Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Katja jesteś po prostu okrutna prezentując taaakie smakowite wyroby,

i normalnie muszę sobie wędzarnię zrobić :wink:

... dziwię się, że jeszcze Sebastian nie wymurował wędzarni :wink:, ostatecznie może być taka jak nasza, stawiana na wylot rury. Polecam :D

Mariusz sie uczył wędzenia w necie. Porad, przepisów jest sporo.

A mnie zaciekawiły te jaja marynowane, jak wypróbujecie, to czekam na przepis :D, fajny muszą miec kolorek :roll:

Potrzeba:

1,5kg buraków

1 szklanka octu winnego

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka soli, 2 małe listki laurowe, 5 goździków i

24 jajka przepiórcze - lub też 12 kurzych (w zasadzie ile kto woli)

Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać wodą w garnku aby sięgała 2cm ponad buraki. Ugotować do miękkości (ok.40 min.), wyjąć łyżką cedzakową, odmierzyć 2 szklanki wywaru wlać do rondelka i zagotować z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi i goździkami. W czasie gotowania mieszać aby cukier się rozpuścił. Gotową marynatę ostudzić. Ugotowane i obrane jajka zalać marynatą i odstawić na 24 godziny - nie dłużej bo białka zrobią się gumowate a marynata zabarwi żółtka.

Oto cały przepis, smacznego

:wink:

..generalnie zgadzam siem zez przedmóóóóóóóoóówcom !!!

... ale te wędzoneczki sommmmmm bardzo, bardzoooooooo...

jaaaaaaaaakby kto miał tzw. 2 darmowe talerze przy jajaeczku ta ja się piszzzzzzzzzzzę 8)

Jerzysio Głodniutki

czasami :-? :roll: :lol:

dobry wieczór wszystkim

ja to tylko chciałem nieśmiało wtrącić, że nie lubię się pchać do kuchni i posiłków a co dopiero jakąś wędzarnię robić 8)

u mnie mistrzem posiłków jest Katarina i wolę tak zostawić - bo coś popsuję i co :D

Sebastianie, zrobienie wędzarni i wędzenie to menska robota :wink: Zapytaj tylko Kasi czy Ci to miensko zapekluje :D

A wędzonki czekają na święta, trwałe są bestie, przy tym mięciutkie i soczyste, a my ćwiczymy silną wolę :roll: 8)

Jerzysio rzadko tu zaglądasz, przecież nazwa została ta sama.

Przed każdymi świętami to na forum robi się szalenie... smacznie :D

Cześć GRUPO :D

J-23 znowu nadaje :lol:

Od dziś mam internet. Mieszkam sobie na wsi. Jest bosko, a byłoby jeszcze lepiej gdybym mogła przesłać Wam jakieś dowody swojej bytności tzn. zdjęcia, ale niestety przy przeprowadzce aparat dostał nóg :cry: . Za rękę nie złapałam więc nie ma winnego, a mnie jeszcze serce boli choć to już miesiąc. Dzieci mi rosną, dom mi pięknieje, nagrałby człowiek te ulatujące chwile ach..........już nic więcej nie powiem, bo znowu mnie cho..ra bierze.

Magdo, wprawdzie to przykre, ale aparat rzecz nabyta. Fajnie, że dzieci rosną i dom pięknieje. Uśmiechnij się.

A może na jakiś czas najtańszy aparat, tylko po to by chwila trwała wiecznie?