Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

Jak się oswoję z gipsem spróbuję czy da się jeździć z gipsem na prawej nodze. :)

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomku... no współczuję przeogromnie.

niewyobrażam sobie jak ty wytrzymasz w domu, bez ciągłej bieganiny, jeżdżenia i załatwiania.

trzymaj się i zdrowiej :D

Katju, a jak twoje choróbsko? poszło sobie?

bo jesli tak to najprawdopodobniej u mnie się znalazło :-?

tylko niestety w tej całej bieganinie niekończących się spotkaniach z inwestorami i wykonawcami kompletnie nie mam czasu na chorowanie. może trochę dzisiaj sie wyleżę pod kocykiem :roll:

pozdrawiam serdecznie

ps weekend ma nas obdarować słoneczkiem podobno... 8)

Dzięki Kasiu,

Mam nadzieję, że nie umrę. :wink: A w planach, za kilka dni, jak oswoję się z gipsem, mam jazdę do "komturii". :D

(...) A w planach, za kilka dni, jak oswoję się z gipsem, mam jazdę do "komturii". :D

Tomku, chyba nie mówisz poważnie!

nie jedź, a jeśli już musisz, to pociągiem, autostopem, czymkolwiek (poza rowerem i hulajnogą :wink: ). błagam :D

Taaaak, a od pociągu to 7 km ma "dymać" na kulach przez las? Litości nie masz. :evil:

Zauważyłem, że zsiniały mi wystajace z gipsu palce. Jutro idę (?) do ortopedy.

Wizytę mam na 12:30. :)

no to trzymaj się za... gips :wink:

Na początek, po udzieleniu informacji jak, kiedy i dlaczego, oraz jak głeboki był dół lekarz wziął maszynkę do zdejmowania gipsu. Pierwszy raz coś takiego widziałem. Wygląda jak stara wiertarka :wink: do której przymocowano tarczę ścierna. Tyle, że to ustrojstwo się nie obraca, a drga z wysoką częstotliwością. Cięło gips, aż dym szedł. Najpierw z jednej, później z drugiej strony. Po przecięciu wartwy włókniny przylegającej bezpośrednio do nogi można było wdjąć wieczko jak z sarkofagu. W sarkofagu leżała moja noga :o :D ...

(...) W sarkofagu leżała moja noga :o :D ...

a ty?

gdzie ty wtedy byłeś :o ??

Ja,... na tej samej leżance. Trzymałem nogę w sarkofagu. :wink: :D :D :D :D

Stopa wyglądała nieciekawie. Nie tylko palce wystające z gipsu były sine, ale prawie cała stopa. Do "komturowej" która była w gabinecie powiedziałem, że ponieważ widać plamy opadowe to niech kupi juz znicze. lekarz obmacał delikatnie nogę. Bolało tylko w jednym miejscu. Dostałem skierowanie na RTG. Tu zrobiono mi zdjecia nie tylko uszkodzonej, prawej stopy, ale i lewej. Dla porównania. I to nie dwa, a chyba 10 w różnych pozycjach. Myślałem, że przy ustawianiu nóg do zdjęć odkręcą mi stopę od nogi, albo skończy się to badanie gipsem na obu nogach.

Po zrobieniu zdjęć jakimś super nowoczesnym aparatem zostałem odesłany ponownie do lekarza. Zdjęcia już u niego były... na monitorze komputera. Można je było powiększać. :o i wyprawiać inne cuda.

Jednak mimo tego, na zdjęciach nie widać było żadnych uszkodzeń.

Lekarz zaproponował zrobienie następnego dnia rano USG stopy. Wprawdzie USG stosuje się do badań tkanek miękkich, ale widać powierzchnię kości.

Gipsu nie założył, odkładając decyzję o konieczności unieruchomienia stopy do czasu pełnej diagnozy. Dostałem natomiast specjalny bucik który umożliwiał chodzenie tylko na pięcie. Kule miały służyć tylko jako ewentualna asekuracja.

Jak leciutko było bez kilku kilogramów gipsu. :D