Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może grupa olsztyńska

irebur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• tomek1950

1910

• katja

1890

• aneska

1258

• Jerzysio

640

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry :)

Właśnie dzisiaj zlożyliśmy wniosek do gminy o wydanie warunków zabudowy, a do końca tygodnia trzeba podjąć decyzję czy domek z bali - raczej tak - i czy budujemy z naszą firmą - raczej tak.

Następnie przeliczyć finanse - tego nawet nie chce mi sie robić :roll:

rozejrzeć się za kredytem i spróbować zaoszczędzić troche grosza.

W każdym razie coś się zaczyna dziać i u nas i już widzę mój domek: ciemnobrązowy dach, brązowe bale i zielone okiennice - a w koło pełno piachu!

...tylko jak ma byc zgodnie z tradycja to trza paru "optyków" zatrudnic 8)

Katja ma dużą wprawę i doświadczenie jako "łoptyk" :wink:

Witam,

idę na łatwiznę, przyznaję się bez bicia.

Moi rodzice budują sie w okolicach Olsztynka. Teraz są na etapie poszukiwania kominka. Gdzieś słyszeli, że można dostać w Olsztynie w miarę tanio. Niestety bez konkretniejszych informacji. Czy macie jakąś sprawdzoną firmę z kominkami?

Zależy do czego ten kominek ma służyć. Czy do okazjonalnego popatrzenia na płomienie, czy do grzania domu jako podstawowe żródło ciepła z DGP. Jeśli tylko do patrzenia to hipermarkety oferują takie wkłady w granicach 1000 zł. Jeśli do grzania to chyba trzeba wyłożyć więcej kasy, kupić wkład który wytrzyma intensywne użytkowanie przez wiele lat. Popatrz na wątki o kominkach. Jakość niestety kosztuje.

Pozdrawiam

będzie bardziej nowocześnie niż z tradycją ale będzie ok.

... uchyl rąbka tajemnicy, czym będziecie uszczelniać bale i czym ocieplać ściany.

U nas ocieplenie wewnętrzne najprawdobodobnie w przyszłym roku - celuloza /ekofiber albo termex/.

Uszczelniamy pakułami nieczesanymi /będzie to niewidoczne/. Robota mozolna, dobra na długie jesienne wieczory. Gdy ciemno na dworze, a jasno w domu dobrze widać szczeliny. Nic nie przeoczę :wink:. Problem jest z bardzo wąskimi szparami, niczym się nie daje tam wepchnąć tych pakuł, a wiatr dmucha. Już myślę, żeby je pianką potraktować, ale pistolet nie ma tak cienkich końcówek :( . Może igłą do iniekcji :o

Katja, o ile dobrze pamietam to u nas ma być między balami jakiś rodzaj ocieplenia, układany w trakcie budowy czyli bal-ocieplenie-bal, co dokładnie to będę wiedzieć na początku przyszlego tygodnia, jak będziemy uzgadniać szczegóły i podpisywać umowę, a do wewnątrz to będzie wełna mineralna, paroizolacja, wiatroizolacja i regipsy- w trochę innej kolejności oczywiście. Odnośnie uszczelniania pianką to fachowcy raczej odradzają, pod wpływem wody, mrozu i innych czynników zaczyna się z czasem wykruszać i wygląda to nieciekawie - tak czytałam

Komturze :o

Ty zes TO !!!

J

...co Wy :o Spac nie mozecie, czy cooooo :roll:

Jam ci. Z kasztelu mego mazurskiego wróciwszy gdy pierwsze kury piać zaczęły do obowiązków dziś chęci nie miałem. Przeto gdy do miejsca mego codziennego arbeitu z godzinnym opóźnieniem dojechałem, wszem i każdemu z osobna tłumaczyłem, że kolejka w banku długa była. :wink: