Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Nikogo nie ma na Mazurach? Wszyscy w weekend ciężko pracują lub spacerują w wiosennym słonku? :D

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pogoda piękna trzeba korzystać z jej uroków.

Chciaż przyznaję że dziś chciałam podlać jedynie rododendrony w moim psudo ogródku a skończyło się na grabieniu igieł.

I zrobiło się tak ładnie ... chociaż na maleńkiem skraweczku mojego przyszłego ogródka.

I co najważniejsze odstresowałam się.

Jak ja lubię grzebać w ziemii. :D :lol: :D

Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności.

A od jutra znowu przepychanki budowlane :-?

Witaj Daximo, też lubię grzebać w ziemi, choć moja wiedza ogrodnicza ogranicza się do... zielonym do góry. :D

W ramach wprawy posadziłem dzis dwie pnące róże przy tarasowym słupie. Popryskałem czymś kasztanowca żeby szrotówek go nie konsumował. Liście jesienią zgrabiłem i spaliłem, ale może będzie lepiej. Rok temu też liście zostały zniszczone żywym ogniem, a szrotówek jak był tak był.

I największa praca dziś wykonana. Mam wodę w chałupce. Pozbyłem się jej na własne życzenie przez własną głupotę i nieostrożność w dniu wyjazdu kilka dni temu. :evil:

Witam wszystkich z początkiem pierwszego tygodnia kwietnia :D

pogoda śliczna, co bardzo bardzo cieszy :D

Daximo, gratulki z powodu dokonania takiego zakupu :D

To zadziwiające, ale problemy są już nie tylko z materiałami budowlanymi, ale ze wszystkim, nawet piachem i czarnoziemem/torfem/humusem, albo w ogóle nie ma albo cena jak za złoto :evil: :(

Tomku, czym potraktowałeś szrotówka? Ja niestety też mam tą paskudę, do tej pory paliłam liście, ale to niewiele pomogło :( . Mój kasztan jest dość stary, a mam do niego szczególny stosunek, bo dostarczał mi materiału do ludzików, kiedy to jeszcze malutkim dziecięciem byłam, chciałabym więc, żeby miał pogodną starość :wink: .

Nie wiem, czy coś szrotówkowi zaszkodzi, ale zgodnie z poradą faceta od oprysków który w Warszawie własnie opryskiwał kasztanowce, popsikałem Promanalem. Muszę kupć dłuższą rurkę bo nie udało mi się dotrzeć do samej góry. Jesienią znów zgrabię liście :evil: i spalę. Teren wokół kasztanowca jest bardzo nierówny i grabienie to katorżnicza praca.

Kupiłem w Praktikerze w dziale ogrodniczym. Cena jednego opakowania około 20 zł wystarcza na zrobienie 12,5 l gotowego roztworu.

Przyznam się, że nie bardzo wierzę w skuteczność, ale nie chcę szczepić drzewa, choć miałem taki zamiar, bo wiele drzew po szczepieniu zamiera po kilku latach. Ten szrotówek to cholernie żywotna bestia. Podobno przywleczony z Tybetu.

Wiem że oziębło. :D Zostaję do jutra. Własnie rozpaliłem w kominku bo zrobiło się w komturii troszkę zimno :o .

Na Święta nie da się niestety przyjechać. W chałupce panuje totalna Sodomia, Gomoria i Pogoria :wink:

Jednak jak skończę i się posprzata bedzie ładniej. Wczoraj wieczorem dostałem mailem rysunek z projektem zabudowania kuchni. Fajnie wygląda. Wymaga jednak paru poprawek. Ceny jeszcze nie znam. Mam nadzieję, że nie skończy się to zawałem. Finansowym :evil: :wink: :D

Z wielką przyjemnościa :D wpadnę.

Muszę być w Warszawie około 18. Wszystko zależy od tego jak się rano wyrobię z różnymi sprawiami tutaj. :D

A na wrzesień planuję kolejny zlot grupowy w komturii - chałupce.

Dzień Dobry!

Słonecznie u nas ale chłodno, jutro za to ma padać więc nawet słońca nie będzie,

no tak porządki jakieś trzeba zrobić :roll: raz że święta, dwa że na wiosnę trzeba wszystko odkurzyć i szybki przetrzeć koniecznie.

I oczywiście poszperać w przepisach żeby coś dobrego do jedzenia przygotować, w tym roku zrobię kompletną nowość - jaj marynowane w zalewie buraczkowej - wyglądają super a jak smakują obaczymy w niedzielę na śniadaniu :roll: :lol:

Dzień dobry!

Chmury za oknem od razu tęskno za słoneczkiem. A najgorszy jest ten zimny wiatr brrr jak ja tego nie lubię.

Dobrze że okna pomyte w sobotę. W tym roku ogłosiłam oficjalny bunt że obsługa świąteczna robi sobie wolne. Ale jak to ja już się łamię i kwas na żurek stoi, swojskie jajeczka i ser na serniczek czekają.

A wczoraj (raczej dzisiaj) z Tesco wróciłam o 1 w nocy.

Reszta z cyklu wszystko co się samo robi i kupne ciasta.

Po prostu nie daję już rady. :(

Katarinko a przepis na te cuda jajkowe poproszę na następny rok :wink:

Daxima świątecznie mimo że jutro dzień na budowie

http://kartki.net.pl/kartki/3/96.gif

A ja się właśnie pakuję i wracam do Warszawy. Święta chyba przeniesiemy na inny termin bo czasu mało. :wink:

Albo na sniadanie zrobimy wypad do McDonalda :wink: :D

Na święta jedziemy do mamy, niedaleko, na drugi brzeg Wisły :D

Nasz wkład, to na razie te wędzonki :lol:

http://foto1.m.onet.pl/_m/578965727bf01666a9ce857ebf1c9fd9,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/a7d3defb4c0f5c1d3b6647a1413214a9,5,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/c9e7cd4555785f7accf7b589403ba2b8,5,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/6361dbfa2c8cea1b494fe690b6586186,5,19,0.jpg