Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy kiosk :-?

Ale jak otwarte czyli roleta odsłonięta to faktycznie wygląda jak wielki stół z lewej przyklejony do ściany więc raczej nie da się go obejść.

Z tył półki lub jak kto woli za stołem przestrzeń wypełniona półkami.

A pomiędzy przepychający i depczący się ludzie.

Najbardziej Ci co usiłują zrobić wyczynowe akrobacje by przecisnąć się do półek z prasą "domową" wciśniętą w taki kąt że trzeba mieć dwumetrowe ręce lub sięgać po gazety na wdechu.

ale - nie jest tak źle. Ostatnio udaje mi się trafić, że jest mało ludzi tyle, że kiedyś był chyba lepszy wybór. Przynajmniej jeśli chodzi o prasę komputerową na której mi najbardziej zależy - niestety w tej materii wybór żadny

za to PLAYBOYE jak najbardziej aktualne :D

Eeee tam, co będziesz katja po tunelach chodziła. W Olsztynie po żadnych schodach chodzić nie musisz i ten nie zapomniany zapach, achhh.....mniamuśny. Żartowałam

Kurczę - naprawdę mogliby wziąć się za dworzec - toż to wizytówka miasta. Zawsze lubiłem chodzić po dworcach, przebierać w gazetach i książkach i w Wawie nawet przyjemnie się w niektórych miejscach to robiło. Poznań chyba też się już poprawia chociaż dawno nie byłem

Eeee tam, co będziesz katja po tunelach chodziła. W Olsztynie po żadnych schodach chodzić nie musisz i ten nie zapomniany zapach, achhh.....mniamuśny. Żartowałam

Kurczę - naprawdę mogliby wziąć się za dworzec - toż to wizytówka miasta. Zawsze lubiłem chodzić po dworcach, przebierać w gazetach i książkach i w Wawie nawet przyjemnie się w niektórych miejscach to robiło. Poznań chyba też się już poprawia chociaż dawno nie byłem

Niestety na remont dworca i czegokolwiek nie mamy co liczyć. Najbliższe 5 lat to tylko inwestycje związane z Euro 2012. :D Niby powinno to nas cieszyć, ale niestety będzie odwrotnie (jeśli chodzi o nasz region)

Bo właścicielem dworca jest niestety Rząd RP :evil:

Tomku, a może warto by było porozmawiać z miejscowym rolnikiem, żeby przyjechał z glebogryzarką lub kultywatorem?

Rozmawialem z kilkoma. Nie opłaca się. :evil: Nie chce mi się. :evil: Zapomniałem, będę w poniedziałek (tylko niewiadomow który) :evil: itp. :evil:

Mam glebogryzałkę, ale opanowanie tego pojazdu nie jest takie proste. Ziemia jak skała, a ona zamiast gryźć ziemię odjeżdża jak bolid Kubicy. Na szczęście staje jak wyrwie mi rączkę. :D

Trochę się już nauczyłem oswajać bestię. W odpowiednim momencie trzeba bydle docisnąć i wtedy jakoś gryzie. ręce jednak bolą.

Posadziłem 6 winorośli, dużą kępę floksów i kilkanaście jakiś innych kwiatków o takich długiich liściach wyrastających korzeni podobnych do imbiru. To nawet nie jest połowa tego, co mam do posadzenia :o

Jutro "gryzę glebę" pod resztę winorośli. Mam jeszcze kilkadziesiąt sztuk. Problem, że to będzie wzdłuż stoku.

:oops: Mam taki nieskromny zamiar. Może się uda. 4 krzaki posadzone dwa lata temu przetrzymały już drugą zimę. W zeszłym roku zbiór bł skromny. Ok. o,5 kg.

Podobno jedna z większych winnic w Posce jest niedaleko Suwałk. W UE Polska jest zaliczona do krajów winiarskich.

KOMTUR MAZURSKI

wino czerwone wytrawne

:oops: Mam taki nieskromny zamiar. Może się uda. 4 krzaki posadzone dwa lata temu przetrzymały już drugą zimę. W zeszłym roku zbiór bł skromny. Ok. o,5 kg.

Podobno jedna z większych winnic w Posce jest niedaleko Suwałk. W UE Polska jest zaliczona do krajów winiarskich.

KOMTUR MAZURSKI

wino czerwone wytrawne

Chyba coś niedokładnie przeczytałeś, pewnie tam było napisane, że to region najwiekszego spożycia tego trunku :D a nie produkcji :D

Wino czerwone wytrawne mniam, mniam, :lol: zwłaszcza do grilowanej karkóweczki. :p

Przeczytałem dokładnie. :D Spożycie dotyczy napitków winopodobnych. Lokalne nazwy to: "Siedemnastka", "Cycula", "Byk co zwala z nóg" i kilka podobnych mózgoj..ów. Z winem, a nawet procesem fermentacj,i te produkty nie miały nigdy nic wspólnego. To rozpuszczone czerwone, różowe lub żółte landrynki + spirytus do 17 - 18 % i konserwant SO2.

Jeszcze kilka lat temu w miejscowym sklepie była informacja: "UWAGA KLIENCI. WINO WYTRAWNE JEST KWAŚNE."

W tym roku to będzie można na zjeździe grupy mazurskiej tylko podziwiać rosnące winorośle, w przyszłym roku, mam nadzieję, będzie winobranie, a spróbujemy wina mazurskiego dopiero w 2009.