Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Kairos fajne masz cegły, czy to na posadzkę? Będziesz je na sztorc układać?

W Rosji, ale tej przed rewolucją październikową, co była w listopadzie, pewien wielmoża postanowił podłogę sali balowej wyłożyć złotymi rublami. Miał jednak wątpliwości, czy do góry orłem carskim, czy może podobizną jaśnie panującego Batiuszki. Bo to po orle deptać niedobrze, a i po podobiźnie jaśnie wielmożnego nie lepiej. Pytał więc cara jak ma to zrobić. Car odpowiedział krótko. Na sztorc. :D

Tak, że i Ty Kairos nie tnij cegieł na czworo, bo to nie przedwojenne zapałki, tylko stawiaj je na sztorc. Dłużej ścierać się będą. :wink:

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no nie no.... ja te cegly szoruje juz od miesiaca i o zgrozo mi wyszlo (tym razem nie sciemniam!!!), ze liczac 32 na m2, musze tego przygotowac sztuk 666 :evil: Maz poradzil, zeby jedna wiecej chociaz bo urok moze na nas pojsc :o a wez tu wyszoruj 667 cegiel!!! A Wy mi jeszcze kazecie na sztorc - to wyjdzie 6667!!!! Ratunku, co za radykalowie z Was!!! W sumie to mi to bardzo imponuje i tak w ogole, ale na plask tez niezle, no wescie sie zgodzcie :wink: Ja znam taka historyjke o murzyku, ktory dostawal od Cara po gebie zarowno wtedy, jak mu sie klanial i jak sie nie klanial, bo jak sie klanial, to sie za bardzo spoufalal, a jak sie nie klanial, to brak szacunku okazywal, takze ja bym tym carom tak do konca nie ufala... A co to, nie ucieklo sie z Ksiestwa do Prus, he??? Cegly to jak mowi zlodziez (za mojej znaczy mlodosci mowila) - laska. Gorzej bo nie wiem, czy klasc olej za 1200 zl na podloge (Leinos), czy walic ordynarny, ale 10 razy tanszy lakier... Bieda.... I co w te cegly wlewac??? Mam temat o ceglanej podlodze, chyba we wnetrzach i sobie poczytalam tam i owam jak te cegly impregnowac, ale najchetniej bym sto litrow pasty do podlogi z geesu w nie wlala po 3,5 zl...

Katja, myslisz ze fajne te moje cegly?? Mi sie podobaja, bo kazda inna. Zaraz sprobuje domek wkleic, bo sie rozochocilam pod wieczor.

Wlejaj Kairos zdjęcie domku, sorry, zamczyska :D

Czekam

http://images3.fotosik.pl/267/cba4376b87eaefefmed.jpg

:o Toż to prawie Malbork :o

Kairos, to Ty jesteś Wielkim Mistrzem?

Gdzie mnie tam chudopachołkowi, z moją komturią Się z Tobą równać :cry:

Nie no, znowu widac link, a ja chce tak jak Gripi miniaturke!! buuuu... A robilam jak kazecie, co to za jakas okropnosc.... Z tymi zdjeciami to jest rownie straszne jak z tepsa!!!! Tak tak Panie Sebastianie, my tu w Ubliku nie mamy co liczyc na kabel, chociaz sie zgodzlili w oka mgnieniu, tylko sie pozniej zdziwili, ze tu nie ma kabla, a ja im mowie ze to tylko 300 m dociagnac, patafiany, z nikim tam sie nie mozna dogadac bo odsylaja od Ajnasza do Kajfasza. 300 m, to sama bym zebami wyryla, i jakiez to sumy by na nas tlukli (sraty taty), ten kapitalizm to jest u nas symboliczny juz od 10 lat.

Cos czuje, ze juz spicie... Pozdrawiam i do nastepnych widzen

Tak Jerzysiu, to nie zwidy, chcą weteranów, co wzrok zjedli na forum, zachęcić do pójścia do okulisty.

Kairos, łaaał!!! Imponujące chałupiszcze :D

Ty się naucz najpierw wklejać zdjęcia w normalnym rozmiarze, na miniaturkach to i ja się nie znam :D

Co do cegieł, to Pan spec z Gniewu, w Twoim wątku , radził na sztorc, jak je ciachniesz na pół, to tyle samo wyjdzie. Ale na płask ładniej, chyba :roll:

Jerzysiu, beda becki?? :lol: :lol: No ja na prawde robie co moge z tym wklejaniem :oops: A dom Ci sie podoba?? Rok go szukalismy... W srodku jest tragedia jedna wielka, a na zewnatrz podobnie. Niestety otynkowany, dach do przelozenia, wyleki byly prosto na glebe robione, trzeba go ocieplic od sufitu po podloge, zezarl nas kompletnie finansowo i taki to malbork psia krew :wink:

Kairos, a działeczka duża? Jesteś rolniczką? :D

Jakieś budynki gospodarcze? Piwniczka?

Jutro z rana

Daję sobie bana

Do komturii pojadę

Liście kasztanowca zagrabię.

Ognisko rozpalę

I szrotówka rozwalę. :wink: :D

Kasy juz ni ma, wiec chyba zaczniemy handlowac tymi checiami dobrymi i zapalami do pracy. Rolnictwo caly czas przede mna i moze jakies inne prace przy okazji :wink: Ale co ja bym tu miala robic to jeszcze nie wiem za bardzo. Do tej pory pracowalam w Zachęcie, ale tu nie ma Zachęty. A czy tu na stale to tylko Gripi i ja? Wszyscy na dojezdnym?? A co tylko o mnie, bo nowa w klasie? :-? A wezcie pokazcie swoje, he :o :o Komturostwo troszke widac na tym nickowym - a propos tez chce takie male zdjecie z lewej :evil: :evil: Nie pytam jak to sie robi, bo i tak mi sie nie uda... :cry: :cry:

My mamy zamiar najpóźniej jesienią przyszłego roku wylądować na stałe w "komturii", ale być może, że ja jako bezrobotny wyląduję tam wcześniej. Coś porobić, dopilnować, a może rozpocznę na stare lata jakąś "działalność gospodarczą" bo pracy to chyba już nie znajdę.

Jesli chodzi o zdjęcia mojej chałupy, to skaner odmawia współpracy z komputerem, albo odwrotnie, a nie mam czasu i umiejętności by się tym zająć. Ponieważ będę od jutra prawdopodobnie do niedzieli zapraszam na wizję lokalną.

Za dwa lata, jak mi wiinnica obrodzi będzie: Komturskie, czerwone wytrawne. W tym roku już trochę winogron było, ale "się zjadły" w ramach degustacji.

"Uwaga klienci wino wytrawne jest kwaśne" - Wywieszka w pobliskim sklepie.

to moze spolka?? Tez bezrobotna jestem i nie mam 19 lat i 20 lat praktyki bo tak wymagaja. Ja chce robic kafle mazurskie (przynajmniej w tamtym tygodniu chcialam) ale nikt mi nie chce kupic pieca do gliny za cztery patyki. To znaczy chcialabym te scenki malowac z zolnierzykami itd. i wypiekac zeby byly niezniszczalne. Co prawda nikt by tego nie kupowal, ale moze by zaczal. A Ty co bys chcial robic? W warminsko-maz. najwieksze bezrobocie w karju, to i zasilek daja najdluzej i najwiekszy, tylko najlepiej trzeba miec za soba 20 lat pracy, a ja mam tylko 8... Moze zaczniemy produkowac plytki z cegly? A zapomnialam ze Ty przeciwny dzieleniu na 4... Trzeba by tylko stare cegly skupowac, czyscic, impregnowac, strone zalozyc, na forum sie poreklamowac i interes pojdzie jak burza. Te plytki recznie robione drogie jak diabli 80-100 za m2 to najtaniej, to jakbysmy sprzedawali za 50 to mamy klienta murowanego i jakie przebicie??? A tera na takie wymysly sie zacznie, bo ludzie maja dosyc popeliny i gresow a la stare i co gorsza naturalne i beda szukac zeby bylo w duchu miejsca i jak od dwustu lat. Polska to nie Francja, INNY poziom cywilizacyjny, ja se sprtawe zdaje, ale to sie musi zmienic, to niemozlwie, zeby tu ciagle byl ten gombrowiczowski grajdol. To jak? A jakie Komtur ma pomysly? Ja najbardziej lubie pomysly, bo potem to roznie bywa co sie dalej z nimi dzieje, ale bez pomyslow beznadzieja. :lol: :lol:

ps. podobno jest dotacja unijna na odtworzenie gatunku owcy mazurskiej.... ale to juz na inny post chyba bo owca nie pasuje do cegly, a moze pasuje.... Jakby tu polaczyc owce z ceglami???? Zaloze sie ze jeszcze nikt tego nie robil... Cegly z welny, albo owce napedzane na cegly, a moze jakby je hodowac wsrod cegiel i jarzebin, to by welne dawaly naturalnie koralowa-czerwona??? Zadnych sztucznych barwnikow... Dotacja ekologiczna murowana 8)