powiększy.

Kairos, czekamy :D

Chyba się Kairos wstydzi...

Hej, sąsiadko. Moja komturia niedaleko Twojej. :D

I na Mazurach dawno jej nie było. Pewnie wyjechała. Wysłałem jej niedawno SMSa z pytaniem czy spuściła wodę, ale bez odpowiedzi. Dobrze, że nie ma mrozu.

Czekamy na Kairos, czyli Justynę która jest bardzo nieśmiała, a Kairos to jej pies który pisze na forum, czyli pies Justyny. Owczarek belgijski zresztą. Cwana bestia, jak wszystkie owczarki. :wink: :)

Dobry wieczor Prusaki! No jestem niesmiala :oops: taka jakas, poza tym mam remont :D Ale bardzo dziekuje za kopy w leniwy tylek. Ja sie do Prus sprowadzilam na stale w pazdzierniku rzucajac ciepla posadke we Warszawie i teraz siedze na gruzowisku, przed oknem mam wille Goeringa, ktorej wlasnie dobudowuja dach, tylko jakis z letka inny niz ten na przedwojennych fotosach :-? ) i sie ciesze ze nie jest minus 36, bo legary maja piec dni na dojscie do siebie i nieposkrecanie sie, i tyle samo dni na kanalize. A Wy tu na stale (czy tez od poczatku), bo cos sie do konca nie moge zorientowac :wink: A Komtur skad wie gdzie Ublik :D :D

Acha, rzeczywiscie, wszystkie posty do tej pory pisal moj pies, bo ja myje cegly na posadzke i nie mam glowy :lol: . Cwana bestia, masz racje, nawet wiedzial skorkowany jak ma na imie zeby sie zalogowac :o :o . A teraz sie mnie pyta jak sie na tym forum wstawia foty – belg belgiem, ale juz zdjec nie potrafi wstawic. :wink: Wode spuszczam, spuszczam, tylko nie wiem do czego, bo w tej kanalizie, ktora tu zastalam to chyba mieszka Minotaur-niszczyciel, ktory dla zabawy w wolnej chwili przegryza rury i sa takie jakies przerwy.... Czy moglibyscie sie kochani krajanie zapytac swoich psow jak sie wstawia te zdjecia, to moze i ja skorzystam...

Witajcie Justyno i Kairos w naszej mazursko-warszawskiej grupie. Jadąc do "komturii" mijam Ublik, a właściwie drogowskaz przy drodze która do Ublika prowadzi. :D Za mniej więcej rok chcemy też osiąść na Mazurach, więc jesteśmy sąsiadami. :D

Napisz jak u Ciebie z ogrzewaniem, bo jak przyjdą mrozy...