Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty tak spokojnie, a ja czytałam o nawałnicy, która przeszła nad Warmią i Mazurami :-?

spokojnie?

... bo może w obecnym stanie mojego ducha taka nawałnica to ledwie pstryknięcie :wink: :roll:

a poza tym zjawisko piorunów i grzmotów zawsze mnie fascynowało

z reguły liczę sobie sekundy od pioruna do grzmotu i obliczam w jakiej odległości "uderzył" :roll: :D

Ty tak spokojnie, a ja czytałam o nawałnicy, która przeszła nad Warmią i Mazurami :-?

spokojnie?

... bo może w obecnym stanie mojego ducha taka nawałnica to ledwie pstryknięcie :wink: :roll:

a poza tym zjawisko piorunów i grzmotów zawsze mnie fascynowało

z reguły liczę sobie sekundy od pioruna do grzmotu i obliczam w jakiej odległości "uderzył" :roll: :D

... chyba też tak zacznę :roll:

Burzy zależy gdzie, ale wichur to się boję :(

Dzień dobry

Chciałabym przywołać do tablicy grupowiczów na wykończeniówce

Rusek dach zrobiony ...robisz elewację??? Krisker a Ty ???

Może kogoś polecicie do ocieplenia i tynku.

Już mam w zamyśle objazd okolicznych budów w celu namierzenia jakiejś ekipy. Znowu utknełam w temacie :(

Witam Olsztyńską Grupę Budującą!

Jestem nowa zarówno na forum jak i w budowaniu wymarzonego domku. Poszukuję pomocy. Mam taki mętlik w głowie, że nieporozumienie, budowanie domu to prawdziwe wyzwanie - jeszcze takiego nie miałam. Jestem na etapie posiadania działki :D

wiem że teraz potrzebuję projektu ale przedtem jakieś papieruchy, mapki, jakieś media ale nie wiem już dokładnie co i jak.

Może ktoś mi udzieli paru rad, co jak, gdzie, po kolei.

Aha! mam też cegły i mniej więcej wybrany projekt, chyba bez zmian będzie.

Może ktoś poleci swój dziennik budowy do poczytania, bo tu jest tyle tego do przeglądania, że kołuję się jeszcze bardziej, szczególnie że robię to pomiędzy pracą a uczeniem się do badzo ważnego i trudnego (i kosztownego :roll: ) egzaminu. słyszałam też, że istnieją tacy fajni architekci, którzy załatwiają te wszytskie rzeczy w ramach swojego zlecenia, może ktoś zna takiego godnego polecenia.

Buduję się pod Olsztynem, ok 40 km. małe miasteczko.

Błagam o pomoc!!! :lol:

Witaj kala81

Jeśli masz działkę budowlaną, to ja bym równolegle załatwiała dociągnięcie do niej potrzebnych mi mediów, a równolegle wybierała projekt.

Kiedy kupiłam projekt, architekt, który był jednocześnie naszym kierownikiem budowy, zrobił adaptację i postarał się o pozwolenie na budowę.

Potem się czeka i czeka.....

a następnie geodeta wyznacza budynek na działce, no i można zaczynać :D

To tak w sporym skrócie :lol:

A tak na marginesie, to nie zaczynaj od tajemnic :wink: i napisz gdzie się chcesz budować.

Wczoraj wyskrobałam chyba rekordowego posta.

Jak już skończyłam padło mi forum!!! Czy tylko u mnie?!?!?

Wobec czego jestem w stanie dalszego załamania.

Madzia ostatnio to chyba rozmawiałyśmy o meblach kuchennych i numerze do stolarza ale i ja się przyznam że nie wiem czy już mi nie podesłałaś.

Daximo, forum padło całkowicie. :evil: Wróciłem z "komturii" o 22:30 i myslałem, że padły mi komputery. A w sobotę było suuuuuuuuuuuuuuuuper. No, nie żałuj. Najbliższe spotkanie we wrześniu. W "komturii" :D Chyba, że chcecie wpaść wcześniej :D

PS W chwili obecnej w "komturii" :wink: totallny "rozpiździaj" jeszcze ze dwa tygodnie i dam radę przyjmować gości. :D

Złość mi przechodzi że normalnie (co za potworna reguła) zawsze jak nie zrobię ctrl+c przed wysłaniem moje pisemne wywody przepadają.

I powoli przepraszam się z forum.

Może na wakacje jak będę na parę dni w okolicy to podjadę obejrzeć naocznie Komturię. Na pewno jak już dotrę do Kętaki to nie omieszkam zafundować sobie takiej wycieczki.

Kala witam ponownie.

Napiszę tym razem w skrócie. Najpierw wystąp o decyzję o warunkach zagospodarowania. Na tej podstawie architekt zrobi adaptację zaprojektujesz media i tylko skłądać o pozwolenie. A potem geodeta kopiesz dół i zaczyna się cała zabawa.

U mnie instalatorzy demolują domek. Pogoda w końcu się zlitowała bo nie mogę dowieść kominka od 2 tyg na budowę. Nie chce kolejnej rozbitej szyby w kominku.

Zreszta ostatnio to jakieś fatum. Przywieźli mi pakiet szybowy z reklamacji niestety szyba pękła.

Mój styropian miał być 25 kwietnia. Nie mogę układać podłogówki. Firma ma kolejne roboty inwestorzy nie chcą już dalej przesuwać terminów. A mi zapowiedziano transport na piątek. Nawet mówiono że już jest w trasie. Ja zwarta i gotowa samochód wynajęty do transportu. I zostałam na lodzie. Przedstawiciel nie odbierał telefonu. A jak się już odnalazł stwierdził że za tydzień.

Mam już tego wszystkiego dość. Nie ma materiału, nie mam ekipy do wykończeniówki strach komuś zlecić z ulicy robotę,wczoraj pobiłam bidet nie przyjeli mi dziecka do przedszkola.

Ludzie zaczynam mieć chyba DOŁA !!!!!

Madzia kiedy pokażesz nam chociaż kuchnie. Pociesz i pokaż jak wygląda początek końca tej przygody budowlanej.

dzień dobry :D

wrażenia po zjeździe dobre

dziękujjemy za gościnę Katji, Mariuszowi i Magdzie

...za pyszna kolację i rozmowy prawie do białego rana

było nam bardzo bardzo miło :D

cała przyjemność po naszej stronie :D

miło było się spotkać chociaż z małą cząstką grupy olsztyńskiej Aneską i Tomkiem Komturem oraz z resztą wiary forumowej.

Aneska, czy spacer się udał?

wyszły mi potrójne podziękowania :wink: :D

(zaraz się poprawię)

Tomku, miło było cię widzieć.

mam nadzieję, że z pracą będzie ok i że uda się spotkać na winobranie.

Kasiu, wstyd się przyznać

ale nie zajechalismy :-? trochę przeze mnie. po prostu stres.

ps. już nie usunę tych potrójnych postów. za późno :roll:

Odjechała Maksiu, odjechały an-budy czyli Gosia, Jurek i dziedzic dziś odjechał Quba. Rano jadę do "komturii" szykować dalej kuchnię.

Fajnie było wszystkich co byli zobaczyć i choć chwilę porozmawiac. Szkoda, że spotkania muratorowe są tak rzadko. Zdjęcia które zrobiłem są w albumie Maksia.

Odjechał Maksiu, odjechały an-budy czyli Gosia, Jurek i dziedzic dziś odjechał Quba. Rano jadę do "komturii" szykować dalej kuchnię.

Fajnie było, wszystkich co byli, zobaczyć i choć chwilę porozmawiac. Szkoda, że spotkania muratorowe są tak rzadko. Zdjęcia które zrobiłem są w albumie Maksia.