Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt nie budzi, bo na Mazurach pogoda pod psem. Zimno, mokro i sennie. :(

nikt dziś nie budzi :roll:

Aneska, czyżby choróbsko Cię zmogło na dobre? :(

zmogło okrepnie

ale niestety nie moge polezeć :(

w domu malowanie w pełni

w pracy ... też sie leżeć nie da - biurka teraz jakies takie małe robią :wink: :D

ale dzień dobry dzień dobry :D

właśnie wyszło kawałek słoneczka

... to zdrowiej szybko, bo musi ktoś po tym malowaniu posprzatać :wink:

trzymaj się ciepło :D

KOMENTARZ SYNOPTYKA

z dnia 11 września 2007 r

Większa część kraju jest już po przejściu frontu, na zdjęciach satelitarnych widać strefę zachmurzenia frontowego, która przemieściła się nad zachodnią Ukrainę, wschodnią Rumunię, Słowację i Węgry. Tak szybkie przemieszczenie się zasadniczej części zachmurzenia frontowego wynika z przebudowy pola górnego, prowadzącego do utworzenia się głębokiej zatoki w polu geopotencjału nad Bałkanami i Morzem Czarnym. Kolejny niż pędzący w strumieniu zachodniej cyrkulacji przejdzie przez północną Skandynawię, Finlandię nad Rosję, gdzie połączy się z niżem wracającym znad Morza Czarnego w centralny układ niżowy w rejonie Moskwy. W ten sposób otworzy się nad środkową Europą miejsce dla klina wyżowego znad zachodniej Europy, który przez Niemcy sięgnie nad Polskę.

Powietrze w tym obszarze wyżowym będzie dalej pochodzenia atlantyckiego, nieco przetransformowane w dłuższej drodze nad lądem, ale to nie wystarczy dla zaniku chmur niskich. Jak widać z naszych map prognostycznych dopiero we czwartek zacznie się otwierać nieboskłon od Bałtyku i północy kraju. Dodatkowo na południu i wschodzie z kolejnej fali na froncie, przemieszczającej się przez Ukrainę, występować będzie sporo zachmurzenia średniego i wysokiego. Tak więc mamy szanse na poprawę pogody, ale proces ten będzie powolny. Zdecydowanie chłodno i wilgotno, poniżej 15 stopni, choć jednocześnie nie będzie istotnych zmian temperatury miedzy dniem a nocą. Najbliższej nocy i o poranku uważajmy na mgły, mogą one zasadniczo zmienić warunki podróżowania.

Maciej Ostrowski

11.09.2007 08:40

...oby się te szanse potwierdziły :-?

no i jest to właściwie jedyne zdanie, które dobrze zrozumiałam :roll:

"W polu geopotencjału" :o "komturii" :wink: Nastąpiła poprawa pogody. Przestało lać. :)

"W polu geopotencjału" :o "komturii" :wink: Nastąpiła poprawa pogody. Przestało lać. :)

Geopotencjał to energia potencjalna jednostki masy powietrza równa liczbowo pracy jaką trzeba wykonać, aby ją unieść do danego poziomu z poziomu morza

pozdrawiam

m.

Dzień dobry grupo olsztyńska :lol:

Siedzę w pracy i marznę, w domku palimy już od paru dni.

Jechałam dziś do pracy autobusem i droga na przystanek pełan była estetycznych wzruszeń - pajęczyna na drzewie, opadająca mgła, pikne światło, powietrze pachnące lasem... Oj, zawsze sobie obiecuję, że wstanę skoro świt i pójdę do lasu i... jeszcze nigdy mi się nie udało.

Kofi :D koleżanko, ja też sobie obiecuję, ale nie jestem skowronkiem tylko sową. Też nigdy mi się nie udało :D